2016 ile 2017 Yıllarında basında yer alan KARDEMİR A.Ş’ye verilen cevher ile ilgili skandal iddiaları bu sefer başka bir boyut ile kamuya taşındı.

Karabük’ün tanınmış iş adamlarından ve KARDEMİR Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Şefik Dizdar, KARDEMİR’e verilen cevher ile ilgili ciddi usulsüzlük iddialarında bulundu.

Dizdar, geçtiğimiz Aralık ayında KARDEMİR A.Ş. Yönetim kurulu Başkanlığına cevher skandalı ile ilgili bir dilekçe vererek, suç duyurusunda bulunulmasını istedi.

ŞEFİK DİZDAR “HİLELİ CEVHER VERİYORLAR”

Şefik Dizdar verdiği dilekçesinde, KARDEMİR’e verilen cevherin içine yüksek miktarda demir tozu olarak bilinen tufal maddesinin karıştırıldığını iddia ederek, araştırılması gerektiğini belirtti.

Dizdar’ın verdiği dilekçenin içeriği şöyle;

“Neyma Mimarlık ve Madencilik Tic. Ltd. Şti. Karabük Şubesi Üniversite Mahallesi, Kamil Güleç Caddesi No: 41 Karabük adresinde mukim firma, Nomtaş Haddecilik olarak bildiğimiz haddehanenin kimsenin göremeyeceği şekilde kapatılmış olan alanında Türkiye’nin muhtelif yerlerinden kalitesiz, düşük tenörlü toz cevheri buraya taşıyarak İstanbul’dan Diler DÇ. Kroman vb. fabrikalardan satın aldığı ve kendi haddehanesinden de çıkan tufallarla birlikte iş makineleri ile harmanlayarak tenörünü yükseltmekte ve Kardemir’e satmakta olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.

Tufal kimyasal simgesi feo olan tenörü en yüksek demir bileşiğidir. Ancak ergime noktası yüksek olduğu için 1300 C’de erimekte olan diğer demir cevherleri ile birlikte ergimez. Yani reaksiyona girmez. Bu itibarla harmanlama ile yüksek tenörlü demir cevheri hüviyeti kazandırılmış olsa bile üretim esnasında yüksek fırınlarda oluşan cürufla birlikte atılır. Netice itibari ile yüksek fiyat verilerek alınan bu tür cevherler ile yapılan imalat sonunda düşük verim alınır. Yani %48 tenörlü cevheri tufalla harmanlayarak %70 e kadar tenörü yükseltilebilinir, ancak sonuçta %48’lik verim alınır. Böylece yüksek fırın rejimi, verimi bozulduğu gibi hem müessese verim kaybına uğrar hem de Devletimiz KDV ve kurumsal vergi ziyanına uğratılmış olunur.

Durumu bilgilerinize sunar, konunun araştırılarak müsebbipleri hakkında ilgili merciler nezdinde suç duyurusunda bulunulmasını ve gereken önlemlerin alınmasını arz ederim.”

NEYMA MADENCİLİK ŞİRKETİ’NİN KAMİL GÜLEÇ İLE İLİŞKİSİ NE?

2017 yılında da haber yaptığımız gibi Balıkesir’den getirilen ve kalitesi düşük olan cevher Neyma Madenciliğin sahibi olduğu Musevi işadamı Nesim Funes’e ait ve 2018 yılına kadar Balıkesir Bandırma’dan konteynırlar içinde Zonguldak limanına getirilen ve oradan da KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Üyeleri olan baba-oğul Kamil Güleç ile H. Çağrı Güleç’e ait olan Çağ Çelik Demir Çelik Fabrikasının sahasında harmanlama yapılıyordu.

Şefik Dizdar’ın da dilekçesinde bahsettiği gibi daha sonra çok dikkat çektiğinden dolayı Yeşilmahalle’de kapalı bulunan Nomtaş Haddeciliğin yüksek duvarlarla çevrili hadde sahasında demir tozu olan tufal ve baca tozu olarak bilinen prit tozu ile harmanlama yapılıyor.

Neyma Madencilik tarafından fatura edilen kalitesi (tenörü) düşük toz cevhere demir tozu (tufal) ve prit tozu eklenerek, tenörü yüksek toz cevher olarak KARDEMİR’e satılıyor.

Bu cevher tren vagonları ile konteyner içinde Zonguldak limanına getiriliyor ve demiryolu ile de KARDEMİR içindeki Ülkü Tren Garından yine Güleç’lere ait olan ve başında Güleç’lerin damadı olan Soner Özbey’in işlettiği Dez Lojistik firmasına ait tırlar ile önceden Çağ Çelik Fabrikasının sahasına taşınıyordu. Şimdi ise yeni kiraladıkları Yeşilmahalle’deki Nomtaş Haddeciliğin sahasına taşınıyor.

Her ne kadar resmi olarak Kamil Güleç ile Neyma Madencilik ilişkilendirilmese de nakliyesi Güleç’ler tarafından yapılıyor ve önceden de Güleç’lere ait Çağ Çelik Haddesinin sahasında harmanlama yapılıyordu.

