• KARDEMİR A.Ş. 6 yıla yakındır aldığı hileli cevher iddiaları iç denetim raporlarında doğrulandı




  • 6 yıldır Aldığı kalitesiz ve hileli cevherden Milyonlarca Dolar zarar etti




  • Hileli ve kalitesiz cevheri veren firma ile Kamil Güleç’in ilişkisi olduğu iddiaları güçleniyor




 

KARDEMİR A.Ş.’ye yaklaşık 6 yıldır Neyma Madencilik şirketi tarafından verilen demir cevherinin kalitesinin son derece düşük olduğu ve hileli cevherden dolayı KARDEMİR’in yıllarca ciddi zararlar ettiği, şirket iç denetim raporu ve laboratuvar analizleri sonucu ortaya çıktı.

Neyma Madenciliğin verdiği düşük kaliteli cevher işi ile Çağ Çelik D.Ç’nin sahibi ve KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Güleç’in ortaklı olduğu iddiaları güçleniyor.

Geçtiğimiz şubat ayında Karabük Demir Çelik Fabrikalarında uzun yıllar müdürlük yapan ve ülkenin en zenginleri arasında bulunan Şefik Dizdar’ın KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanlığına verdiği dilekçe ile başlayan Şirket İç Denetim Araştırması için cevherlerin analiz için gönderildiği İskenderun D.Ç Fabrikaları laboratuvarlarından sonuçlar geldi.

 

ŞEFİK DİZDAR’IN SUÇ DUYURUSU DOĞRU ÇIKTI

LC Waikiki ortaklarından, ünlü işadamı Şefik Dizdar’ın geçtiğimiz 2 Şubat 2020 tarihinde KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığına verdiği ve suç duyurusunda bulunduğu dilekçede, KARDEMİR Yönetim

Kurulu Üyesi Kamil Güleç’in de kalitesiz cevher içinde olduğu ifade edilmişti.

Dizdar verdiği dilekçede “Neyma Mimarlık ve Madencilik Tic. Ltd. Şti. Karabük Şubesi Üniversite Mahallesi, Kamil Güleç Caddesi No: 41 Karabük adresinde mukim firma, Nomtaş Haddecilik olarak bildiğimiz haddehanenin kimsenin göremeyeceği şekilde kapatılmış olan alanında Türkiye’nin muhtelif yerlerinden kalitesiz, düşük tenörlü toz cevheri buraya taşıyarak İstanbul’dan Diler DÇ. Kroman vb. fabrikalardan satın aldığı ve kendi haddehanesinden de çıkan tufallarla birlikte iş makineleri ile harmanlayarak tenörünü yükseltmekte ve Kardemir’e satmakta olduğunu öğrenmiş bulunuyorum.



Tufal kimyasal simgesi feo olan tenörü en yüksek demir bileşiğidir. Ancak ergime noktası yüksek olduğu için 1300 C’de erimekte olan diğer demir cevherleri ile birlikte ergimez. Yani reaksiyona girmez. Bu itibarla harmanlama ile yüksek tenörlü demir cevheri hüviyeti kazandırılmış olsa bile üretim esnasında yüksek fırınlarda oluşan cürufla birlikte atılır.

Netice itibari ile yüksek fiyat verilerek alınan bu tür cevherler ile yapılan imalat sonunda düşük verim alınır. Yani %48 tenörlü cevheri tufalla harmanlayarak %70 e kadar tenörü yükseltile bilinir, ancak sonuçta %48’lik verim alınır. Böylece yüksek fırın rejimi, verimi bozulduğu gibi hem müessese verim kaybına uğrar hem de Devletimiz KDV ve kurumsal vergi ziyanına uğratılmış olunur.

Durumu bilgilerinize sunar, konunun araştırılarak müsebbipleri hakkında ilgili merciler nezdinde suç duyurusunda bulunulmasını ve gereken önlemlerin alınmasını arz ederim.” ifadeleri kullanılmıştı.

Şefik Dizdar’ın geçtiğimiz Şubat ayı başında suç duyurusunda bulunduğu bu dilekçesi ile ilgili Karabük Net Haber olarak “KARDEMİR’DE HİLELİ CEVHER SKANDALI” Başlığı ile geniş bir haber yayınlamıştık.

 

KARDEMİR İÇ DENETİM RAPORUNDA CEVHERİN KALİTESİZ OLDUĞU BELİRTİLDİ

İskenderun D.Ç. Laboratuvarına KARDEMİR’den gönderilen cevher numunelerinin analizlerinin gelmesi ile şirket içi denetim raporu da neticelendi.

Raporda, toz demir cevherinin içinde tufal ve diğer yabancı maddelere rastlanıldığı, laboratuvar analizlerine göre yabancı maddelerin demir elementi olmadığı ifade ediliyor. Yine laboratuvar analiz sonuçlarına göre, tufalın toz cevher ile aynı boyutlarda olduğundan, cevhere yapıştığı ve ayrıştırılamadığı görüşü dikkat çekiyor.

