Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencileri geliştirdikleri projeler sayesinde engellere çare oluyor. Engellilerin hayatını kolaylaştırmayı amaçlayan projelere imza atan öğrenciler; işitme engelliler için “Duyaryazar”, görme engelliler için “Rehber Göz” ve bedensel engelliler için de “Sağlık Bulutu”nu tasarladı.

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencileri, sağlık alanında hazırladıkları çeşitli projeler için KBÜ Teknoloji Transfer Ofisi aracılığıyla patent başvurusunda bulundu. Projeler arasında özellikle engelli bireylerin hayatını kolaylaştıracak çalışmalar dikkat çekiyor. Tıp Mühendisliği Bölümü öğrencileri, Külliye Karabük’e projeleriyle ilgili bilgiler aktardı.

İşitme engelliler için tasarlanan “Duyaryazar”

Tıp Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencilerinden; Özge Yıldırım, Aslı Küçükekiz ve Seda Büşra Bakır “İşitme Engelliler İçin Sesi Metne Çeviren Gözlük Prototipi: Duyaryazar” adlı proje geliştirdiler. Karabük Üniversitesi öğrencileri projeye başlamalarındaki amacın, işitme engelli bireylerin hayatlarındaki dezavantajları ortadan kaldırarak, toplum içinde daha rahat bir şekilde yaşamalarını kolaylaştırmak aynı zamanda iletişim güçlerini kuvvetlendirmek olduğunu ifade ediyor.

Gözlük şeklinde olan Duyaryazar, karşı tarafın seslerini bir mikrofon eşliğinde algılıyor ve bu sesleri gözlüğün camına metin olarak yansıtıyor. Duyaryazar’ın kolaylıkla temin edilebilen bir tasarım olacağını ifade eden öğrenciler aynı zamanda yerli üretim yaparak, ekonomik anlamda herkesin sahip olabileceği bir ürünün ortaya çıkacağını ifade ediyor.

İşitme engelli bireyler için tasarlanan “Duyaryazar” isimli projenin bir mobil uygulaması da olacak. Mobil uygulama ile kişiyi telefonla biri aradığında, arayanın kim olduğu mikrofon ile algılanarak, gözlüğün cam ekranına metin olarak düşecek. Böylece engeli bulunan kişinin daha rahat bir yaşam sürmesi kolaylaşacaktır.

Görme engelliler için bastonsuz yaşam “Rehber Göz”

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinin projesi ise görme engellilerin hayatına dokunuyor.

Projeyi tasarlayan ve gerçekleştiren Nadi Doğan, Recep Tayyip Çitil ve Bahadır Bektaş Doğmuş isimli öğrenciler görme engelli bireylerin, bastona bağımlı yaşamalarının önüne geçmek istediklerini belirterek “Bastonun insanı diğer insanlardan ayırdığını ve farklılaştırdığını fark ettik. Bu yüzden bu yola çıktık” ifadelerini kullandılar.

Rehber Göz, kamera modülü ile mesafe sensörünü içinde barındırarak, görme engelli bireylerin, cisimleri ve objeleri tanımalarını sağlayacak bir tasarım olacak. Görme engelli birey, mesafe sensörü ve kamera modülü ile önüne çıkan nesnelerin tanımını yapabilecek bir duruma gelecek. Bu sayede yolda, otobüste ve hayatın daha birçok alanında engellere karşı daha temkinli olabilecek.

Rehber Göz isimli proje, giyilebilir bir tasarım olmasıyla engelli bireylerin bu cihazı istedikleri her giysisine takabilmelerini sağlayarak bir kolaylık sunuyor. Bu açıdan projelerinin yapay zekaya da açık bir alternatifi olduğunu belirten öğrenciler, daha ileri ki aşamada projeyi yapay zeka çerçevesinde ele alacaklarını ifade etti.

Öğrenciler ilk hedeflerinin, görme engelliler için yollara ve yürüme parkurlarına inşa edilen sarı taşları tanımlamak olduğunu söylüyor. Bu işlemi denediklerinde ise cihazın başarılı bir şekilde sarı taşları tanımladığını belirten öğrenciler, “Şu anda yazılım aşamasındayız, projeyi daha ileriye götürmeyi hedefliyoruz” diye belirtti.

“Sağlık Bulutu”

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden; Mehmet Can Çapkan ve Adil Aytan ise akıllı sağlık prototipi ile eş zamanlı hasta takibi yapabilmek için “Sağlık Bulutu”’nu tasarladı. Projenin amacı, insanların ve özellikle engelli bireylerin sağlık durumlarını, kendilerinin takip etmesi olduğu ifade edildi.

Bu sistem; rutin sağlık kontrolleri, hastanın rahatsızlığına yönelik gündelik hayatta hangi yiyeceklerden kaçınması gerektiğini ve uzak durması gereken halleri söyleyen bir kılavuz şeklinde olacak. Özellikle bedensel engelli vatandaşların hastaneye gitmeden doktor kontrollerinin yapılacağı sistem, bu bireyler için daha rahat bir yaşamı beraberinde getirmiş olacak.

Bel hizasında ve kemer şeklinde tasarlanan prototip, hem rahat kullanışlı olması hem de taşınabilir olması bakımından kişilere kolaylık sağlayacak bir durumu ortaya çıkarıyor. Ayrıca mobil uygulama ile eş zamanlı bir takibin yapılmasını sağlayacak projenin, Android sürümü yapılmış bulunuyor.

“Sağlık teknolojileri alanında yerli üretimi arttırmak gerekiyor”

Öğrencilerinin projelerine destek olan ve danışmanlıklarını yapan Öğretim Görevlisi Dr. Hakan Yılmaz, “Bugün dünya engelliler günü olması münasebetiyle engelli bireyler için geliştirdiğimiz projelerden bahsetmek istedik. Bilindiği üzere sağlık teknolojileri alanında maalesef ki dışa bağımlı durumundayız. Büyük çoğunluğu ithal ürünlerden oluşuyor ve ciddi meblağlar ödeyerek bunları elde ediyoruz. Biz hem bunları ortadan kaldırmak, yerli üretimi artırabilmek ve eksik inovasyonları biraz daha artırabilmek için böyle projelere imza atmak istedik.” dedi.

“Öğrencilerimizin geliştirdiği yazılımlar sayesinde dışa olan bağımlılığın azalmasını gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuşan Yılmaz, bu çalışmalar sayesinde öğrencilerin de imzasının bulunduğu bu tarz projeleri desteklediğini ifade etti.
Editör: Haber Merkezi