Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın işbirliğiyle görme engellilerin bağımsız hareket edebilmelerine destek olmak amacıyla41 ilde başlatılan “Gören Göz Projesi" kapsamında ilimizde de 35 görme engelliye ’Gören Göz’ cihazı dağıtıldı.

Proje kapsamında, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde düzenlenen dağıtım törenine görme engelli vatandaşlar ve aileleri katıldı.
  
Programın açılışında, İl Müdürü Galip SÖKMEN, yaptığı konuşmada; "Bakanlığımızın ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının Gören Göz Projesi, görme engelli vatandaşlarımızın hayatını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan bir projedir.

Bu proje sayesinde görme engelli vatandaşlarımız gitmek istedikleri yerlere bir başkasına ihtiyacı olmadan daha rahat ulaşım sağlayacaktır. Engellilerimizin sosyal yaşamda daha aktif olması amaçlanmaktadır ” dedi.

Müdürlüğümüz bünyesinde dağıtılan Gören Göz cihazlarının kullanım tekniklerini, görme engelli vatandaşlarımıza, Milli Eğitim Görme Engelliler Derneği Başkanı Emre TAŞKIN aktardı.

Cihaz, görme engellilerin ulaşmak istediği yere sesli komutlar yardımıyla yürüyerek veya otobüs, metro gibi toplu taşıma araçlarını kullanarak gidebilmesi amacıyla tasarlanmış bir sistemi içerisinde barındırıyor.

Gören göz yazılımının yüklenmiş olduğu ve GPS alıcısına gelen koordinat bilgilerinin sayısal harita yardımıyla işlenmesiyle görme engelliyi sesle veya tuşla gitmek istediği adrese doğru yönlendirecek bir akıllı telefon cihazı olan 'Gören Göz', sahip olduğu navigasyon özelliği sayesinde görme engellilerin erişilebilirliğini kolaylaştırıyor.