Yurt genelinde olduğu gibi Karabük ilinde de İnşaat sektörü zor günler yaşıyor.

Dairelerin metre kare yapım fiyatı girdilerin zamlanması ile %50 oranında artmış durumda. En önemlisi ise bankaların konut kredi faizleri % 2 ile % 3.4 arasında değişiklik göstermesine rağmen alıcıların konut alımında fikirlerini değiştirmelerine sebep oluyor.

2014-15 yıllarında % 0.9 ile % 1.20 arasında seyreden konut kredi faizlerinin iki katına çıkması daire satışlarını dibe vurdurdu. Devam eden inşaatların bir çoğu ise geçici olarak durma aşamasında.

TOPRAKTAN SATIŞTA VERİLEN PARALAR YAKILIYOR

Halk arasında ‘Yap Satcılar’ olarak adlandırılan, bazı inşaat firmaları başladıkları inşaat projelerinde yine ‘topraktan satış’ olarak adlandırılan satışlarda sıkıntılar yaşamaya başladı. İnşaat projesi başlamadan peşin satışlarda uygulanan indirimlerden yararlanan vatandaşlar, yine proje başlamadan verdikleri peşinatların ardından, inşaat bitince geri kalan ödemeyi banka kredileri yüksek olduğu için yakmaya başladılar.

SEKTÖRDEKİ SIKINTI TÜM ALANDA ETKİSİNİ GÖSTERİYOR

İnşaat sektörünün başta kredi faizlerinin yüksek olmasından dolayı durma aşamasına gelmesinden dolayı hazır beton firmaları ile inşaat malzemeleri satan ticarethaneleri de etkiledi.

İnşaat malzemeleri satan ticarethanelerde nakit paranın dönmediği vurgulanırken, hazır beton santralleri de üretimini yarı yarıya azaltmış durumda.

KARABÜK DAHA ÇOK ETKİLENDİ

İnşaat sektörünün en yaygın olduğu Karabük’te ekonomik daralma piyasalarda hissedilmeye başlandı. Ticarethaneler ve işadamları Karabük Ticaret ve Sanayi Odası başta olmak üzere, bağlı oldukları sivil toplum kuruluşlarının çözüm arayışları için çalışma yapmaları gerektiğine işaret ediyorlar.

DAİRE FİYATLARINDA DÜŞÜŞ YAŞANIYOR

Konut kredilerindeki faizlerin yüksek olmasından dolayı Karabük ve Safranbolu başta olmak üzere il genelinde, arz talep doğrultusunda konut fiyatlarının düşüşe geçtiğinin ve fiyatların daha da düşeceği vurgulanıyor.

İnşaat firmaları bu durgunluğun bir süre daha devam edeceğine ve canlanmanın bahar ayında olabileceğine de dikkat çekiyorlar.