22 YAŞINDAKİ GENÇ, 5 GÜN BOYUNCA VÜCUDU SOĞUTULARAK HAYATA TUTUNDU

KALBİDURAN

Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kalbi duran 22 yaşındaki genç kardiyoloji ekiplerinin başarılı operasyonu ile yeniden hayata tutundu.

Hastaneye kalp ağrısı şikayetiyle gelen ve acil serviste yere yığılarak kalbi duran Yunus Emre Akıllı (22) isimli genç başarılı Anjiyonun ardından yoğun bakım ünitesinde uygulanan 5 gün süreli vücut soğutma sistemi (Hipoterm) ile hayata döndürüldü.

HASTANEHastanenin her geçen gün daha da büyüdüğünü, cihaz ve diğer araç-gereçler bakımından son donanım haline getirildiğini belirten hastane Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan, başarılı ekipler tarafından yapılan çalışmalar ile hastanenin başarılarını taçlandırdığını söyledi.

Halen hastanede tedavisi süren Yunus Emre Akıllı'yı hasta odasında ziyaret eden Dr. Erkan Doğan ve ameliyatı yapan hastane personeli, hastanın durumu hakkında gazetecilere bilgi aktardırlar.

Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Dr. Volkan Temel, hastanın göğüste ağrı şikayetiyle hastaneye geldiğini, acile başvurduğunu sırada kalp krizi geçirdiğini ve solunumun durduğunu hemen yapılan müdahale ile hastanın kalbinin çalıştırıldığını ardından ise anjiyo yapıldığını, anjiyo ve hipoterm tedavisi ile hastanın hiçbir zarar görmeden yaşamını devam ettirdiğini söyledi.

“5 GÜN BOYUNCA VÜCUDU SOĞUTULARAK HAYATA TUTUNDU”

Kardiyoloji uzmanı Dr. Ertan Akbay ise, kalbi duran gencin önce kalp masajı ile hayata döndürüldüğünü belirterek, “Anjiyo ile tıkalı olan bir damarı açarak stent taktık. Beş gün boyunca yoğun bakımda kademeli olarak soğutma sistemi uyguladık ki hastamızın solunuma bağlı beyin ve diğer organları zarar görmesin diye. Beş gün sonra solunum makinasından çıkartıldıktan sonra vücut yeniden ısıtıldı. Hastamız şimdi çok çok iyi. Bu tür rahatsızlıklara biz genelde 70’li yaşlarda rastlıyoruz, genç hastalarda görülme sıklığı çok az. Ama hastamız şimdi normal yaşamına dönebilir.” dedi.

“TAŞ GİBİ DAMARLARI AÇMAKTA ZORLANDIK”

Diğer yandan kalp yetmezliği şikayeti ile kardiyoloji servisinde yatan 88 yaşındaki Emine Çolak isimli hastaya başarılı bir şekilde anjiyo yapılarak iki damarı açıldı.

Yaşlı hastanın kalp yetmezliği şikayeti ile geldiğini ve iki damarının tıkalı olduğunu saptandığını anlatan Akbay, “Bu tür hastalara açık kalp ameliyatı, By-Pass yapılması gerekir ama yaşlı olması nedeni ile riskli olurdu. Anjiyo bile risk içerdiğinden genelde ilaç tedavisi tavsiye edilir. Biz bu konuda aileyi bilgilendirdik ve anjiyo kararı aldık. Anjiyo yaparken zorlandık çünkü damarlar taş gibi zorlandık. Sonuç itibarı ile iki damarı açarak stent taktık. Teyzemiz şimdi gayet iyi. Birkaç güne kadar taburcu olacak” dedi.
Editör: Haber Merkezi