KARDEMİR A.Ş. iki gün önce yaptığı duyuruda yeni bir satış politikası uygulayacağını ilan etti.

KARDEMİR A.Ş tarafından yapılan duyuruda; Satış işlemlerinde teminat mektubu yerine, hisse senedi rehini verme sisteminin uygulamaya sokulacağını ilan etti.

KARDEMİR duyurusunda “Şirketimiz satış prosedürü kapsamında, mevcut satış teminatı koşullarının yanı sıra isteyen müşterilerimiz blokesiz çek tutarlarının 1,25 katı oranında değere sahip Şirketimiz hisse senetlerini Şirketimiz lehine rehnedilmesi suretiyle de işlem yapabileceklerdir.

Bu kapsamda, satış işlemlerimizde teminat mektubu yerine hisse senedi rehni vermek isteyen müşterilerimizin Kardemir'in belirleyeceği aracı kurumlardan birinde hesap açtırmaları gerekmektedir.

Hisse senedi rehin işlemi sırasında uygulanacak olan rehin tutarı, satış işleminden bir iş günü öncesi BİST kapanış değeri baz alınarak hesaplanacaktır. Satış için Şirketimize verilecek çek meblağının 1,25 katı değere sahip Şirketimiz hisse senedi, Şirketimiz lehine, Şirketimizin belirlediği koşullarda rehin verilecek ve rehin işleminin ilgili kurumlar tarafından Şirketimize teyit edilmesi sağlanacaktır. Hisse senetleri üzerine tesis edilecek rehnin süresi en az 100 gün olacaktır.

Satış öncesinde bu şekilde satın alma gerçekleştirmek isteyen müşterilerimizle Hisse Senedi Rehin Sözleşmesi paylaşılacaktır. İlgili müşterilerimizle bahse konu sözleşmenin sipariş öncesi karşılıklı olarak imzalanması gerekmektedir. Müşterilerimiz rehin tesisi işlemini Kardemir'le imzalamış olduğu sözleşme kapsamına uygun şekilde aracı kurumlarla gerçekleştireceklerdir.” Denildi.

HAKİM HİSSEDAR AİLELER HİSSELERİNİ VE ALIMLARINI KARDEMİR A.Ş’YE GARANTİ ALTINA MI ALDIRIYORLAR?
KARDEMİR A.Ş müşterileri bu duyurudan sonra çeşitli yorumlar yapmaya başladı.

KARDEMİR yönetimini oluşturan ve Demir Çelik sektöründe faaliyet gösteren ailelerin daha önceki yıllarda, yatırımlar çerçevesinde hisse senetlerini teminat verdikleri için %60 gibi öncelikli mal alım hakkını kullanıyorlardı. Daha sonra bu öncelikli mal alım hakkı şimdilerde %35’lere kadar düştü.

Sene de 3 Milyon Ton üretim yapan KARDEMİR’den iki milyon ton mamul ve yarı mamul alan öncelikli mal alımına sahip Yolbulan, Yücel ve Güleç ailelerinin alımları bir milyon tona kadar düştü.

Demir Çelik sektörü kulislerinde yeni uygulamaya sokulacak bu satış politikası ile ellerinde büyük hisse bulunduran hakim hissedar ailelerin yine iki milyon tonun üzerinde KARDEMİR’den mal alımı yapmanın yolunun açılacağı öne sürülüyor.

Öte yandan hisse senedi rehin edenlerin teminat mektubu masrafını da ortadan kaldırmış olacak. Ayrıca rehin hisselerin değerinin daha sonradan düşmesi halinde bile rehin verenin, rehin verdiği tarihteki hisse değerinin baz alınması sayesinde zararının söz konusu olmayacağı yorumları yapılıyor.

Sektör içindeki yorumlar kısacası Yolbulan ve Güleç ailelerinin bu yeni satış politikası ile hem rehin verdikleri hisselerin, hem de yaptıkları alımların KARDEMİR A.Ş tarafından sigorta altına aldırdıkları görüşü oluşmaya başladı.

ÖMER FARUK ÖZ’ÜN KIRK FİRİN EKMEK YEMESİ LAZIM..!
Yaklaşık bir yıl önce KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı olan bağımsız üye Ömer Faruk Öz’ün yeni hakim hissedar ailelerin projesi olarak bilinen yeni satış uygulamasında bir şeylerin farkında mı? Bu soruyu Demir Çelik Sektöründe faaliyet gösterenler, Ömer Faruk Öz’e soruyorlar.

Sektör kulislerinde “Sayın Ömer Faruk Öz, KARDEMİR’in alımlarından hakim hissedar ailelerin rantına azıcık dokununca, Güleç ve Yolbulan aileleri hemen birleşti ve ortak karar olarak Öz’ü istememeye başladı. Hatta önümüzdeki Kasım ayında Öz’ün Yönetim Kurulu Başkanlığının sona erebileceği bile konuşuluyor.

Hisse rehini yolu ile yapılacak olan mal satışlarından ailelerin yine eskisi gibi büyük karlar etmesini sağlayacağı aşikar. Sayın Öz, ya bu yeni satış politikasının ne anlama geldiğinin farkında değil, ya da yönetim kurulu başkanlığını korumak için sessiz kalmayı tercih ediyor olabilir mi?” şeklinde görüşler beyan ediliyor.

Öte yandan Ömer Faruk Öz’ün Demir Çelik sektöründeki bu tür ince oyunları öğrenebilmesi için kırk fırın ekmek yemesi gerektiğini öne sürenler “Sayın Öz, çok fazla bilmediği bir sektör olan Demir Çelik sektöründe tepeden inme yönetim kurulu başkanı oldu ama gerek bu hakim hissedar aileler ile baş edebilmesi, gerekse sektör içindeki ince oyunlara akıl erdirebilmesi için Demir Çelik sektöründe kırk fırın ekmek yemesi lazım” gibi söylemler de bulunuyorlar.
Editör: Haber Merkezi