KARDEMİR A.Ş.’nin geçen yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yapan ve hükümet tarafından SPK aracılığı bağımsız üye olarak ile atadığı Malatya eski Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün eğer iddialar doğruysa, hakim hissedarlar olan Yolbulan ve Güleç ailelerini tabir yerinde ise tehdit ve şantaj yöntemi ile nasıl diz çöktürdüğü ortaya çıktı.

Ömer Faruk Öz, KARDEMİR A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanlığı dönemi olan 2018 yılında, 10 yıla yakın Haddehaneler Başmüdürü olarak görev yapan İbrahim Tozlu’ya bir rapor hazırlatmış.

Karabük Net Haber olarak yayınladığımız bu rapor eğer doğruysa, içeriği tam bir skandal.

Öz’ün aynı FETÖ taktiği uygulayarak, Tozlu’ya hazırlattığı iddia edilen raporun içeriğinde Yolbulan, Güleç ve Yücel ailelerinin yıllardır KARDEMİR’i nasıl zarara uğrattıkları detayları ile anlatılmış.

Sözde raporun en çarpıcı yönü ise KARDEMİR Yönetiminin işletmede FETÖ yapılanmasına müsaade ettiği hatta FETÖ sempatizanlığı ima edilmiş.

Bu zamana kadar kamuoyundan gizli tutulan ve hiçbir yetkilinin eline geçmediği belirtilen raporu Karabük Net Haber olarak açıklıyoruz.

ÖZ, RAPOR İLE GÜLEÇ VE YOLBULANLAR'A ADETA DİZ ÇÖKTÜRMÜŞ

Beş yıla yakın KARDEMİR’de Haddehaneler Başmüdürü olarak görev yapan Tozlu’nun hazırladığı raporu, Ömer Faruk Öz’ün Güleç ve Yolbulan ailelerinin önüne atarak, hükümete bu raporu verebileceği ima edildiği ve bu şekilde KARDEMİR’de hakim hissedar ailelerin tehdit ederek, gözünü korkuttuğu iddia ediliyor.

BİR BAŞKASINA DA FETÖCÜLER LİSTESİ HAZIRLATMIŞ

Ömer Faruk Öz’ün KARDEMİR’de şu an ilişiği kesilen bir yöneticiye de isim isim, FETÖ Üyesi olduklarına dair bir liste yaptırdığı iddiaları da geçtiğimiz aylarda gündeme gelmişti.

Söz konusu bu liste’de Kamil Güleç, oğlu Çağrı Güleç, Mustafa Yolbulan, Yücel Ailesine mensup kişiler ve KARDEMİR’in çok sayıda yönetim kadrosu, mühendis ve hatta formenler bile var.

ÇARPIK İLİŞKİLERE DİKKAT

Ömer Faruk Öz’ün talimatı ile rapor hazırladığı iddia edilen ve KARDEMİR’de 10 yıl boyunca Başmüdürlük yapan İbrahim Tozlu, ne enteresandır ki, KARDEMİR’in yeni Genel Müdürü Hüseyin Soykan’ın geldiği MATİL A.Ş’ye Genel Müdür olarak gitti.

Çelik İhracatçılar Birliği (ÇİB) tarafından test, AR-GE, inovasyon, teknoloji geliştirme ve danışmanlık, sektörel ve teknik eğitim, akradite laboratuvar hizmetleri ve ürün uygunluk konularında sektöre hizmet vermek üzere kurulan Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları, MATİL A.Ş Genel Müdürü Hüseyin Soykan, geçtiğimiz Şubat ayı içinde KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü olarak transfer edilmişti.

Ne enteresandır ki, bir ay sonrada İbrahim Tozlu, Matil A.Ş’ye Genel Müdür olarak göreve başladı.

İŞTE RAPORUN TAMAMI

Kamuoyundan bir yılı aşkındır saklanan ve Yolbulanlar ile Güleç ailesinin çekinceleri ile dolu söz konusu raporun tamamı;

 

 
KARDEMİR İN MEVCUT DURUMU VE YÖNETİMİ ÜRETMESİ GEREKEN KATMA DEĞERİ YÜKSEK - STRATEJİK ÜRÜNLER;

Ocak 2018

Ülkemizde gelişen Sanayimiz, Makine imalat sektörünün lokomotifi olan Demir-Çelik sektöründe, KARDEMİR i çok daha önemli bir konuma getirmiştir. KARDEMİR in bekleneni verebilmesi için yönetiminin ve üretiminin incelenerek yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.

