Vali Kemal Çeber tarafından uygulamaya konulan ve iki haftada bir yapılan  “Haftaya Başlangıç” toplantısı Meteoroloji Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü sunumları ile devam etti.

Kaymakamlıklarımız, İl Müdürlüklerimiz ve ilimizdeki kurum ve kuruluşlar arasında bilgi alışverişinde bulunmak, kurumlar arasında iletişim ve empati yaklaşımını geliştirmek, ilimizin sorunlarını ve çözüm önerilerini görüşmek amacıyla Vali Kemal Çeber tarafından uygulamaya konulan ve iki haftada bir yapılan  “Haftaya Başlangıç” toplantısı Meteoroloji Müdürlüğü ve Orman İşletme Müdürlüğü sunumları ile devam etti.

Orman İşletme Müdürlüğü toplantı salonunda yapılan toplantıya Vali Kemal Çeber’in yanı sıra Vali Yardımcıları Osman Yenidoğan, Abdulhalim Can ve Barboros Baran, Karabük Valiliği Hukuk Müşaviri Numan Tahir Şimşek, İlçe Kaymakamları, İl Emniyet Müdürü Mehmet Emin Akay, İl Jandarma Komutanı J. Albay Cihan Ulukaya, İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen ve kurum müdürleri katıldı.


Toplantının ilk sunumu toplantıya misafir olarak katılan KBÜ Eğitim Araştırma Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Merkezi doktorlarından Yrd. Doç Dr. Süleyman Ersoy tarafından yapıldı. Ersoy sunumunda, “Kan dolaşımını arttırmak ve iyileşme sağlamak için bölgesel vakum oluşturmaya dayanan geleneksel tedavi yöntemine kupa terapisi denir.


Hastalıkların tedavisi ve sağlığın korunması amacıyla atık maddelerin yoğun olarak toplandığı cilde yakın belli noktalara yüzeyel insizyonlar uygulanarak kan alındığı yaş kupa tedavisi ise hacamat olarak da bilinir.


Kökeni eski Mısır’a kadar uzanan ve yaklaşık 3000 yıllık bir geçmişi bulunan hacamat tedavisi özellikle Hipokrat ve Galen gibi grekoromen medeniyetinin ve İbni Sina , Farabi , Razi gibi İslam Medeniyetinin ünlü hekimlerince yaygın kullanılmış ve sistematik bir tedavi metodu haline gelmiştir.


Selçuklu ve Osmanlı tıbbında da tedavide geniş bir kullanım alanı bulan hacamat ülkemizde ise geleneksel bir tedavi metodu olarak halk arasında boynuz vb. gibi ekipmanlar kullanılarak uygulanmaya devam etmiştir. Günümüzde Hacamat Sağlık Bakanlığının son yıllardaki açılımıyla Hekimler tarafından tek kullanımlık kupalar ve steril cerrahi malzeme kullanılarak hijyenik şartlarda gerçekleştirilmektedir.


Halkımızdan, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (özellikle hacamat ve sülük uygulaması gibi) yetkisi olmadığı halde insanımızın sağlığını hiçe sayarak izinsiz şekilde, uygunsuz koşullarda uygulayan şahıslara itibar etmemelerini rica ediyorum.”diye konuştu.


Meteoroloji Müdürlüğü sunumunu yapan İl Müdürü Ahmet Akıllıer, Meteorolojinin tarihçesi ile başladığı sunumunda; Bakanlık teşkilat şeması, Meteoroloji Genel Müdürlüğü teşkilat şeması, kurumsal hedef ve politikaları, temel misyonları, değerleri ve vazifeleri, uluslar arası kuruluşlara üyelikler, faaliyetleri, küresel gözlem sistemi, ülkemizde gözlem sistemleri, otomatik gözlem istasyonu, radarlar, atmosfer gözlemleri, uydu gözlemleri, analiz çalışmaları, hatiralar, tahmin çalışmaları ve çeşitleri, sektörel amaçlı tahminler, toz taşınımı tahmini, stadyum tahmin sistemi, İl Müdürlüğü idari yapılanma, hizmet binası, personel ve araş durumu, otomatik meteoroloji istasyon ağı, Karabük merkez ve ilçelerde ölçülen uzun yıllar meteorolojik değerler, istatistik sonuçları, yapılan etkinlikler, Meteorolojik uygulamalar ve tahminlere erişim hakkında bilgiler verdi.


Orman İşletme Müdürlüğünün teşkilat yapısı hakkında bilgiler vererek sunumuna başlayan Orman işletme Müdürü Rıfat Ataş, Karabük ili ormanlık alanların durumu, ekosistem hizmetleri, Orman İşletme Müdürlüğünün Misyon ve Vizyonu, temel değerlerimiz, personel durumu, orman yangınlarıyla mücadele kapasitesi, silvikültürel faaliyetler, ağaçlandırma çalışmaları, okul ziyaretleri, okul ağaçlandırma çalışmaları, yanan orman alanlarının ağaçlandırılması, sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan fidan dikimleri, çalışmalar, işletme ve pazarlama, orman zararlıları ile mücadele, orman köylerinin kalkındırılmasına (ORKÖY) yönelik çalışmalar, Orman İşletme Müdürlüğü yatırımları ile planlanan ve devam eden projeler hakkında bilgiler verdi.


Toplantı soru-cevap ve karşılıklı fikir alışverişinde bulunulmasının ardından sona erdi.

Editör: Haber Merkezi