5996 sayılı Kanun kapsamında; Gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri denetimleri yetkisi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında olup denetimler İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü risk bazında, rutin ve şikayete bağlı olmak üzere aralıksız devam etmektedir.

2017 yılı içerisinde;

a-) 276 gıda üretim işletmesinde 661 adet,

b-) 985 gıda satış işletmesinde 1.398 adet,

c-)1142 toplu tüketim işletmesinde 2271 adet olmak üzere; İlimizde mevcut toplam 2788 gıda işletmesinde 4.330 adet denetim yapılmıştır.

Bakanlık programı, zehirlenme ve risk görülen işletmelerde 103 adet numune alınarak Gıda Kontrol laboratuvarlarında analiz yaptırılmıştır.

Yapılan denetimlerde yasaya aykırı hareket ettiği tespit edilen 25 işletmeye toplam 107.528 TL idari para cezası uygulanmıştır.

Yılbaşının yaklaşması nedeniyle alkollü içki satış ve tüketiminin artacağı tahmin edilen; büfe, tekel bayii, bakkal, market, otel, içkili lokanta, birahane gibi İlimizde mevcut satış ve toplu tüketim iş yerlerinde denetim programı kapsamında gıda denetimleri rutin olarak yapılmakta olup ayrıca; Bakanlığımız talimatları doğrultusunda ve insan hayatının ehemmiyeti dikkate alınarak program harici denetimlere de başlanmıştır.

İl Müdürü Mustafa ŞAHİN Yeni yılın yaklaştığı bu dönemde tüketicilerinin özellikle ucuz alkollü ürünlere karşı daha dikkatli olmaları, şüpheli bir durum söz konusu olduğunda ALO 174 Gıda hattı ve kurumumuza başvurulması konusunda uyarılarda bulunmuştur.

Editör: Haber Merkezi