Laboratuvar analiz sonuçlarına göre hazırlanan raporda, farklı cevher kamyonlardan alınan numunelerin 3 mm’lik eleklerden geçirildiğinde kalanların cevher dışı yabancı madde olarak görüldüğü ve yabancı maddelerin taş ve tufal olduğunun tespiti yapıldığı ifade ediliyor.

Yine, cevherin yıkama sonrası yabancı madde oranının %6 ile %19 tespit edildiği belirtiliyor.

İsdemir A.Ş. laboratuvar sonuçlarında cevherin toplam demir oranının %41,6 ve metalik demir oranının ise %0,49 olduğu raporda yer alıyor.

Halbuki KARDEMİR’in cevher alım sözleşmesinde, cevherde istenilen demir oranının %50-55 olması gerektiği de şirket içi denetim raporunda yer alıyor.

 

HİLELİ VE KELİTESİZ CEVHERLE KAMİL GÜLEÇ’İN ALAKASI VAR MI?

6 Yıla yakındır Neyma Madencilik adına verilen cevherin ilk yıllarda Kamil Güleç’e ait Çağ Çelik Fabrikasının sahasında depolandığı ve burada tufal, prit tozu gibi diğer maddeleri karıştırma işlemi yapıldığı herkes tarafından biliniyor.

Ayrıca Neyma Madencilik adına verilen cevherin beş yıldır yine Kamil Güleç’in damadı Soner Özbey’in başında olduğu Dez Lojistik Şirketi tarafından nakliyesi yapıldığı da herkes tarafından biliniyor.

Öte yandan cevherin içine karıştırılan prit’in (baca tozu) Dez Lojistik tarafından uzun yıllar Zonguldak limanından Karabük Çağ Çelik Fabrikasına taşındığı geçtiğimiz yıllarda gündeme gelmişti.

Yine Kamil Güleç’in başka Demir Çelik Haddelerinden yüklü miktarlarda tufal aldığı da bilinmekte.

 

YILLARCA CEVHER NUMUNELER DEĞİŞTİRİLMİŞ Mİ?

KARDEMİR’in iç denetim raporunda; İncelemenin başlatılmasıyla birlikte gerçekli cevherin şahit numunelerinde gözle görülür bir farklılaşma gözlemlendiğinin tespiti ifade ediliyor.

Rapora göre, bu kadar düşük kaliteli cevherin KARDEMİR’e yapılan her parti teslimatında şahit numune olarak adlandırılan alınan numunelerin sonradan değiştirildiği iddiaları ise sıkça konuşuluyor.

Geçtiğimiz aylarda iş akdi fesih edilen KARDEMİR A.Ş. Kalite Kontrol Müdürü Figen Dikilitaş’ın, Kamil Güleç’in şirketi olan Çağ Çelik’e hemen dolgun bir maaşla işe başlaması bu iddiaları güçlendiriyor.

 

KARDEMİR A.Ş. HİLELİ CEVHERDEN 5 YIL BOYUNCA ÇOK BÜYÜK ZARARLARA UĞRATILMIŞ

KARDEMİR’in yıllardır söz konusu bu hileli cevher alımından dolayı milyonlarca dolar zarara uğratıldığı da ortaya çıktı.

Son aylarda tonunu 192 TL’ye aldığı ve raporlarda kalitesinin istenilenden düşük olduğu ortaya çıkan cevherin, dolar bazında KARDEMİR’e maliyeti nakliye hariç 27 Dolar civarında.

Ortalama %15 tufal ve yabancı madde karışımı olduğu belirtilen cevherde KARDEMİR’in ton başına uğratıldığı zararın 3 Dolar civarında olduğu belirtiliyor.

Bu sonuçlara göre; söz konusu bu hileli cevherden yılda 500 Bin ton alan KARDEMİR’in yılda 1.5 Milyon dolar, 6 yılda ise toplamda 9 Milyon Dolar zarar ettiği de netleşti.

 

KARABÜK NET HABER 27 EYLÜL 2017’DE HİLELİ CEVHER KONUSUNU HABERLERİNE TAŞIMIŞTI



Karabük Net Haber olarak 2017 Eylül ayında söz konusu iddia edilen hileli cevherlerin Çağ Çelik Fabrika alanında prit tozu ve tufal ile karıştırılarak KARDEMİR’e verildiği yönünde iddiaları haber bültenlerimize taşımıştık.

İşte “KARDEMİR’DE RANT İDDİALARI YİNE GÜNDEMDE” başlıklı haberimizin linki.

 

KARDEMİR NEYMA MADENCİLİK VE DEZ LOJİSTİK İLE SÖZLEŞMELERİNİ SONLANDIRDI

KARDEMİR’e 5 yılı aşkındır söz konusu kalitesi düşük ve hileli cevherleri verdiği iddia edilen Neyma Madencilik ile bu Cevherleri nakliyesini yapan Kamil Güleç’in sahibi olduğu Dez Lojistik ile tüm ticari anlaşmalarını sonlandırdığı da edinilen bilgiler arasında yer alıyor.

 
Editör: Haber Merkezi