KARABÜK ŞOFÖRLER ODASI BÜNYESİNDEKİ İKTİSADİ İŞLETME ÇATISI ALTINDA BULUNAN KAMYON VE TIR SAHİPLERİ, ŞOFÖRLER ODASI TARAFINDAN KANDIRILIYOR MU?


 

KARABÜK ŞOFÖRLER ODASI İKTİSADİ İŞLETMESİNİN R1 YETKİ BELGESİ YOKKEN, ÜYELERİNE R1 YETKİ BELGESİ AMBLEMİ DAĞITMAYA BAŞLADI


 

r1-karmasasi


Karabük’teki Kamyon ve TIR sahipleri uzun yıllardır, ucuz fiyata, fazla tonajla yük taşımaktan bıkmıştı.

Karabük Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ahmet Karabacak’ın girişimleri ile oda bünyesinde bir iktisadi işletme kurularak, Kamyon ve TIR sahibi şoför esnafı tek çatı altında toplanmaya başlanmıştı.

Tüm Türkiye’ye örnek olacak bu girişim, Kamyon ve TIR sahibi şoför esnafını heyecanlandırmış, bölgede faaliyet gösteren araç sahibi şoför esnaflarının %80’i bu işletme çatısı altına girdi.

Bir ay gibi kısa bir sürede yüzlerce kamyon ve TIR sahibi iktisadi işletmenin kiraladığı garajda oluşturulan organizasyonla yük taşımaya başladı.

Karabüklü Kamyon ve TIR sahipleri artık fazla tonajla karayollarına çıkmayacak, hak ettiği navlun ücretleri ile yük taşıyacaktı. Nitekim bu fikirler doğrultusunda girişimler, çalışmalar başladı, bu sektördeki herkesle tek tek görüşmeler yapıldı ve halen yapılıyor.

r1-belgesiR 1 BELGESİ YOK AMA VAR GİBİ GÖSTERİLMEYE ÇALIŞILIYOR

Karabük Şoförler Odası Başkanı Ahmet Karabacak’ın sevk ve idaresinde genişleyen İktisadi işletmede, daha bir ay geçmeden tasvip edilmeyen bazı şeylerde olmaya başladı.

Karayolları taşıma kanunlarında yer alan ve karayolları taşımacılığı yapanların, Ulaştırma Bakanlığından almak zorunda kaldığı bazı belgeler var. İşte bu belgelerden biri de, Karabük Şoförler Odası İktisadi İşletme’nin alması gereken R1 belgesi.

R1 belgesi, ticari amaçla yurtiçi ve uluslararasında taşıma işleri organizatörlüğü yapacak olan tüzel kişilere verilir.

Yani, taşıma işlerinin organizatörlüğünü yapacak olan şirketler, kooperatifler gibi bir veya birden çok kişinin katılımı ile kurulan oluşumlar, bünyesinde anlaşmalı bulunan kamyon ve TIR’lara iş verme, iş dağıtma organizasyonluğu yapabilmesi için R1 belgesini almak zorunda.

Fotoğrafta da görüldüğü gibi Karabük Şoförler Odası İktisadi İşletmesi adına R 1 belgesi var gibi, araçların yanlarına R1 Belgesi çıkartması yapıştırılmış.

soforler-iktisadi-isletme-1

KARABÜK ŞOFÖRLER ODASI İKTİSADİ İŞLETMESİ R1 BELGESİ ALMAK ZORUNDADIR

Karabük Şoförler Odası Bünyesindeki İktisadi İşletme, kiraladığı kamyon garajında her gün 50, hatta 100 ağır vasıtaya günlük yük dağıtıyor ve kısacası bu işin organizatörlüğünü yapıyor.

Karabük’te faaliyet gösteren haddehaneler, demir tüccarları ve nakliyeciler ile yapılan anlaşmalar gereği, ülkenin dört bir yanına gönderilecek olan inşaat demiri ve bunun gibi yükler günlük olarak iktisadi işletmeye veriliyor. Şoförler Odası Bünyesindeki İktisadi işletme de bu yükleri kamyon ve TIR sahiplerine duyuruyor. Belirli bir sistemle oluşturulan sıraya göre, ya da sıranın dışında bu yükler dağıtılıyor.

İşte bu iş dağıtma organizatörlüğünü Karabük Şoförler Odası İktisadi İşletmenin yapabilmesi için R1 Belgesi alması kaçınılmaz bir şart. Bu belge olmadan, böyle bir organizatörlük yapılması yasa dışıdır.

AHMET KARABACAK KAMYON VE TIR SAHİPLERİNE SAMİMİ Mİ?

Kazancını sahip olduğu kamyon veya TIR’larla yük taşıyarak kazanan şoför esnafını bir araya toplayan, onlara “artık hamallık yapmayacaksınız, yasak olan fazla tonajlı yük taşımak zorunda kalmayacaksınız” söylemleri birlik sağlamaya çalışan Karabük Şoförler Odası Başkanı Ahmet Karabacak ne kadar samimi.

soforler-iktisadi-isletme-2Uzun yılardır birliktelik isteyen ve taşıdığı yükün karşılığında hak ettiği bir nakliye ücreti almaktan başka isteği olmayan Kamyon ve TIR sahiplerini tam bir araya toplamayı başarmaya başlayan Oda Başkanı Karabacak, neden R1 Belgesi alma başvurusunda bulunmuyor?

Yoksa, bu birlikteliğin uzun sürmeyeceğini veya sürdürmeyeceğini mi düşünüyor Sayın Karabacak?

Sadece dört teker üzerinde, direksiyon sallayarak geçimini sağlayan Kamyon ve TIR sahibi insanları kimsenin kandırmaya hakkı yok.

Karabük Şoförler Odası Başkanı Ahmet Karabacak, Kamyon ve TIR sahibi şoför esnafının birlikteliğini sağlamakta samimiyse her şeyi yasal olarak yapmak zorunda ve bu başvurularını yapmalıdır.

R1 Belgesini almalı, İktisadi İşletmeyi bir mali kimliğe kavuşturmalıdır.

Daha o garajdan elde edilen komisyon ve garaj kira ücretlerinin miktarından, nasıl biriktirildiğinden, gelir ve giderlerin nasıl olduğundan bahsedip kimsenin kafasını karıştırmak, böyle örnek olacak birlikteliğe çomak sokmak istemeyiz.

Ekmeğini bu işlerden kazanan şoför esnafı adına, Kamu adına talebimiz Sayın Ahmet Karabacak’ın tüm bu yasal sorumlulukları yerine getirerek samimiyetini ortaya koymasıdır.