Günümüzde entegre bir demir çelik tesisinin sürdürebilir üretimi için yıllık 2 milyon tonun üzerinde satılabilir nihai ürün üretmesi önemli bir kriterdir. Ancak üretimde miktar kadar ne üretildiği, orta ve uzun vadede nitelikte kritik önem arz etmektedir. Hele bu Kardemir gibi limandan uzak, yerleşkesi eski ve sıkışık, ürün çeşitliliği fazla ise çok daha kritik duruma gelmektedir. Ana ürün kısmını ticari ürünlerin oluşturması (yaygın olarak üretilen, katma değeri düşük, kütük, inşaat çeliği ve profil gibi) , temel kriterin fiyat olduğu durumlarda, ağırlıklı belirleyici kriter konjonktürel şarlardır. Bununla ilgili 15 yılda Ülkemiz ve Kardemir için çok sayıda örnek bulmak mümkündür. Ana belirleyici Çin'in ve buna bağlı Rusya'nın politikaları olmaktadır. Eğer Çin 2017 de olduğu gibi iç tüketimi önceliklemsi durumunda, ticari kalitelerde fiyatlar yukarılarda olup ( kütük fiyatı 400-500 dolar/ton, kangal inşaat çeliği 550-650 $/ton) Ülkemiz çelik sektörü ve Kardemir yöneticileri çok iyi yönetim sergileyip başarılı yıl geçirdiklerini belirtmektedirler. Oysa Çin 2015 yılında olduğu ihracatı da önceliklediği zaman, ağırlıklı ticari üretim yapan Ülkemiz çelik sektörü ve Kardemir yönetimi problemin kaynağının Çin ve yeterli teşvik, korumacılık yapmadığını ileri sürerek Merkezi yönetimi suçlu ilen etmektedir. Bu durum, son 15 yılda defalarca tekrarlanmıştır.

Sektörle ilgili yapılan tüm toplantı, konferans ve sektör komisyon çalışmalarında; Sürekli Katma değerli ürünlere geçilmesi, ArGe ve ÜrGe ye dayalı sürekli süreç ve ürün geliştirme yapılması, Üniversite Sanayi işbirliğinin vurgulanmasına rağmen bu konularda örnek yok denilecek kadar az bulunmaktadır (Dokuzuncu Kalkınma Planı 2007-2013 ,Ana Metal Sanayii Özel İhtisas Komisyonu Raporu syf. 244-245, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü , TÜRKİYE DEMİR ÇELİK VE DEMİR DIŞI METALLER SEKTÖRÜ STRATEJİ BELGESİ VE EYLEM PLANI 2012-2016, syf 21-22 26, TOBB Türkiye Demir ve Demir Dışı Metaller Meclisi Sektör Raporu 2011 syf 62).

Katma değerli çelik ürünlerin geliştirilmesi ve seri üretimin sağlanmışı için;

1-Tepe yönetim ve ona bağlı diğer yönetim birimlerinin; hangi ürünleri, ne zaman nasıl, hangi maliyetle geliştirilip üretiminin sağlanacağı, açık net ve alternatif planlarla planlanması, plana uygun insan yapısının (ArGe birimi ve personeli gibi),maddi kaynakların, verilecek ve alınacak teşviklerin, zaman ve başarı kriterlerinin belirlenmesi , tavizsiz uygulanması ve sonuçların irdelenmesi gerekmektedir. Çalışmalar sırasında TÜBİTAK ve ilgili kurumlardan ne gibi desteklerin alınacağı, Üniversiteler, Yurt içi ve Yurt dışı Arge ve diğer kurum ve kuruluşlar ile ne tür iş birliklerinin yapılacağının planlanması risklerin azaltılması ve sonuca gidilmesinde önemli katkı sağlayacaktır.

Ayrıca hiçbir ArGe birimi ve personeli olmadan, Ray Profil Haddehanesi kendi imkanları ile 2 adet TEYDEB ve 1 Adet Kamu Araştırma (KAMAG) projesini gerçekleştirmesindeki tecrübeler kullanılarak ( 1 TEYDEB ve KAMAG Karabük Üniversitesi ile beraber yapılmış olup, KAMAG projesi Ülkemizin hatta dünyada kendi alanında ilk ve en büyük projesi olup, Mantarı Sertleştirilmiş Uzun Ömürlü R350 HT ray yüksek teknoloji kullanılarak geliştirilmiş ve seri ticari üretimi sağlanmıştır). Yeni bir yapılanma sağlanarak, Katma Değerli Uzun Ürünlerin geliştirilmesi ve üretimi sağlanabilir.

