Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, bir açıklama yaparak günler önce Karabük Valisine ve İl Sağlık Müdürlüğüne konun uzmanlarına hazırlatılan ve bir dizi tedbirler içeren rapor sunduklarını açıkladı.

Başkan Vergili Valiliğe ve İl Sağlık Müdürlüğüne sunduğu bu raporun akıbeti ile ilgili açık bir bilgi vermezken, dikkate alınmadığını ima eder gibi Karabüklüler ile paylaştı.

Sayın Karabük Valisine ve İl Sağlık Müdürüne günler önce sunduğumuz; “Korona (Covid-19 salgınının önlenmesi için Karabük Belediyesi olarak, konunun uzmanlarına günlerce süren araştırmalar sonucu hazırlattığımız “ konulu raporumuz

Biz bu raporda; Karabük Belediyesini ilgilendiren noktalarda, bırakın Karabük’ü, Türkiye’nin bile çok daha önünde ilerlemeye devam ediyoruz.

Bugün ise şu soruyu soruyoruz; “Bugün neredeyiz, o gün bizim bu raporumuz dikkate alınsaydı hangi noktada olurduk?” Sorunun cevabını değerli Karabüklülerin takdirlerine bırakıyor, ilgili raporu siz değerli dostlarıma arz ediyorum.

Tüm dünyaya virüs bir hastadan yayıldı. Hastalığın görüldüğü şehrimizde, bir hastanın önemi düşünülerek; 15 gün ve 30 gün sonrası salgının yaygınlaşması öngörülerek, tedbirler alınması ve tedbirlerin artırılması gerekir.

30 Gün sonra şehrimizde vaka sayısı 250 ile 500 civarında olması muhtemeldir. Kararlı bir şekilde acil uygulamalar yapılmazsa, virüsle mücadelenin çok zor geçeceği ve yaşlı nüfusa sahip olan Karabük’ün büyük zarar göreceği kaçınılmazdır.

Bu mücadeleden başarılı bir şekilde çıkabilmemiz için bizim düşüncelerimiz şunlardır:

1- Safranbolu Devlet Hastanesi ve Özel Medikar Hastanesi acil hastalara, doğumlara ve poliklinik hizmetleri vermelidir. (Bir müddet sonra K.B.Ü. Araştırma Hastanesi bu hizmetleri veremeyecektir.)

2- K.B.Ü. Araştırma Hastanesi yalnızca Pandemi hastanesi olmalı ve bir kısmı da hastaların birinci derece yakınları için karantina merkezi olarak kullanılmalıdır.

3- Hastalık belirtileriyle ilgili tüm şehre broşürler dağıtılmalı, (Broşürlerde halk ayrıntılı olarak bilgilendirilmelidir.) Belirtilere sahip olan kişiler Sağlık Müdürlüğünü aramalı ilk müdahaleleri evlerinde yapılarak test sonuçları pozitif çıkan hastaların hastaneye nakli sağlanmalıdır.

4- Karantina Merkezi oluşturulmalı (KYK Yurtlarından), şehir dışından gelen vatandaşlarımız ve yabancı uyruklu öğrenciler, 14 gün süre ile bu karantina merkezlerinde gözetim altında tutulmalıdır. (İkametgâhları Karabük’te olsa Dahi) Evde gözetime tabi tutulacaklar, gözetim süresince çok sıkı denetlenmelidir.

5- Sokaklarda kimse maskesiz dolaşmamalı, dolaşanlara da cezai müeyyide uygulanmalıdır. Cadde ve sokaklarda sigara içmek yasaklanmalıdır.

6- El dezenfektanları (hijyen noktaları) şehrin her yerine yaygınlaştırılmalıdır. (Kamu Kurumları, Marketler, Pazar Yerleri v.b.)

7- Şehir içine giren vasıtalar dezenfektan spreylerinden geçirilmeli, vasıta içindeki vatandaşlar termal kameralardan geçirilmeli ve tek tek ateşleri ölçülmelidir.

8- Özellikle marketlerde, fırınlarda, eczanelerde ve Pazar yerlerinde maske, eldiven ve bone zorunlu hale getirilmelidir. Girişlerde termal kameralar kurulmalı veya temassız cihazlarla giriş yapan vatandaşların ateşleri ölçülmeli ve İstinasız uygulanması sağlanmalıdır.

9- Halk Otobüsü seferleri yeniden düzenlenmeli; iş giriş- çıkış saatleri dışındaki seferler iptal edilmelidir.

10- Çalışmak zorunda olan işletmelerin personel servis şoförleri maskesiz ve eldivensiz çalışmamalıdır.

11- İşletmelerde çalışan işçiler maske ile çalıştırılmalı, iş yerinden çıktıktan sonra da ikinci maskeleri olmalıdır. Aynı maskeyi hem iş yerinde hem dışarıda kullanmamalıdır. İşçilerin soyunma odalarında ultraviyole ışıklarla dezenfektasyon sistemi kurulmalı, iş kıyafetlerinin dezenfektasyonu sağlanmalıdır. (Personellere bilgilendirici broşürler dağıtılmalıdır.)

12- Bankalar, Kamu Kurumları, ATM’ler ve marketlerde yaklaşma mesafe çizgileri çizilmeli ve belirli sayıdan fazla vatandaşın kapalı alana alınmamalıdır. Buraların önlerinde bekleyen vatandaşların sigara içmeleri yasaklanmalıdır.

13- Sağlık İl Müdürlüğünün aldığı tedbirler ve bilgilendirmeler belediye anons sisteminden halka duyurulmalıdır. (Sokağa çıkmama anonslarının yapılması)

14- K.B.Ü. Araştırma Hastanesinden çıkan tıbbi atık dışındaki çöpler de yakılarak imha edilmelidir.

15- Vatandaşla yakın temas içinde görev yapan emniyet personellerinin de kişisel korunma yöntemleri artırılmalı, koruyucu malzemelerle desteklenmelidir.

16- Dezenfeksiyon çalışmaları ile ilgili genel planlama yapılmalı (Karabük Belediyesi Yapıyor) diğer kurum ve kuruluşların talep ve görüşleri değerlendirilmelidir.

17- Gelir durumu düşük kişilere ve iş yerlerinin kapanması sonucu işsiz kalan esnaf, işçi, mağdurlar için gıda bağış kampanyası düzenlenmeli ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışma yapılmalıdır.

18- Salgından psikolojik olarak etkilenen vatandaşlarımız için psikolojik danışma hattı kurulmalıdır.

Tüm bu çalışmaların denetimlerinin yapılabilmesi için özel bir birim oluşturulmalıdır.

Prof. Dr. Oral Önçül’ün (Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı) önerisi;
Bütün ayrıntılar düşünülmüş. Bunlara ekleyebileceğimiz tek şey şu olabilir; Hastaların ancak %20’si hastaneye yatırmayı gerektiriyor. Kalan %80’i ayaktan takip ediliyor. Dolayısıyla eve gönderilen vakaların başkalarına bulaştırmaması için kesin izolasyonu sağlanması gerekiyor. Evinde duyarlı kişiler varsa, o durumda o hastaları ev yerine izole edebileceğiniz yurt gibi alanlar oluşturulmalı ve bunların iaşe işlemleri yapılmalı. Bu da yayılımı azaltır ve kontrolü sağlar.

Şimdi Kamuoyu Belediye Başkanı Rafet Vergili'nin Koronavirüsü ile ilgili mücadelede alınması gereken tedbirleri içerikli raporunun Karabük Valisi ve İl Sağlık Müdürlüğü tarafından uygulamaya konulup konulmayacağı bekleniliyor.