Karabük Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Türkiye Diyanet Vakfı İstanbul şubesi iş birliğinde düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Günümüze Karabük ve Çevresinde Dini, İlmi ve Kültürel Hayat Sempozyumu” başladı. Kongreye 5 farklı ülkeden 87 bildiri ile katılım oldu.

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Uluslararası Geçmişten Günümüze Karabük ve Çevresinde Dini, İlmi ve Kültürel Hayat Sempozyumu ” açılış oturumu gerçekleştirildi.
Karabük’ün tarihinin ve bugününün çeşitli açılardan ele alındığı ve değerlendirmelerin paylaşıldığı sempozyumda, akademisyenler ve uzmanlar bir araya gelerek Karabük’ün arkeolojik yapısı, ilk çağlardan günümüze tarihi, Karabük ve Safranbolu’nun yetiştirdiği önemli simalar ve Karabük’te dini ve kültürel hayat gibi konular tartışılıyor.

İki gün sürecek sempozyumda Çad, Kırgızistan, Özbekistan ve Sudan olmak üzere çeşitli ülkelerden katılan 100’e yakın katılımcı konuyla ilgili bildiri ve çalışmalarını sunuyor.

Karabük Üniversitesi 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen sempozyumun açılışına Rektör Prof. Dr. Refik Polat, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim Bakanı ve N’Djamena Üniversitesi Rektörü Pr. Mahamat Barka, Türkiye’nin Eski Çad – Encemine Büyükelçisi İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas, İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı, Sudan Teknokent Müdürü Dr. Usame Reis, İl Emniyet Müdürü Sırrı Tuğ, protokol üyeleri, Türkiye Diyanet Vakfı personelleri, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat

Programın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Refik Polat, kongrenin hazırlamasında emeği geçenlere teşekkür ederek, “Sempozyumun konusu Karabük ve çevresine özel bir konu. Karabük ve çevresinde geçmişten günümüze kadar dini, ilmi ve kültürel hayatı konu alan bir sempozyum. İki gün boyunca enine boyuna burada konuklar tarafından bu konu tartışılacaktır. Sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Atar

İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fahrettin Atar konuşmasında sempozyumun düzenlenmesinden dolayı memnuniyetini dile getirerek, “Karabük ve çevresi, eski çağlardan bugüne Bizans’tan Osmanlı’ya birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Bu açıdan tarihi ve kültürel varlığı ile zengin bir mirasa sahiptir. Söz konusu kültürel birikim bu coğrafyanın, alimlerin yetiştiği, ilmi faaliyetlerin hız kazandığı, kıymetli eserlerin ortaya çıktığı bir yer haline gelmesine zemin hazırlamıştır. İşte bu tarihi dokuyu da içine alacak şekilde Karabük ve çevresinde özellikle Safranbolu’da ilmi hayata katkı sağlayacak değerli isimlerin hayatları ve çalışmalarını bilimsel olarak inceleyerek bu tür çalışmaları teşvik etmek üzere bu sempozyumu düzenlemiş bulunmaktayız.” diye konuştu.

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı

İstanbul Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Maşalı ise konuşmasında medeniyetimizin köklü bir medeniyet olduğunun altını çizerek, “Bizim nezdimizde bu köklülüğü, soyluluğu ortaya çıkacak her türlü faaliyet anlamlıdır, değerlidir. Bizim öncelikle geçmiş kültüre, geçmiş müktesebata, geçmiş birikime muttali olmamız, onun güçlü taraflarını günümüze taşımamız en temel zorunluluğumuzdur, yükümlülüğümüzdür. Geçmiş kültürle, geçmiş birikimle bugünü buluşturmak, o geçmiş birikimin bugüne söyleyeceği bir şey varsa onu söyletmekte bir başka yükümlülüğümüz. Çağdaş birikime katkı sunmak gibi bir yükümlülüğümüz var. Bu sempozyum hem geçmişe karşı sorumluluğumuzu hem de çağımıza karşı yükümlülüğümüzü yerine getirme çabasının bir ürünü.” ifadelerini kullandı.

Dr. Öğretim Üyesi Ayhan Işık

Sempozyum Tertip Heyeti Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ayhan Işık ise konuşmasında sempozyum hakkında bilgi vererek, “Sempozyumumuz, farklı salonlarda iki günde toplam 25 oturum şeklinde yapılacaktır. Konu başlıklarımız ise Karabük ve çevresinde Arkeoloji, Karabük ve çevresinde Dini ve İlmi Hayat Arşiv Belgelerinde ve Şeriyye Sicillerinde Karabük, Karabük’te Vakıf Kültürü, Karabük’te Ekonomik Durum, Turizm ve Mimari ve Basın şeklinde sınıflandırılmış olup iki günde 7 tanesi yurt dışından olmak üzere toplam 87 özgün tebliğ yerli ve yabancı katılımcılar tarafından sunulacaktır.” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Kavas başkanlığında ilk oturum başladı. Oturumda Çad Cumhuriyeti Yükseköğretim Bakanı ve N’Djamena Üniversitesi Rektörü Pr. Mahamat Barka, Sudan Teknokent Müdürü Dr. Usame Reis ve Prof. Dr. Bekmırzaev Ilkhomjon konuşmacı olarak yer aldı.

Sempozyum İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirilen diğer oturumlarla devam edecek.