Bu Amaçla;

Teknik Hizmetler ArGe ve Ürün Geliştirme Genel Müdür Yardımcılığının İhdas edilmesi, ehliyet, liyakat bilgi ve tecrübeli uygun atamanın yapılması. Etkin çalışma için, ArGe, Ürün Geliştirme ve Müşteri Teknik Hizmetler Müdürlüğü’nün Başmühendis, mühendis ve teknik destek elemanları gibi alt kadroların oluşturulması ve etkin elemanların tahsisi sağlanması ile ; Otomotiv, makine imalatı ve Savunma Sanayinde kullanılan katma değerli yüksek ürünler ekonomik ve sürdürülebilir olarak KARDEMİR ve Ülkemize kazandırılabilir.

Ayrıca Üretim, Satınalma, Satış, Kalite ve Mühendislik birimlerinin ağırlıklı katma değerli ürünlerin üretimine uygun yapılandırılması, vizyon ve misyonunun tanımlanması, uygun süreçlerin yönetimi de kritik önem arz etmektedir.

Kardemir'in güvenli geleceği, ülkemize ve çelik sektörüne önemli katkılar sağlayacak, yüksek katma değerli ve özellikle savunma sanayimiz için stratejik ürünler olan;

Demir Yolu Tekerleği Üretimi,

Uzun ömürlü Sertleştirilmişi Ray Üretimi,

Kalın Yuvarlak Üretimi,

Kaliteli Kangal ve Çubuk Üretimi,

Ağır Platina ve Profil Üretimi, gibi ürünleri öncelikli olarak üretilmesini gerektirmektedir.

Ancak son 3 yıldaki yönetim çeşitli bahanelerle (Fizibilite yetersizliği, nakit darlığı, pazar durumu belirsizliği, ya da hiç bir gerekçe gösterilmeden) yukarıdaki üretimleri yapmamakta, ya da üretimleri kasıtlı olarak geciktirmektedir.

Yüksek katma değerli ürünlerin özellikleri;

  • DEMİRYOLU TEKERLEĞİ ÜRETİMİ


Teker fabrikasının dış kredisi olan yaklaşık 100 milyon Euroluk kredinin hemen hemen tamamı kullanılmış, tüm makine ekipmanlar Kardemir'e gelmiş, mukaveleden sonra yaklaşık 50 ay geçmesine rağmen, ekipman montajı devam etmektedir ( mukavele Proje süresi 32 aydır). Devletimiz tarafından stratejik bulunmuş olup, % 50'nin üzerinde teşvik verilmiştir. TCDD bağlı Yük, Yolcu Vagonu, Lokomotif üreten bağlı kuruluşlar % 60'in üzerinde yeni vagon yaptığından, tekerlekler set olarak alınmaktadır. Bu yüzden Tekerleğe ilaveten aks üretimi ve montajı gerekmektedir. Aksların kaba imalatı 20 bin adede kadar Makine Kimyada yaptırılabilir (ön araştırma ve görüşmeleri yapılmıştır). Nihai işleme ve montaj işlemleri, Kardemir Tekerlek Fabrikasında yapılabilir. Böylece başlangıçta hem ülkemizin ihtiyacı alan 40.000-50.000 tekerlek/yıl üretilmiş olur ki şu anda karar verilse ancak 5 yıl sonra 40.000 50.000 tekerlek ticari olarak üretilebilir.

Kredisi kullanılmış geri ödemesi yakında başlayacak, faizi ödenmekte olan tesis değerlendirilmiş olacaktır. Başlangıç için 20-25 milyon $'lık ilave harcama yetebilir. Tekerlek veya tekerlek setleri çok rahat vagon ve tırlar ile bölge ülkelerine ve/veya Avrupa'ya ihraç edilebilir.

Tekerleklerin % 60-70 yük vagonu için olup Avrupa'nın özellikle Alman Demir Yollarının şartı olan TSI (Technical specifications for interoperability -Karşılıklı İşletilebilirdik Teknik Şartları) standardına sahip olarak üretilecektir (Bu yüklenici Alman Firmasının kapsamındadır).

Yapılan görüşmelerde Alman Demir Yolları (DB) TSI'li tekerleklerin üretimi sağlandığında Kardemir'den tekerlek ve tekerlek seti alma konusunda oldukça istekli oldukları yapılan görüşmelerde belirtilmiştir. Benzer şekilde İran Devlet Demir yolları tekerlek alımı konusunda üretimi beklediklerini çok defa ifade etmişlerdir.

