Karabük merkezde yaklaşık 2 Bini bulan asansörlü binalarda asansörlerin periyodik bakım, onarım ve denetim kontrollerinin düzenli yapılmadığı ile ilgili vatandaşların şikayetleri had safhaya ulaşmış durumda.

Karabük merkezde faaliyet gösteren ona yakın özel asansör firmaları, binalardaki asansörlerin aylık düzenli bakımını yapmak ve yine tek yetkili denetçi firma olan Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMO) Karabük Şubesi de her asansörü senede bir kere denetleyip, kontrol etmek zorunda.

İlgili bakanlığın yönetmelikleri gereği istenilen bakım ve denetimlerin eksik yapıldığına dair şikayetlerin bir hayli fazlalaşmasının en büyük nedeni olarak asansörlerin senede bir kere denetimlerini yapan yetkili firmanın zafiyetinden kaynaklandığı öne sürülüyor.

ASANSÖR FİRMALARI AYLIK BAKIM YAPIYOR MU?

Karabük merkezde faaliyet gösteren ona yakın asansör firması iki bine yakın olan asansörlü binaların yöneticileri, sahipleri veya yetkilileri ile yaptıkları bakım sözleşmesi gereği her ay 50 ila 250 TL para alıyor.

Aylık ortalama piyasadan 200 Bin TL gibi bir rakamı bakım parası olarak alan asansör firmaları yönetmelik gereği, bakımlarından sorumlu oldukları asansörlerin her ay, yağlama ve temizliğini, kontrollerini, kurtarma çalışmalarını, kullanıma veya yıpranmaya bağlı bileşenlerin onarım ile değişimini yapıyorlar mı?

Her asansör bulunan bina yetkilisinden 50 TL ila 250 TL para alan asansör firmaları aldıkları bu para karşılığı periyodik aylık bakımını yapıyorlar mı?

Bu sorular cevap beklerken, kullanıma açılan bir asansörün bakım ve onarım eksikliğinden dolayı bir yıl sonra kötü bir hale geldiği de en çok şikayete konu olan bir husus olarak ortaya çıkıyor.

TEK YETKİLİ DENETÇİ FİRMA DENETİMLERİNİ NE KADAR DÜZENLİ YAPIYOR?

Karabük Belediyesi tarafından yetki verilen ve tek yetkili denetçi firma olan Türkiye Makine Mühendisleri Odası (TMMO) Karabük Şubesi, asansör firmalarının aylık bakımlarını yapan asansörlerin her birini sene de en az bir kere denetim kontrolü yapmak zorunda.

Fakat birçok asansörlerin denetimlerinin TMMO Karabük Şubesi tarafından denetlenmediği, denetlenenlerin de kusurlarının giderilmesinde firmalara ne kadar yaptırım uygulatabildiği de ayrı bir tartışma konusu.

TMMO Karabük Şube Başkanı Mustafa Danapınar, asansör firmalarını değil, asansörleri denetlemek ile sorumlu olduklarını vurgulasa da firmaların vatandaşlardan aldıkları bakım paralarının karşılığında bakımları yapmadıkları veya eksik yaptıkları da çözüm bekleyen bir rant sorunu olarak kamunun önüne çıkıyor.

 

Editör: Haber Merkezi