Dünya üzerinde dil ve edebiyat alanlarında çalışan bilim ve sanat insanlarını bir araya getiren “1. Uluslararası Dil ve Edebiyatta Modernleşme ve Gelenek” adlı sempozyum Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde başladı.


Karabük Üniversitesi ile Uluslararası Saraybosna Üniversitesi, Uluslararası Balkan Üniversitesi, Bakü Avrasya Üniversitesi, Avrasya Beşeri Bilimler Enstitüsü ortaklığında düzenlenen ve üç gün sürecek olan Sempozyum, gelenekten beslenen modern dil ve edebiyat yöntem ve teorileri üretebilmeyi amaçlıyor.

Hamit Çepni Konferans Salonu’nda açılışı yapılan sempozyuma Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ın yanı sıra Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu, Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Toprak, Avrasya Beşeri Bilimler Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ahmetov, Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülzar İbrahimova, Karabük Üniversitesi Prof. Dr. Ali Güneş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ağarı, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeki Tekin ile çok sayıda davetli konuşmacı, daire başkanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, 1. Uluslararası Dil ve Edebiyatta Modernleşme ve Gelenek Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada Kongre’nin gerçekleşmesinde emeği geçen ortak üniversitelerin rektörlerine, rektör yardımcılarına ve akademisyenlerine teşekkür etti.  Rektör Polat ayrıca “Değerli meslektaşlarımızın bizlere ilettiklerimi selamı aldık. Ben de buradan Saraybosna’ya, Üsküp’e, Kazakistan’a, Azerbaycan’a ve Balkanlara selamlarını gönderiyorum.” dedi.  

Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat konuşmasının devamında her akademik birimimizden yılda en az 2 kongre yapmalarını ve bunların da uluslararası gerçekleşmesini istediğini ifade ederek bu kongrelerin her yıl devam ederek marka değeri kazanmalarını arzu ettiğini belirtti.

Rektör Polat, gerçekleşen kongrenin konusuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: “Çok güzel bir konu belirlediler; Dil ve Edebiyatta Modernleşme ve Gelenek. Edebiyat alanında çok birikimim yok ancak kongrenin konusuna ilişkin olarak birkaç bir şey söyleyebilirim. 100 yıl önceki insanların konuştuklarını bugün dinlesek hiçbir şey anlayamayız, 100 yıl sonra da bugün bizim konuştuklarımızı anlayamayacaklar. Dolayısıyla bu konu hiç eskimeyen bir konu.”

Zamanın iyi kullanmanın önemine de vurgu yapan Rektör Prof. Dr. Refik Polat şu sözlerle konuşmasını tamamladı: “Zaman asla depolamayan bir şey. Zamanın kıymetini bilmek ve iyi değerlendirmek lazım. Kur’an-ı Kerim’de de geçer, zamana yemin edilir. Zamanı iyi kullananlar her zaman başarmıştır. Umarım kongremiz bilgi ve birikimlerin paylaşıldığı güzel bir ortamda geçer, başarılı olur.”

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zeki Tekin

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Zeki Tekin, “İki gün boyunca dinleyeceğiniz değerli katılımcıların Modernleşme ve Gelenek konusunda sunacakları ufuk açıcı sunumlarıyla bilim ve fikir dünyasına katkı sağlayacaklarını ümit ederek hepinizi hürmetle selamlıyorum.” diyerek katılımcılara teşekkür etti.

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Kocayusufoğlu

Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü İsmail Kocayusufoğlu “Dil kuşkusuz bir toplumun en önemli bağlarını oluşturur” diyerek sözlerine başladı. Kongre ile ilgili davetin büyük bir heyecan ve istek uyandırdığını, memnuniyet ve arzu ile bu daveti kabul ettiklerini belirten Kocayusufoğlu konuşmasında Uluslararası Balkan Üniversitesi ve Üsküp ile ilgili de bilgiler verdi.

Uluslararası Saray Bosna Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Toprak

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Toprak konuşmasında modern anlayışta dil birliğinin gerçekleştirilmesi için ülkemizde ortak kampüs, çift diploma ve öğrenci değişimi programlarının uygulanması gerektiğini ifade etti. Konuşmasında Karabük Üniversitesi’ne de değinen Toprak, “Genç üniversite olmasına rağmen 50 binin üzerinde öğrenciye sahip Karabük Üniversitesi’nin küçük bir ilde olduğuna kimse inanmaz.” dedi.

Avrasya Beşeri Bilimler Enstitüsü Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kadir Ahmetov

Prof. Dr. Kadir Ahmetov ise “Türklerin ortak bir noktada düşünüp ortak bir paylaşım bulmamız için aynı şeyleri okuyup anlayabilmemiz lazım. İlmi sahadaki bu ortaklığımızın faydalı olacağını ümit ediyorum ve herkesin faydalanacağını ümit ederek sizlere başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

Bakü Avrasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gülzar İbrahimova

Prof. Dr. Gülzar İbrahimova konuşmasında “Dil, milletin canıdır. Dil Dünya arenasında insan veya ulus bir kimliğini muhteşem şekilde dili beyan eder. Öz edebiyatım, öz sanatım, öz tefekkür gücünü varlığını yazılı veya sözlü şekilde diliyle ifade etmeye çalışır.” dedi.

KBÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Ağarı

Prof. Dr. Murat Ağarı da “Sosyal bilimlerin her alanında özetle; ilahiyat, dil, sosyoloji, felsefe ve tarih alanında dil ve edebiyat ve modernleşme sürekli tartışılan bir konudur. Dün tartışılmıştır bugün tartışılmaktadır. Bu sempozyumun ve bu tartışmaların katkı vereceği kanaatini taşımaktayım.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Rektör Prof. Dr. Refik Polat katılımcılara teşekkür sertifikası takdim etti.

Hamit Çepni Konferans Salonu’nda başlayan ilk günde müzakereli oturumlar, ikinci ve üçüncü günlerde ise normal oturumlar İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda devam edecek. Sempozyumda geleneksel ve modern dil ve edebiyat anlayışları hakkında geçmişten geleceğe metot, kuram, fikir ve sanat anlayışları tartışılacak.

Editör: Haber Merkezi