4- Mantarı Sertleştirilmiş Ray

Tesisin montaj işlemleri bitirilmiş olup, yüklenici firma olan Rusların daha fazla para talep etmek yâda anlaşılmaz diğer nedenlerden, bizim devreye alacağımız alternatifi sunulmasına rağmen satın alma grubunun çok ağırdan almasından dolayı 4-5 aydır geciktirilmesine rağmen dünya çapındaki bu proje Ekim 2016 - Nisan 2017 tarihleri arasında başarılı ile tamamlanmıştır. Türk Çelik tarihinde ilk defa Sertleştirilmiş Uzun Ömürlü Rayın geliştirilmesi ve seri üretimi yüksek teknoloji kullanılarak 1000 ton seri üretim gerçekleştirilmiş, üretilen raylar Temmuz 2017 de Ulusal Hatta düşenmiş test ve ölçümler Nisan 2018 e kadar devam edecektir. Yük, yolcu, Yüksek hızlı tren ve metrolarda kullanılacak 5 farklı sertleştirilmiş uzun ömürlü raylar için konusunda Almanya'da otorite olan denetim firmasından karşılıklı işletile bilirlik Teknik Şartnamesi belgesi olan

TSI (Technical Specification for Interoperability ) belgesi de alınmıştır.

Mantarı sertleştirilmiş uzun ömürlü ray projesi aynı zamanda sahibinin TCDD olduğu Kamu Araştırma Projesidir (KAMAG). TCDD uygun rayın üretilmesi durumunda normal raydan % 30-50 daha pahalı minimum 10.00 ton ray alacağını TÜBİTAK' a garanti etmiştir. Ayrıca TCDD kurp yarıçapı 750 m'nin altında olan 3500 km lik yolu, ömrü yaklaşık 3 kat artırdığından sertleştirilmiş ray ile değiştireceğini TÜBİTAK ve Kardemir'e bildirmiştir.

Yukarıda bahsedilen Ray Profil haddehanesinde üretilen, çok büyük kısmı yurt içinde üretilmeyen ürünler; iyi bir planlama ve pazarlama yapılarak mevcut durumda 400-450.000 ton üretilerek, oldukça rekabetçi bir fiyat ile hem yurt içi hem de yurt dışına satılabilir.

1-Kalın Yuvarlak (Round)

Ağırlıklı olarak; makine imalatında, dişli rod-mil gibi alanlarda kullanılan ve 220 mm çapın üzerindeki ürünler ithal edilen kalın yuvarlak çelik ürünler mevcut durumda 130-210 çap arası C45-50 ürünlerin deneme üretimleri yapılmış olup, ovalite, çap ve eğrilik gibi, bu tip ürünlerin doğasından kaynaklanan ölçü ve şekil problemleri ile karşılaşılmış, ikinci denemelerde önemli iyileştirmeler sağlanmıştır. Birinci denemelerde % 40 varan ikinci kaliteler 2. Denemeler de % 10-15 seviyelerine düşürülmüştür. Eğrilik düzeltmek için soğuk hidrolik pres, ovolite probleminin önlenmesi için hadde girişine hareketli kasa ilave ederek İkinci kaliteleri % 3-5 seviyelerine çekilebileceği denemeler sonrası yapılan çalışmalardan anlaşılmaktadır. Mevcut tesiste iyileştirmeler sonucu 150-350 mm arasında ki ürünlerin üretimi mümkün olacaktır.

Rekabet ve karlılığın arıtılması için ;

 

 Kalitelere AISI 4130-4140 kalitelerin ilave edilmesi.

Ürün çapının 350 mm ye kadar çıkarılması. Ultrasonik ya da eşdeğer testin yapılması.

 

 

2- Profiller

Sanayi ve ulaşım sektöründe (Köprü, viyadük, havaalanı ve diğer sanayi yapıları gibi) ağır yapı çeliğinin ana malzemesi olan H profillerde yeni geliştirilen HEB ve HA 280-300 serisini 450 ye kadar çıkartılması mevcut durumda buna uygun girdi malzemesi bulunmaktadır.

3-Ağır Platina (Heavy Flat Bar)

Kalıp, makine imalat sanayine yönelik 200-500 mm genişliğinde, 20-200 mm kalınlığında C40-80, AISI 4130-4140,5275 ve S355 kalitelerin üretilerek pazara sunulması.

Mevcut durumda C45 kalite, 20-40-60 mm kalınlık 300-400 mm genişlikte birinci kalite oranı % 95-98 arasında 1500 ton üretim yapılmıştır. Konu ürünlerin çok büyük kısmı ithal edilmektedir..

4- Kangal ve Çubuk Haddehanesi (ÇKH)

Alanında dünyada sayılı ülkemizde ise ilk ve 700.000 ton / yıl kapasiteye sahip olan ÇKH sinde, ön gerilmeli beton ve travers çeliği, yay çeliği, lastik teli ve halat çeliği, Otomotiv ve makine imalatı için rod, mil ve dişli, rulman gibi, neredeyse çok büyük bir kısmı ithal edilen çelik ürünlerin üretilmesi için planlanmış ve ona göre yatırım yapılmıştır.

