Karabük İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” münasebetiyle kentte görev yapan gazetecilerle sabah kahvaltısında bir araya geldi.

Safranbolu ilçesinde gerçekleştirilen kahvaltı programına, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen, Karabük Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Metin Kaya, Karabük Gazeteciler ve İletişim Derneği Başkanı Serap Karaoğlu, Karabük İletişim Derneği Başkanı İlhan Alpboğa, yazılı ve görsel basın mensupları ile ulusal haber ajans temsilcileri katıldı.

Kahvaltı sonrası gazetecilerin gününü kutlayan Sözen, İl özel idare çalışmaları hakkında bilgilendirmede bulundu.
İl genel meclislerinin 5302 sayılı il özel idaresi kanunu ve belli yönetmeliklerle belirlenmiş yerel de yerel parlamento olduğunu söyleyerek, “ Eğitimden sağlığa imardan kültür turizme alt yapının oluşmasına kadar çok derin bir yelpazeye sahip.

İl özel idaremizin ve il genel meclisimizin bölgeye ve kırsala hizmet etme şeklini üçe ayırıyoruz. KÖYDES il özel idaresinin yapmış olduğu doğrudan yatırımlar diğeri ise iller bankası örnekleriyle yapılan çalışmalar. İl genel meclisi deyince hep köylerle ilgili kırsalla ilgili sorular sorulur tüm il sınırları içerisinde il merkezlerinde yapılan kamu yapılarıdır. 2005 yılında kurulan kısa adı KÖYDES olan köylerimizde değişim sürecinin başlatıldığı günden bugüne KÖYDES kurulana kadar kronikleşmiş birçok sorunu ve bu sorunların üzerine cesaretle gidilmesi şansı bulunmuştur.

Büyük ve iddialı sözlerle yola çıkılmış şehirde ne varsa köylerde o olacak mantığıyla ödenekler tahsis edilmiştir. Bu ödeneklere baktığımızda bugüne kadar toplam 120 milyon lira civarındadır. Bu ödenekler 110 milyon eski parayla 120 trilyona yakın. Alt köylerin alt yapı problemi çözülmüş oldu. 2017 yılında ilimize çok güçlü ödenekler tahsis edildi.

Geçen yıl 16 milyon bir ödenek tahsis edildi ve birçok alanda olduğu gibi asfaltların yapılması tamiri onarımı yeni kanalizasyon foseptik arıtma tesisiyle ilgili birçok projeyi hayata geçirdik. Şuanda KÖYDES projesi olarak tamamlanmayan proje kalmamıştır.

Geçtiğimiz yıl 130 km satıh kaplama asfaltımızı gerçekleştirdik.Geçen yıl yenisini almış olduğumuz taş kırma makinası ile kendi malzemesini kendi üreten özel idareler arasına girdik. Nakli anlamda para harcamış olduğumuz konu bizim yol malzemesiydi. 160 bin ton yol malzemesi üretimi gerçekleştirdik. 2017’de 220 bin ton yol malzemesini üretmiş oldukları rakamsal değeri ise ton başına 10 TL olarak düşünüldüğünde 22 milyon civarında.

Buradan tasarruf ettiğimiz parayla köylerin diğer sorunlarına el atmış oluyoruz. Alınmış olan bu kararın ne kadar yerinde olduğu aşikardır. Bunun faydasını özellikle 2017 yılında hissettik.

Çıtamız daima yükseliyor. Son 3 yılda yapmış olduğumuz soğuk asfalt 416 km ve bununda yol malzemesi olarak ihtiyaç duyduğumuz malzeme 416 bin ton sarı malzeme ihtiyacı anlamına gelmektedir.” dedi.

Editör: Haber Merkezi