KARDEMİR A.Ş YÖNETİMİ, DEMİR ÇELİK SEKTÖRÜNDEKİ GLOBAL KRİZ KARŞISINDAKİ ZARARLARDAN DOLAYI SUSKUN KARDEMİR’İN AÇIKLADIĞI ZARARLAR ANKARA’DA SORGULLANIYOR

kardemir

KARDEMİR A.Ş. Yönetimi göreve ilk geldikleri 2002 yılında 90 Milyon Dolar borcunu silen AK Parti hükümeti ile şimdi yol ayrımına mı geldi? KARDEMİR A.Ş, Dünya Demir Çelik Sektöründe yaşanan global kriz karşısında 2015 yılının 9 ayında 211 Milyon TL borç açıklamış, yine geçtiğimiz yılı yaklaşık 350 Milyon TL gibi biz zarar ile kapatacağı tahmin ediliyor. Öte yandan yatırımlar ile ilgili aldığı 750 Milyon Dolar kredi borçlarının geri ödeme süreci içine de girildi.

Üç Milyon ton üretim yapacağı hesaplanmasına rağmen, yatırımlar sonunda hala iki milyon ton üretim yapabilen KARDEMİR’in global demir çelik krizine de hazırlıksız yakalanması, içinde bulunduğu mali tabloyu daha da olumsuz hale getiriyor.

2002’DE 90 MİLYON DOLAR, 2016’DA 750 MİLYON DOLAR BORÇ

AK Parti Hükümeti 2002 yılında KARDEMİR’in 90 Milyon Dolar borcunu silmesi ile yönetimin elini daha da güçlendirmişti. Aradan geçen 13 yıllık sürede KARDEMİR’in borcunun 750 Milyon Dolar’a çıkması, 90 Milyon Dolar borcu silen Hükümet üyelerinin şimdi dikkatini çekmeye başladı.

KARDEMİR YÖNETİMİNDEN RAHATSIZLIK MI VAR?

KARDEMİR A.Ş gibi cevherden üretim yapan tesislerin zarar etmediğini, fakat KARDEMİR A.Ş’nin emsalleri karşısında neden zarar ettiğini şimdi Ankara sorguluyor. Bu sorgulama çerçevesinde KARDEMİR A.Ş Yönetiminin şirketle olan ticari ilişkilerinde ciddi kazançlar elde ettikleri iddiaları da dikkat çekiyor. Yönetimin KARDEMİR üretiminden ton başına 10-15 Dolar kendi şirketlerine kazanç aktardıkları, 13 yılı aşkındır şirket üzerinden edilen karın şimdiki borcunu karşılayacak boyutta olduğu iddiaları yargılandıkları mahkemelerde gündeme gelmişti.

İŞÇİYE ASILSIZ BİLGİ Mİ EMPOZE EDİLİYOR?

KARDEMİR A.Ş’de çalışan yaklaşık 4 Bin işçiye kısım müdürleri aracılığı ile asılsız söylemler empoze edildiği de konuşulmaya başlandı. İşçiler arasında KARDEMİR A.Ş’ye Ankara’nın destek vermediği ve daha da enteresanı köstek oldukları yönünde söylentiler konuşuluyor. Bu söylentiler ile ilgili Ray ihalesinin İtalyanlara bilerek bırakıldığı iddiaları da var.

KARDEMİR’DE YENİ MÜDÜRLÜKLER KURULUYOR

KARDEMİR A.Ş’de daha önce 20’yi bulmayan kısım müdürlüklerinin 50’yi geçtiği, önemli stratejik müdürlüklere muhalefet partilerin içinde aktif siyaset yapan kişilerin getirildiğine dikkat çekiliyor. Öte yandan KARDEMİR A.Ş’ye son aylarda alınan kapsam dışı personellerin ise tamamen muhalefet parti yöneticilerinin akrabaları olduğu da siyasi kulislerde konuşuluyor.
Editör: Haber Merkezi