KARDEMİR AŞ’nin geçtiğimiz günlerde iç denetim raporları ile ortaya koyduğu 6 yıllık cevher yolsuzluğundan yaklaşık 10 Milyon Dolar zarar ettirildiği kamuya yansımıştı.

Nesim Funes adında Yahudi kökenli bir iş insanının Neyma Madencilik adında şirket üzerinden KARDEMİR’e 6 yıl boyunca verdiği cevher kalitesinin şartnamede %50-55 demir oranı taşıması gerekirken, %41-42 demir oranı olduğu laboratuvar analizleri sonucu ortaya çıkmıştı.

KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri ve Çağ Çelik D.Ç sahipleri Kamil Güleç ile oğlu H. Çağrı Güleç’in, Neyma Madencilik adına verilen kalitesiz cevheri de yıllarca kendi fabrika sahalarında pirit tozu ve tufal ile karıştırma işlemi olan harmanlama yaptıkları da biliniyordu ve bu skandaldan sonra daha da dikkat çekmişti.

Baba, oğul Güleç’ler geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada Neyma Madencilik ile hiçbir ilişikleri olmadıklarını vurgulasalar da yıllarca cevheri taşıyan nakliye firması Dez Lojistiğin de Güleç’lere ait olduğu ve kendi fabrika sahasında cevher harmanlaması yapmalarına bir açıklama getiremediler.

KARDEMİR’DE 6 YILLIK CEVHER VURGUNUNDA ORGANİZE SİSTEM Mİ KURULDU?

KARDEMİR’e verilen kalitesiz ve hileli cevherin Kalite Metalürji ve Laboratuvarlar Müdürlüğünden 6 yıl boyunca sorunsuz nasıl geçtiği iddiaları, yine Kalite Metalürji ve Laboratuvarlar Müdürü Figen Dikilitaş’ın KARDEMİR’den gönderilmesinin hemen ardından Çağ Çelik’e işe başlaması ile cevap bulmuştu.

Güleç’ler her ne kadar Figen Dikilitaş ile Ayşe Hocaoğlu’nun kendi şirketlere işbaşı yaptırdıklarına ahde vefa olarak göstermeye çalışsalar da Yönetim Kurulunda kendilerinin de sözleşmelerinin fesih edilmesi kararına imza attıkları ortaya çıkmış ve riya yaptıkları anlaşılmıştı.

KARDEMİR'DE ŞİMDİ DE SİNTER MÜDÜRLÜĞÜNDE SORU İŞARETİ OLUŞTU

6 Yıl boyunca kalitesiz ve hileli cevherlerin alınması ile ilgili önemli bir müdürlük olan Kalite Metalürji ve Laboratuvarlar Müdürlüğünün yanı sıra, cevherin yüksek fırınlarda şarja hazırlanmasını sağlayan, cevher hazırlama  ve zenginleştirme işleminin yapıldığı Sinter Müdürlüğü’nün de bu iş ile alakası olabilir mi sorusu gündemde.

Kamil Güleç’in kardeşinin oğlu olan Batuhan Güleç’in 4 yıla yakındır Sinter Müdürü olarak görev yapması, yıllardır verilen kalitesiz ve hileli cevher de 'organize bir sistem mi oluşturuldu?' sorusunu akıllara getiriyor.

Cevherin hazırlanması ve zenginleştirilme işleminin yapıldığı Sinter Müdürlüğünde, Kamil Güleç'in yeğeni Batuhan Güleç'in bulunması, cevher yolsuzluğundaki iddiaları bir kez daha güçlendirirken, tesadüfler zincirinin bu kadarına da pes dedirtiyor

4 Yıldan fazla süredir, Sinter Müdürlüğünü yapan Kamil Güleç’in yeğeni Batuhan Güleç, kalitesiz ve hileli cevherin hazırlanmasının çok daha yüksek maliyetlere neden olmasına rağmen, bu zamana kadar acaba neden sessiz kaldı?

KAMUOYU ADINA YEĞEN BATUHAN GÜLEÇ'E SORUYORUZ…

1-     6 yıl boyunca verilen kalitesiz cevher ile ilgili Batuhan Güleç yıllarca maaş aldığı KARDEMİR’in menfaatleri ile ilgili ne yaptı?

2-     Amcası Kamil Güleç’in ve kuzeni H. Çağrı Güleç’in menfaatleri, KARDEMİR’in menfaatlerinden daha mı ağır bastı?

3-     KARDEMİR İç Denetimi Sinter Müdürlüğündeki bu sorular ile ilgili harekete geçecek mi?

 

 
Editör: Haber Merkezi