Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığının destekleri ENSAR Vakfının projelendirmesi ile hayata geçecek olan Gönül Bahçemizde Açan Güller isimli proje Sunal Tülbentçi Öğretmen Evinde gerçekleştirilen bir toplantı ile tanıtıldı. 

Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer, KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, ENSAR Vakfı Genel Müdürü Hüseyin Kader, ENSAR Vakfı Karabük Şube Başkanı Metin Yılmaz, çok sayıda vakıf temsilcisi ve misafir öğrencinin katılımı ile gerçekleşen toplantı Nedim Yılmaz’ın açılış konuşması ile başladı. 

Özel gün ve gecelerin kutlandığı adet haline getirilen değerlerimizin tek bir güne sığdırılmaması gerektiğini ifade eden Yılmaz şöyle konuştu. 

“İçinde bulunduğumuz coğrafya ve zaman dilimine bakıldığında, şu anda tanıtımını yapacağımız projenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha göreceğiz. 60 Öğrencinin 30‘u misafir öğrenci olmak üzere, kültürlerin karşılıklı etkileşimleri ve bunları içeren proje tanıtımımızı sizlerle paylaşmak üzere burada bulunmaktayız. Ben öncelikle projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. 

Bu vesileyle içinde bulunduğumuz haftayla ilgili birkaç cümle sarf etmek istiyorum. Öncelikle günün anlam ve önemine binaen 24 Kasım Öğretmenler Gününü kutluyorum. Tarihimize bakıldığında bin 600 yıl önce Hz. Ali efendimizin öğretmenlere ithafen söylemiş olduğu’’Bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum’’ cümlesiyle de bu kutsal görevin önemi belirtilmiştir. “ 

, Proje Koordinatörü Karabük İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zeynep Özcan ise proje hakkında bilgiler verdiği konuşmasında 

Projemiz Gençlik ve Spor Bakanlığı desteği ile Enser vakfı önderliğinde yürütülen bir proje olduğunu dile getirirken¸” Gönül Bahçemizde Açan Güller adındaki projemizin konusu ülkelerinden çeşitli sebeplerden dolayı ayrılan göçmen gençlerimizle kentimizdeki gençlerin kültürel etkileşim ve değer paylaşımını konu almaktadır. 

Karabük il sınırları içerisinde bulunan Suriyeli Iraklı ve Afganistanlı öğrencilerimizle projemizi gerçekleştireceğiz. Öncelikli amacımız göçün olumsuz etkilerini en aza indirmek ve öğrencilerimizin sosyal yaşantılarını ve adaptasyonlarını sağlayabilmektir.

Göçmen öğrencilerimizin ülkemizde temel ihtiyaçlarını giderebilmek için öncelikle dilimizi öğrenmeleri gerekmektedir. Ayrıca suç ve göç alanını konu alan akademik çalışmalar öğrencilerin zararlı alışkanlıklara yöneldiklerini göstermektedir.

Göçmen öğrencilerimizi birçok alanda ülkemizin yaşam koşullarına adapte olmalarını sağlamak, insanı insan yapan değerleri öğretmek, dostluk kardeşlik yardımlaşma gibi konularda öncülük etmek ve toplum içinde huzur içinde yaşamalarını sağlamayı amaçlıyoruz” şeklinde konuştu. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ise ,’’Karabük Üniversitesinde 3 bin 600 uluslararası öğrenci eğitim görmekte daha önce yabancı diye hitap ettiğimiz öğrenciler, bir olay esnasında biz yabancı değiliz, bizim burası kardeş ülkemiz diyerek yetkili arkadaşları uyarıyor, bunun üzerine biz de onlara yabancı öğrenci yerine uluslararası öğrencilerimiz diyerek ülkemizi daha çok benimsemelerini kendilerini yabancı hissetmemelerini sağlayacağımızı umuyoruz.

Karabük üniversitesi olarak uluslararası öğrencilere kucak açmaya mazlumların yanında olmaya devam edeceğiz. Bugün tanıtımı yapılan projede yer aldığımız için mutluluk duyuyoruz. Bulunduğumuz görevleri icra ederken çevremizdeki insanlara Allah için neler yapabiliriz düşüncesiyle hizmet vermemiz öncelikle insanlık görevimizdir’’şeklinde konuştu. 

Programda son olarak Safranbolu Kaymakamı ve Belediye Başkanı Dr. Fatih Ürkmezer konuştu. 

100 yıllardır Osmanlı imparatorluğunun getirdiği bir miras olarak her zaman muhacirlere kapısını açmış ve onlara ev sahipliği yapmış bir millet olduğumuzu kaydeden Ürkmezer¸” Her insan gibi her millette her devlette kaderinden kaçamaz bizler büyük Türk milleti olarak kapılarımız açmaya devam edeceğiz.

Uluslararası bir öğrencilik yapmış bir kişi olarak bu tür projelerin ne kadar önemli olduğunun farkındayım; yabancı bir memlekette yaşamanın zorluklarını bizzat gördüm. Sayın Başbakanımızın da söylediği gibi ülkemiz artık uluslararası öğrenciler için çekim merkezi haline gelmiş, son yıllarda da akademik eğitimin yükselişini göstermiştir.

Bu vesileyle Ensar Vakfının da ismine yakışır şekilde uluslararası öğrencilere ev sahipliği yaparak ülkemizde huzurlu bir şekilde eğitim almalarını sağlayacak bu projeyi başlattıkları için, ayrıca Karabük ve Safranbolu’yu tercih eden bütün öğrencilerimize teşekkür ediyorum’’ dedi. 

Konuşmaların ardından Protokol ve misafir öğrenciler hatıra fotoğrafı çektirdiler.  

Editör: Haber Merkezi