Haddehane, oldukça üst düzey teknoloji, hat yerleşimi ve ürün gamına sahip tasarlanmıştır.

Geçen 2-2,5 yıl içinde inşaat ve montaj işleri oldukça ağır yürüdüğünden, 28 ayda bitirilmesi planlanan haddehane Kasım 2017 itibarı ile 56 ay geçmesine rağmen, tamamı düşük katma değerli ürünler üretilmekte olup yaklaşık % 35 kapasite ile çalışmaktadır.

Alanında dünyada sayılı ülkemizde ise ilk ve 700.000 ton / yıl sahip olan ÇKH sinde, ön gerilmeli beton ve travers çeliği, yay çeliği, lastik teli ve halat çeliği, Otomotiv ve makine imalatı için rom mil ve dişli, rulman gibi neredeyse çok büyük bir kısmı ithal edilen çelik ürünlerin üretilmesi planlanmış ve ona göre yatırım yapılmıştır.

Bu haddehane, oldukça üst düzey teknoloji, hat yerleşimi ve ürün gamına sahip tasarlanmıştır.

 

 

Gecikmenin temel nedenleri;

  • 2015 Başında gelen yönetimin yatırım konusunda deneyimli ve haddehane kurulumunun başından beri çalışan yatırım personelinin ya işten atılması yada istifaya zorlanarak işine son verilmesi, bunu müteakip yetersiz yeni yönetimle devam etmesi.

  • Montaş ihalesinin Belediye Başkanının firmasına vermek için tekrarlanması ve geciktirilmesi. Yetersiz sayıda ve yetkinlikte montaj elemanının bulunmaması. 3 ayrı hatta vardiya esasına göre yapılması gereken montaj işlemleri, bir hatta ve tek vardiya olarak yapılmıştır.

  • Devreye alacak Kardemir işletme ve bakım personelini sayı ve yetkinliğinin yetersizliği. Konu dönemde özellikle İnsan Kaynakları G Müd. Yard. Hakan Onur ve İşletmeler Gen. Müd. Yard. Metin Altan defalarca uyarılmamasına rağmen yeterli ve yetkin eleman temini maalesef yapılmamış olup, sıkıntı halen devam etmektedir.

  • Alanında Avrupa'da ilk sırada gelen tedarikçi firma olan SMS MEER/ Almanya firması, yetersiz ve yetkin olmayan yatırım ve işletme personelinin duyarsızlığı sonucu, mukavelede sabit olan süpervizörlük ücretlerini ek mukavele ile yeni bir para kazanma kapısı olarak görmüş ve yetkin olmayan süpervizörler ile bu işin doğasında olan devreye alma sorunları sürekli askıda tutularak tamamlamamışlardır.


Mukavelede 2.700.00 Euro olan süpervizörlük bedeli, yatırımın yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı, Kardemir tarafından geciktirilmesi bahane gösterilerek ek mukavele ile 3.000.000 Euro süpervizörlük almış olup, buna 2016 yılı için 2.700.000 Euro daha hak ediş yapmışlardır. Hak edişler o dönemdeki yatırım sorumluları tarafından onaylandı, ancak 2016 yönetim kurulu kararı olmadığından ödeme yapılmamıştır.

 

Tedarikçi firma bunu bahane ederek sorumlulukları kapsamında olan eksiklikleri tamamlamamış, mukavelede garanti edilen performans testlerinden başarısız olan SMS MEER firması ile Kardemir mahkemelik olmuştur. Mahkeme ve problemler halen devam etmektedir.

Bu aşamada ikinci en büyük risk, devreye alıp deneme ve üretim süreçlerini yürütecek tecrübede yönetici, yeterli mühendis, başmühendis, operatör ve formen bulunmaktadır. Sürekli ikaza rağmen gerekli insan kaynağı tedariki özellikle nitelik açısından sağlanamamıştır. Rekabet edebilir ürün üretimi açısından 2016 yılı kayıp i 2017 yılı kapasite kullanımı ve ürün geliştirme açısından yeterince değerlendirilememiş, hatta 2018-2019 yılları kapasite kullanımı ve ürün geliştirme açısından ciddi kayıp yıllar olma riskleri taşımaktadır. Kardemir tesisi tam teslim alıp, iyileştirme yapıp, katma değerli ürünleri geliştirerek üretimini sağlama konusunda imtina etmektedir.

ÇKH'sinde herkesin ürettiği, katma değeri düşük sıradan ticari ürünleri üreterek tonaj yaklaşımı ile gitmek değil, yatırımın planlanmasında ve mukavelede yazılı olan, büyük bir kısmı ithal edilen katma değeri orta ve yüksek ürünlerin ön gerilmeli beton ve travers çeliği, yay çeliği, lastik teli ve halat çeliği, Otomotiv ve makine imalatı için rod, mil ve dişli, rulman çeliği gibi ) geliştirilmesi ve üretilmesi esas olmalıdır.

