SAFRANBOLU’DA ŞİKAYETLER ÜZERİNE İMAR VE İSKAN EKSİKLİKLERİNDEN BİNA SAHİPLERİNE YAPTIRIMLARIN BAŞLAMASI “KAYYUM ELİ İLE HALKA EZİYET Mİ YAPILIYOR?” SORUSUNU GÜNDEME GETİRMEYE BAŞLADI

Yaklaşık sekiz sene Safranbolu Belediye Başkanlığı görevinde bulunan Necdet Aksoy geçtiğimiz aylarda İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmış, yerine Safranbolu’ya Kaymakam olarak atanan Fatih Ürkmezer, aynı zamanda Safranbolu Belediye Başkanlığına kayyum olarak atanmıştı.

Necdet Aksoy’un sekiz senelik Belediye Başkanlığı döneminde ilçe sınırları içinde yapılan binaların imar, iskan, inşaat ve bina ruhsatları gibi işlemlerin bir çoğu şimdi BİMER ve CİMER aracılığı ile birileri tarafından şikayet edilmeye başlandı.

İnşaat yapan kişi veya firmalar, iskan veya inşaat planında yaşanan ufak tefek aşmalar ve sapmalar nedeniyle ruhsat almakta zorlandığı, bu nedenle iddialara göre makbuzlu ya da makbuzsuz Safranbolu Belediyesinin uhdesinde bulunan bazı kurumlara on binlerce lira bağışlar yapılarak ruhsatlar alındığı geçtiğimiz yıllarda zaman zaman gündeme gelmişti.

İnşaat alanında verilen yüzdelik kullanım alanların 30 cm, 50 cm aşıldığından cetvel ölçüsüne kadar düşerek tespit edilmeye çalışılması, yine inşaat planından 50-100 cm fazla aşılan binalar da yine okul cetveli ile ölçülerek tespit edilmesi insanlara eziyet noktasına getirdi.

Buna benzer ufak tefek cm ölçüsü değerindeki aşma yapılan binaların ruhsatları daha önceki yıllarda Safranbolu Belediyesi tarafından bir şekilde verilmişti.

Necdet Aksoy’un görevden alınmasından birkaç ay sonra birileri tarafından CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) ve BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) aracılığı ile söz konusu bu şekildeki 100’ün üzerinde inşaatı bitmiş binalar şikayet edildi.

AMAÇ, HALKI HÜKÜMETE KARŞI KARŞIYA GETİRMEK VE AKSOY’U ARATMAK MI?

Necdet Aksoy’un sekiz yıllık Belediye Başkanlığı döneminde İskan ve ruhsatı verilen bu tür binaların şikayet edilerek, amacın insanlara kayyum eli ile eziyet ettirerek, Necdet Aksoy’u aratmak mı ihtimali AK Parti’nin ilgili organları tarafından araştırılıyor.

Aksoy döneminde İskan ve ruhsat veren Safranbolu Belediyesinin İmar Müdürlüğü ve ilgili Başkan Yardımcıları, şimdi kayyum Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer’le birlikte yasada gereken yaptırımları uygulamaya çalışıyor.

Milletvekilleri ve AK Parti Safranbolu İlçe Başkanlığı böyle ince düşünülmüş bir oyun ile halka kayyum eli ile eziyet çektirilerek, görevden alınan Necdet Aksoy’u aratır hale getirilmek istenildiği uyarısında bulunuyorlar.

KAYYUM BAŞKAN FATİH ÜRKMEZER, BÜROKRASİYİ UYGULAYARAK BİRİLERİNİN İSTEDİĞİNİ FARKINDA OLMADAN YERİNE Mİ GETİRİYOR?

Safranbolu Kaymakamı ve kayyum Belediye Başkanı Fatih Ürkmezer, CİMER ve BİMER aracılığı ile gelen bu tür şikayetleri değerlendirmeye alarak bürokrasiyi uygulaması, muhatap olan inşaat sahiplerini adeta çileden çıkardı.

Konuya muhatap olan onlarca bina sahipleri “İskan ve planda ufak tefek aksaklık ve taşmalar olsa da, biz binalarımızın iskanını ve ruhsatını aldık. Şimdi anlamsız şikayetler ile eziyet görüyoruz. Binalarımız yıkım veya yapılması zor olan kısmi tıraşlama kararı ile karşı karşıya. Ruhsatlarımız da imzası olan o dönemin İmar müdürü, yine imar müdürlüğündeki mimar ve inşaat mühendisleri ve İmardan sorumlu başkan yardımcısı, şimdi ne diye bize bu uygulamaların yapılmasını istiyorlar.” Şeklinde, yaşadıkları eziyeti dile getiriyorlar.

Kayyum Belediye Başkanı olan Kaymakam Fatih Ürkmezer'in "Ben belediyeciliği, imar, iskan ve inşaat mevzuatlarını bilmem" sözü ise olayın vahametini bir kat daha arttırarak, gözler önüne seriyor.

Necdet Aksoy döneminde bu inşaatlara iskan ve bina ruhsatı veren İmar Müdürlüğü, müdürlükteki mimar ve inşaat mühendisleri ile ilgili başkan yardımcısı şimdi kendi verdikleri izinleri görmezden gelerek, Kayyum Başkanını yanıltıyor mu?

Öte yandan İmar Müdürlüğüne gelen vatandaşlara FETÖ'nün bir söylemi olarak bilinen "Burada artık siyaset yok, bürokrasi var" söylemleri, halkın gözünü korkutmak amacıyla mı konuşuluyor?

MADO’NUN BULUNDUĞU BİNA DA BU UYGULAMALAR ARASINDA YER ALIYOR

Safranbolu gibi tarihi ve turistik değere sahip olan ilçeye ülke genelinde marka değeri kazanmış MADO geçtiğimiz aylarda açılmıştı.

Hizmet sektöründe önemli bir marka değeri kazanmış olan MADO’nun Safranbolu’da bulunan binası da pencere önlerinin plana göre 80 cm aşıldığından dolayı şimdi kapanarak kısmi yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya geldi.

Safranbolu’nun marka değerine kendi markası ile değer katan MADO’nun daha yeni açılmışken kapatılma ve kısmi yıkılma gibi bir karar ile karşı karşıya kalması, bu markanın ilçeden kaçmasına yol açabileceği ihtimalini doğuruyor.

Tıpkı Aksoy döneminde iskan ve ruhsatı alındığı halde şikayetler üzerine çeşitli uygulama kararları ile karşı karşıya kalan yüzlerce diğer binalar gibi MADO’nun bulunduğu binada kapatılma ve kısmi yıkılma tehlikesi içinde bulunuyor.