Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için Mart 2018 tarihine kadar çalışma yapılması talimatını vermişti.


İçişleri Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışması sonucunda,büyükşehir olmayan 51 ilin ‘bütünşehir’ statüsüne alınması formülü ağır bastı. Bu kapsamda, hazırlanan taslağa göre, nüfus sınırı şartı olmadan 30 büyükşehrin dışında kalan Karabük’ün de aralarında bulunduğu iller ‘bütünşehir’ sayılacak.  Tabi şu anda bütün şehir düzenleme aşamasında yani düzenlemeler tamamlandıktan sonra ilgili konu Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’na gelecek ve onaylansa dahi 2019 yılında yapılacak yerel seçimlerden sonra uygulanmaya başlaması beklenmektedir.


Belediyelerin ve Özel İdare’nin hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin giderilmesi için Karabük’ün de aralarında yer aldığı 51 il ‘Bütünşehir’ statüsüne geçirilecek.


Bütünşehir uygulaması ile birlikte tüm ilçelerin imar yetkisi de Karabük Belediyesine devredilecek. Buna göre ilçe, belde ve köy yollarının ana arterlerinden, su, elektrik ve kanalizasyon gibi temel hizmetlerden tamamen Karabük Belediyesi sorumlu olacak.


Tabi bu konu hakkında henüz detaylar ortaya çıkmadı.


Edinilen bilgilere göre 51 ildeki tüm belde belediyeleri gibi Yortan Belediyesi ‘de ya en yakın ilçe ile birleşecek, ya da kapatılacak..


Bütünşehir uygulamasına geçilecek illerde köy muhtarlıkları kalkacak. Karabük Merkeze bağlı köyler de mahalleye dönüştürülecek.

İl özel idareleri aracılığı ile verilen hizmetler kaynaklarıyla birlikte il belediyesine geçecek.


Karabük’te Bütünşehir uygulamasına geçildikten sonra köylerdeki ve sonradan mahalle olan yerlerde ki yapılarda yaşanan ruhsat ve iskan problemi de çözülmüş olacak.


Vatandaşların köy muhtarlarına verdiği iskan-ruhsat harçları da ortadan kalkacak.


Köyden mahalle olan yerlerdeki sulama sularında Bürokrasiden kaynaklı yaşanan sıkıntılar ortadan kalkacak.


Küresel ısınma ile birlikte önemi artan ve bu nedenle DSİ’den alınan “Su kaynakları” hizmetin hızlı yapılabilmesi için  İl Özel İdarelerine verilmişti.


Köy iken Mahalle olduktan sonra Belediye sınırları içinde  kalan “kaynak suları” için artık;


“-Sen Beleidye sınırları içindesin.O İŞ BELEDİYE’NİN işi sen belediyeye git!“denilemeyecek…!


Diğer taraftan ise;


-Belediye olarak biz içme sularından sorumluyuz.Sulama suyu bizim işimiz değil.denilemeyecek…!


Bütünşehir’ düzenlemesine geçilmesi ile yerel seçimlerde köylerdeki seçmen de il belediyesine oy kullanacak.Bu nedenle gönlünden “Aday-Adayı” veya Aday”lık geçirenler iki kere düşünecek!


İlçeden “Merkezi” yönetmek için her dönem en az bir milletvekilini “enişte” ilan eden ilçe Belediye başkanları en az üç kere düşünerek,kendini yenileyebildiği kadar yenileyecek, yenileyemezse de yenilecek!


İlçeden doğru MERKEZE kumanda etmeye kalkmayacağına yemin edecek!


Karabük’te Görünen Köy bu.
Editör: Haber Merkezi