Aşağıdaki ürünlerin öncelikli olarak pazara çıkılması çok önemli faydalar sağlanacaktır;

4.1 İNCE KANGAL

Otomotive ve makine sektöründe ağırlıklı olarak civata somun gibi bağlantı elemanı olarak kullanılan 5,5-25 mm. çapındaki (ağırlık 5,5-7 mm) kangal özellikle Avrupa'dan ithal edilmekte olup, daha güçlü rekabet ve kar marji bulunmaktadır.

Haddehane para kazanmaya başladıktan sonra üretim hızı, çelik temizliği, yüzey ve iç kalitesi oldukça hassas olan Lastik Tekerleği Teline (Tire Cord), rulman çeliğine yönelik üretim ve ürün geliştirme çalışmalarına başlanabilir

4.2 KALIN KANGAL

Otomotive ve makine sektöründe ağırlıklı kullanılacak olan 25-55 mm çapındaki kalın kangal özellikle Avrupa'dan ithal edilmekte olup, daha güçlü rekabet ve kar marjı bulunmaktadır. Benzer şekilde, yaklaşık yıllık kullanımı 130-150.000 ton olan, büyük beton blok ve demir yolu beton traverslerde kullanılan 7-15 mm çapındaki ön gerilmeli beton çeliğinin (PC Wire), tamamı özellikle Avrupa'dan ithal edilmektedir.

4.3 KALİTELİ ÇUBUK (BAR)

Kangal çubuk haddehanesinde üretilecek 20-100 mm arası alaşımlı ve/veya düşük alaşımlı kaliteli, çap ve ovalite toleransları yerli yada klasik üretilenlerden 4-6 kat daha hassas olan, makine, ulaşım ve otomotiv sanayinde kullanılan yuvarlak çelik çubuk ürünlerin üretilmesi ciddi oranda rekabet şansına sahip olacaktır.

Ayrıca yukarıdaki bahsedilen iki ürünün de üretim hızları 130-140 ton saat olacağından üretim maksimizasyonu yapılarak sabit maliyetlerde daha hızlı düşürülecektir.

 

 

5- KÜTÜK VE İNŞAAT ÇELİĞİ SATIŞI

KÇH ve tekerlek üretim kapasiteleri etkin olarak kullanılmaya başladıktan sonra, özellikle kaliteli kütük ve inşaat çeliğinden her biri en azından 300.000-400.000 ton yıl üretilerek sürdürülebilir ve bölge sanayine katkı verebilir hale getirilebilir.

Bahsi geçen fiyat değişimleri ağırlıklı olarak katma değeri düşük çelik ürünler için geçerli olup, katma değeri yüksek ürünler için fiyat dalgalanması etkisi oldukça sınırlı olmaktadır.

Bunun ana nedeni katma değeri yüksek ürünlerin (fiyat aralığı 600-1200 $ /ton) geliştirilmesi ve seri üretimi bir dizi özgün üretim, kalite ve verim süreçlerini içermesi ve üretici sayısının çok olmaması, yeni aktörlerin pazara girmesinin zor ve uzun olmasından kaynaklanmaktadır.

Ayrıca konu katma değeri yüksek ürünle; Otomotiv, raylı sistemler, savunma sanayi ve makine imalatı gibi, kalite ürün özellikleri önemli ve kritik sektörlerde kullanıldığı, sürekli iyileştirme ve geliştirme gerektirmekte olduğundan fiyata daha az duyarlı olmaktadırlar.

Aslında Katma değeri yüksek ürünler; ki bu orta ve yüksek teknoloji kullanımını, sürekli iyileştirme geliştirme ile ARGE ve ÜRGE'yi gerektirdiğinden, makine imalatından otomotive, raylı sistemlerden savunma sanayine, gıdadan tarıma bütün üretim sektörleri için geçerli bir durumu göstermekte olup, Ülkemizin de ana sorununu oluşturduğu açıktır.

Katma değeri yüksek uzun çelik mamullerin KARDEMİR'de üretimi, sorunlar ve                                               çözüm önerileri

4- Kardemir'in bütün üst yönetimi, Genel Müdür, Satış-Satın alma ve Finansman yöneticileri, hâkim ortaklar tarafından atanmaktadır. Bu üst yönetim sayesinde Kardemir üretiminin % 85-90 ini oluşturan kütük, profil ve inşaat çeliğinde oluşan kar marjınin önemli bir bölümünü kendi şirketlerine aktarmakta kullanmaktadırlar.

