Filyos Liman ve Endüstri Bölge Projesi…

Cennet mekan, Sultan 2. Abülhamit’in 150 yıllık rüyası olan Filyos Projesi son aşamasına gelindi.

Zonguldak’ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Beldesinde uzun yıllardır yapımı devam eden Filyos Limanı yapımından sonra, 600 hektarlık alanı kapsayan ve genişleme alanı ile birlikte Bin hektar bir alana sahip olan karma endüstri bölgesinin yapımı, sevk ve idaresi özel bir şirkete sessiz sedasız verildi.

Tosyalı Holding, Filyos Limanı ve Endüstri Bölgesinin yapımından sorumlu şirket oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ekibinden ve Varlık Fonu Yönetim Kurulu Üyesi olan Fuat Tosyalı’nın sahibi olduğu şirket Filyos Endüstri Bölgesinin alt, üst yapısından ve idaresinden sorumlu şirket oldu.

Yani Filyos Endüstri Bölgesinin tek sorumlu şirketi artık Tosyalı Holding.

Tosyalı holding İskenderun ve Cezayir’de çok büyük Demir Çelik Fabrikalarına sahip, çelik sektöründe söz sahibi büyük şirketlerden biri.

‘Filyos Projesi Tosyalı Holdinge verildiyse ne olmuş yani’ diyenlerimiz olacaktır.

KARDEMİR A.Ş. Son 30 yıldır Filyos Limanı ve oluşturulacak Endüstri Bölgesi hayali ile yatıp kalkıyordu.

Filyos projesi ile KARDEMİR A.Ş. Demiryolunu kullanarak Karadeniz’e açılabilecek.

Filyos Projesinin yapımı ile idaresinin Tosyalı Holdinge verilmesi ile KARDEMİR A.Ş’nin 30 yıllık hayali sona erdi desek yeridir.

Artık Filyos Projesinde Tosyalı’dan başka kimse söz sahibi değil.

Filyos Projesi ile büyük atılımlar yapmayı hayal eden Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün bu hayalleri sadece hayal etmekle kalacak gibi.

Filyos Projesinin sessiz sedasız Tosyalı Holding şirketinin yönetimine verilmesine yavaş yavaş tepkiler başladı.

İLK TEPKİ RAFET VERGİLİ’DEN GELDİ

Karabük’ün MHP’li Belediye Başkanı Rafet Vergili 3. Dönem mutluluğunu yaşarken, Filyos’un Tosyalı şirketinin yönetimine verilmesine sert tepki gösterdi.

“Filyos’ta yaklaşık 3 bin dönüme yakın bir alan endüstri bölgesi olarak ilan edilmiş. Endüstri bölgelerin çalışmalarında bir yönetici şirketin şemsiyenin altında çalışacağı program yapılmış. Baştan her şey yapılmış zaten ve Tosyalı grubuna burası endüstri bölgesinin yönetici olarak verilmiş. Onların planı ve programına dahilinde burada endüstriyel gelişme sağlanacağı planlanıyor. Bu da bizim bölge ve sanayicimiz için o kadar verimli bir program değil. Hiçbir şey ilan edilmeden hiçbir talep alınmadan tek bir şahsa verilmiş ve onun şemsiyesi altında bu çalışma yapılacakmış. Ne kadar verimli olur, ben verimli olacağına inanmıyorum.” Diyerek ilk tepkisini gösterdi.

Karabük’ün Başkanı Vergili Filyos Projesi ile ilgili çok ama çok tedirgin ve üzgün.

ACİL EYLEM PLANINA GİDİLMELİ

Zonguldak, Bartın ve Karabük’ün geleceği olarak görülen Filyos Projesinin Tosyalı Şirketinin yönetimine verilmesine tepkili ama kimsenin sesi çıkmıyor.

Söz konusu üç ilin Ticaret ve Sanayi Odaları, büyük STK Kuruluşları ve hatta bu illerin CHP Milletvekillerinin içinde bulunduğu bir konsorsiyum oluşturularak acil eylem planları hazırlanmalı. Bu eylem planları en hızlı şekilde hayata geçirilerek, Cumhurbaşkanının dikkatini çekmeliyiz.

Bu organizasyonu kim yapacak derseniz, Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili’den başkası bu oluşumu beceremez.

Vergili, bu üç ilin dinamiklerini birleştirerek mutlaka ama mutlaka Filyos Endüstri Bölgesinin Tosyalı Şirket Yönetimine verilmesine vazgeçirecek eylemler yapılmalı.

Hiçbir şey yapılamıyorsa, Filyos Liman Projesi içinde ayrı bir bölgenin bu üç ilin oluşturduğu bir konsorsiyuma bağımsız tahsis edilmesi sağlanmalı.

Yoksa bölgenin geleceği elden gidiyor.

KARDEMİR YÖNETİMİ KORKUDAN SESİNİ ÇIKARAMIYOR

KARDEMİR A.Ş. Yönetimini oluşturan Güleç ve Yolbulan aileleri Cumhurbaşkanının tepkisini çekmemek ve ellerinden KARDEMİR’in alınması korkusu ile Karabük Demir Çelik Fabrikalarının 30 yıllık hayalinin sönmesine sadece seyirci kalıyorlar ve en küçük bir tepki gösteremiyorlar.

ÜÇ İLİN CHP MİLLETVEKİLLERİ MÜCADELEYE BAŞLAMALI

Zonguldak’ın CHP Milletvekilleri Ünal Demirtaş, Deniz Yavuzyılmaz ile Bartın ve Karabük’ün CHP Milletvekilleri olan Aysu Bankoğlu ile Hüseyin Avni Aksoy’un TBMM çatısı altında Filyos Endüstri Bölgesinin yönetiminin Tosyalı şirketine verilmesi ile ilgili seslerini çıkarmalılar, gündem yapmalılar ve hatta Ankara’da her türlü mücadeleyi vermelilerdir.

Bu sayede Karabük’ün CHP Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy, vekilliği bitince ‘ben hiçbir halt yapmadım’ demez ve bu mücadelesi ile ilerde gurur duyar.

EN ÇOK KARABÜK ETKİLENECEK

Demir Çelik sektöründe söz sahibi olan Tosyalı Holding’in Filyos Endüstri Bölgesine bir Demir Çelik Fabrikası kuracağı da bilinmekte. Bu bölgeye, Karabüklü başka demir çelik firmasının veya firmalarının yatırım yapmasına ve fabrika kurmasına izin vermeyeceği dünden aşikâr.

Dolayısıyla Filyos Limanının avantajını kullanacak olan Tosyalı, Karabük ve bölgede diğer demir çelik firmalarından çok ama çok daha avantajlı duruma gelecek.

Hatta kurgu yapmak gerekirse, Tosyalı Filyos’a Demir Çelik fabrikası kurarsa, KARDEMİR’in Filyos Limanından yararlanmasını ne kadar sağlayacak.

KARABÜK’ÜN GELECEĞİ ÇALINMIŞ

Başta en fazla Karabük olmak üzere Filyos Projesi ile gelecekte kalkınmayı planlayan Zonguldak ve Bartın’ın da geleceği çalınmış.

Şimdi biz çalınan geleceğimizi nasıl geri alabiliriz?

Önümüzde çok büyük bir sınav var.

Harekete geçmezsek, geleceği çalınan bu kentlerin gelecekteki yaşayanları bize dua mı eder, beddua mı eder?

Maalesef sessiz sedasız Karabük’ün geleceği çalınmış.

Ve şimdi biz ne yapacağız?

Bekleyip, göreceğiz…

 

 

Editör: Haber Merkezi