Yıllardır KARDEMİR’e verilen ve Şefik Dizdar’ın da iddia ettiği gibi hileli olduğu iddia edilen bu cevher tozunun KARDEMİR A.Ş. Kalite Kontrol Müdürlüğünce analizi neden yapılmıyor?

KARDEMİR Labaratuvarlarında tufal analizi yapılamıyor mu?

Bu sorular da cevher alımı ile Güleç’lerin alakalı olduğu iddialarını bir hayli güçlendiriyor.

KARDEMİR A.Ş YÖNETİMİ ŞİMDİ NE YAPACAK?

Şefik Dizdar’ın KARDEMİR A.Ş Yönetim Kurulu Başkanlığına verdiği şikayet dilekçesinin içeriğindeki iddiaları KARDEMİR yönetimi şimdi araştıracak mı?

Eğer iddialar doğruysa ve hileli cevherden kaynaklanan zararı KARDEMİR Neyma Madencilik’ten tahsil yoluna gidecek mi?

Hileli iddia edilen cevher satışının arkasında Kamil Güleç’in olup olmadığı KARDEMİR Yönetimince araştırılacak mı?

Şimdi bütün gözler başta KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Yolbulan ile Devleti temsil eden bağımsız yönetim kurulu üyelerinin başını çeken Ömer Faruk Öz’de.

KARABÜK NET HABER BİR KERE DAHA HAKLI ÇIKTI

Karabük Net Haber olarak 2017 Eylül ayında "KARDEMİR A.Ş’YE CEVHER TEMİN EDEN MUSEVİ İŞADAMININ ÜRÜNÜ KARABÜK’TE SAHALADIĞI VE KALİTESİZ MALZEME KARIŞIMLARI SONRASI VERDİĞİ İDDİALARI GÜNDEMDE " başlığı ile haber yapmıştık.

Haberi yaptığımız o tarihte şimdi hileli olarak iddia edilen ve KARDEMİR A.Ş'nin bu nedenle yıllardır zarara uğratıldığı iddia edilen hileli cevher skandalını 2017 tarihinde şu içerikle haber yapmışız.
"KARDEMİR'DE RANT İDDİALARI GÜNDEMDE

KARDEMİR A.Ş’YE CEVHER TEMİN EDEN MUSEVİ İŞADAMININ ÜRÜNÜ KARABÜK’TE SAHALADIĞI VE KALİTESİZ MALZEME KARIŞIMLARI SONRASI VERDİĞİ İDDİALARI GÜNDEMDE.

Musevi işadamı Nesim Funes tarafından temin edilen cevherin aslında Türkiye’nin muhtelif yerlerinden getirilen demir cevherinin Karabük’te KARDEMİR A.Ş Yönetiminde bulunan şirkete ait bir stok sahasında harmanlandığı ve KARDEMİR’E teslim edilmesi birçok iddiayı da gündeme taşıdı.

Musevi işadamı Nesim Funes KARDEMİR’e üretim aşamasında kullanılan cevher satışında bulunuyor.

Musevi işadamı Nesim Funes’in temin ettiği cevheri aynı zamanda KARDEMİR A.Ş Yönetiminde bulunan bir şirkete ait sahaya taşıyarak, harmanlama işleminin gerçekleştirdiği ve ardından KARDEMİR’e sattığı iddiaları kafalarda soru işareti bırakıyor. Konuya yakın kaynaklar, “Aslında buraya kadar olanlar normal gibi görünse de, ortaya atılan bir takım iddialar akıllarda soru işareti uyandırıyor.” diyorlar.

Nesim Funes’in getirdiği cevherin Karabük’te bir stok alanı kiralaması ve depolama sonrası harmanlaması, sahadan stoklama şekli ve teslimat şekilleri çeşitli rant iddialarını ortaya çıkarıyor.

Balıkesir’den getirilen, ekonomik değeri sıfıra yakın olan ve kalitesiz krom maden atıkları ile yüksek fırın için bir hayli zararlı kabul edilen Perliti adı verilen malzeme ile karıştırıldığı, ayrıca bazı haddehanelerden temin edilen tufal denilen demir tozunun da bu karışıma eklendiği iddiaları KARDEMİR A.Ş alımında şüpheler oluşturmaya başladı.

Öte yandan yine Funes’in de temin ettiği diğer malzemeler ile birlikte ortaya çıkarılan harmanlanan malzeme, KARDEMİR’in üretimindeki gerekli şartları sağlıyor mu?

Harmanlama ve depolama alanının sahibi olan ve aynı zamanda KARDEMİR Yönetiminde bulunan şirket yetkilileri bu iddiaların neresinde yer alıyor.

Demir Çelik Sektöründe konuyu bilenler “Demir çelik üretiminde kalitesiz olduğu iddia edilen bu harmanlanmış cevher malzemesi, KARDEMİR’e kimler tarafından yerleştirilen malzeme kabul elemanlarınca içeri alınıyor?” şeklinde ayrı iddiaları gündeme taşıyorlar.

Kongre sürecindeki KARDEMİR A.Ş. için tüm bu sorular cevap beklerken, şirket menfaatleri açısından ise önem taşıyor."

 
Editör: Haber Merkezi