Bu nedenle Stratejik ve katma değeri yüksek ürünler olan, ray, demir yolu tekerleği, kaliteli çubuk kangal, kalın yuvarlak gibi ürünlerin üretimleri ya ikinci plana itilmekte ya da ertelenmektedir.

Özellikle 2015 Yılı başında Mali ve Ticari İşler Genel Müdür Yardımcılıklarına yapılan atamalar ile Kardemir'in ne zaman nakde sıkıştığını, kasasının, borç ve ödemeleri ile ilgili ayrıntılı bilgi alarak, Kardemir satış fiyatlarını ve ürün çeşidini belirleyip, toplu alım yapılmakta, ardından satışlar kapatılmaktadır.

Piyasada fiyatlar yükselince, Kardemir fiyat artırmakta ancak hakim ortaklar kapasiteyi düşük fiyattan kapattıkları için Kardemir onlara üretim yapmak zorunda kalmaktadır. Zaman zaman aylarca ürünler Kardemir stok alanlarında tutulmakta, ancak bir stok maliyeti ödenmemektedir.

Böylece Hâkim ortaklar lehine Kardemir'de haksız rekabet oluşmakta, Kardemir ve diğer bölge üreticileri zarar ederken Hakim ortakların Çelik şirketleri kar etmektedir.

Nitekim konu yargıya intikal etmiştir.

Aşağıda Şekil:1 den de anlaşılacağı üzere son yıllarda Ülkemizde ve Dünyada özellikle Çin ve Rusya'nı aşırı baskısı nedeniyle sıkıntılı dönem geçirmesine, benzer şekilde Kardemir'inde 2010-2014 yılları arasında çelik sektörü sıkıntılı bir dönem olmasına rağmen, aralarında Demir Yolu Tekeri üretimi de olmak üzere 1.7 milyar TL'lik yatırım yaparken (Şekil :3), yaklaşık 900 milyon TL nin üzerinde Net Kar oluşturulmuştur.

Tablo: 2 de ise son yıllardaki temel üretim ve finansal göstergeler verilmiştir.

2015-2016 yıllarında çelik piyasasının daha önceki 5 yıldan daha olumlu olmasına rağmen, Kardemir' in oluşturduğu kar marjının çok büyük kısmı yukarıda belirtilen ortaklara aktarıldığı için, gerekli FAVÖK oluşturulamamıştır.

Bu iki yıl süresince, bir yandan ön gerilmeli beton ve travers çeliği, yay çeliği, lastik teli ve halat çeliği gibi neredeyse çok büyük bir kısmı ithal edilen çelik ürünlerin İmalatını yapacak olan "Çubuk Kangal Haddehanesi" yatırımı nakit yokluğu bahane edilerek 24 ay geciktirilmiştir.

Kaliteli çeliklerin üretimi ve kapasite kullanımı maliyet ile satış fiyatı arasında 60-100 $/ ton marjlar olmasına rağmen kurucu firma ile ilişkiler bahane edilerek, geciktirilme Kasım 2017 tarihi itibarı ile devam etmektedir. Arka planda yatan asıl nedenin; imalat sanayine direkt ürün verilmesi durumunda, hâkim ortakların aldığı ve karın büyük oranda transfer edildiği kütük miktarının azalması olduğu konu ile ilgili herkes tarafından bilinmektedir.

Çubuk kangal haddehanesine benzer bir durum, Demir Yolu Tekerlek Üretim tesisleri içinde yapılmaktadır. Gerek 2015 Şubatında gelen Yönetim, gerekse 2016 son ayında gelen yönetim Demir Yolu Tekerleği üretimini 28 aydır geciktirilmekte olup son 2017 nin son altı ayında çok ağır şekilde montaj devam etmektedir. Oysa Tüm ekipman gelmiş, binalar yapılmış şekilde iki yılı aşkın 2.5 yılı aşkın beklenmektedir. Devletimiz Tekerlek yatırımını stratejik kabul etmiş, % 60 a yakın teşvik vermiş, TCDD alım garantisi vermesine, Makine kimyanın her türlü işbirliğine hazır olduğu en üst makamlar tarafından belirtilmesine, bölgede önemli ihracat imkânları bulunmasına (İran, Ortadoğu ve Almanya gibi ) rağmen tekerlek yatırımı ekonomik değil, nakit yok bahaneleri ile devreye alma 28 aydır geciktirilmektedir. Bir yandan resmi söylemde Tekerlek Üretimin 2018 'in son çeyreğinde başlanacağı söylenmekte, verilen stratejik yatırım teşvikinin çok büyük kısmı kullanılmasına rağmen, üretime başlamak için hiçbir montaj faaliyeti yapılmamaktadır.

