Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, KARDEMİR işçilerine önümüzdeki günlerdeki toplu iş sözleşmesinde verilmesi gereken zammın, demire son iki yılda gelen %136 oranında artış ile eşdeğer olması gerektiğini söylemişti. Vergili’nin bu konuşması işçi arasında heyecan oluşturdu.

Vergili “2016 Yılının sonu demir fiyatları 1.645 TL, 2018 Yıl sonundaki demir fiyatları 3.885 TL. %136 gerçekleşen demirdeki bu fiyat artışı arasındaki farkı KARDEMİR İşçisine verdiği taktirde hiçbir kar kaybı yaşamayacağı gibi sosyal barışı da sağlayacaktır.” Demişti.

Başkan Vergili “KARDEMİR işçisi, bu dönem yapılacak olan toplu iş sözleşmesinde demir fiyatlarına son iki yılda gelen zam kadar, maaş zammını hak ediyor ve bu zam verilmelidir. Böyle bir maaş artışının, kente de çok büyük olumlu yansıması olacaktır.” Görüşünü taşıyor.

Şimdi KARDEMİR çalışanları başta olmak üzere, kamuoyunda “Rafet Vergili, şurada birkaç ay sonra başlayacak olan toplu iş sözleşme görüşmelerinde işçiye verilmesi gereken zammın çıtasını ortaya koydu. Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, Vergili’nin ortaya koyduğu çitaya acaba ne kadar yaklaşabilecek. İşçiye %100 ve üstü oranlarda zam alabilecek mi?” şeklinde konuşmalar gündem konusu oldu.

Belediye Başkanı Rafet Vergili’nin demire son iki yılda gelen %136 artışın, işçiye de yansıtılmasını istemesi ile KARDEMİR işçisi bu dönem yapılacak olan toplu iş sözleşmesinde Çelik İş Sendikasından böyle bir beklenti içine girdi.

Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Yunus Değirmenci, işçi arasında oluşan bu beklenti karşısında nasıl bir açıklama yapacak?

KARDEMİR A.Ş.’de çalışan 10. Kademe işçi şu an için üç vardiya üzerinden ortalama 4.500 TL civarında, 9. kademe işçi de yine üç vardiya üzerinden ortalama 4.000 TL maaş alırken, 2015 yılından sonra iş edindirme projesi kapsamında İŞ-KUR üzerinden giren işçiler de ortalama 2.500 TL maaş alıyor. Bu maaşların içinde sene de üç ikramiye de yer alıyor. Dünya genelinde, Türkiye gibi orta ve ileri gelişmiş ülkelerde ise ağır sanayi işçisi ortalama 2.500 Dolar maaş alıyor.