Satış ve Satınalma ile ilgili tespitler;

  • Satış sürekli kapalı, satış yapılacak ürün miktarı ve zamanı yazılı olmayan ve kapalı mekanlarda hakim ortaklarca belirlenmektedir.

  • Mamul alıcıları sürekli hakim ortaklara yönlendirilmekte ve ürünler yazılı olmayan formatlarda hakim ortaklar tarafından pazarlanmaktadır. Bu nedenledir ki Satış Müdürü 15 yıldır aynı kişidir ve her alanda özel muameleye tabi tutulmaktadır. Son organizasyon değişikliğinde terfi ettirilmiştir ve yerine nedenlerden dolayı atama yapılmamaktadır.

  • Satınalma işlemleri, Kardemir'in giderlerinin % 80 i hammadde girdisinden oluşmaktadır, Satınalma işlerinde özellikle son 3 yıldan mutlak itaat kültürü ve bu işle iştigal eden kişilerin aşırı ve bariz bir şekilde ayrıcalıklı muameleye tabi tutulmalarıdır,

  • Satınalmalar ağırlıklı olarak yurt dışından yapılmaktadır, ancak Satınalma Müdürü yabancı dil bilmemektedir, 400-500 milyon USD alım işlemlerinin altına nasıl imza attığı konu ile ilgili olanlar tarafından merak edilmektedir.

  • Kok fabrikalarının ömrü yaklaşık 40-45 yıldır ve kesinlikle soğutulması kaynaklı termal şoka maruz kalması durumunda ya üretim dışı kalır veya ömrü çok kısalır. Devre dışı kalması durumunda yenisinin yapılması hem çok pahalı ve de hem çok uzun süre almaktadır. Son 1 yılda kalitesiz maden kömürünün kullanılması neticesinde fırınlarda çok büyük sıkıntılar yaşanmıştır, ömürleri çok kısalmıştır. Ancak bu kadar ciddi bir problem sürekli ört bas edilmektedir.

  • Çok önemli satınalma işleri özellikle Kömür ve Cevher alımları çoğu kez Genel Müdüre ait cep telefonu "WHATSAPP" üzerinden olgunlaştırılmakta ve her türlü müzakere sonucunda mutabakat sağlandığı bilinmekte, ancak görmezden gelinmektedir. Tüm bu mutabakatlardan sonra konu Satınalma Müdürüne aktarılmakta oda anlaşılan şartlarda firmalardan teklifler temin etmektedir, cep telefonunda mutabakat sağlanan firmanın siparişi alacağı şekilde manüplasyonlar yapılmaktadır. Benzer uygulamalar diğer hizmet alımı ve montaj işleri gibi ihalelerde de yapılmaktadır.

  • Benzer manüplasyonlar Yüksek Fırınlarda kullanılan demir cevherlerinde de yapılmaktadır. Bu nedenledir ki son 3 yılda 2-3 defa uzun süren periyotlarda yüksek fırınlarda üretim duruşları yaşanmıştır.

  • Üretim ve Yardımcı işletmelerde bulunan onlarca müdürlük tarihinde ilk defa genel müdür Yardımcılığı olmadan yönetilirken, daha doğrusu kendi haline bırakılmışken, pazarlama müdürlüğü sonradan ihdas edilmiş ve iki müdürlükten ibaret olan Satış Pazarlama Koordinatörlüğü ile yönetilmektedir. Dahası önemli satış ve satınalma işlemlerini, ilgili koordinatör ve müdürün odasında çalışarak yürüten bir genel müdüre daha önce hiç şahit olunmamıştır.

  • Fabrika sahasında birçok teknik ve idari problem bulunmaktadır. Ancak bu problemleri gündeme getirilememektedir. İşletme problemleri gündeme getirenler ise ya susturulmakta ya da dışlanmakta olup, susar ya da geri adım atarsa ücret artışı ile veya Genel Müdür tarafından bizzat yeme içme gibi basit ödüllerle ödüllendirilmektedir.

  • Genel Müdür kendi çevresine Satış koordinatörü, Satınalma Müdürü, insan Kaynakları Müdürü ve Koruma Güvenlik Müdüründen oluşan bir ekip kurarak, herkes üzerinde baskıyı veya sahte dedikodular üretmeyi bu grupla birlikte yapmaktadır. Oluşturulan sahte senaryolarla birçok insan ya işinden olmuştur ya da ayrımcılık ve dışlama ile pasifize edilerek şirket lokalize edilmiştir.

  • Siyasi ve bölgesel çıkar grupları ile birlikte hareket ederek, bu çıkar gruplarının isteği doğrultusunda personel politikası yürütmektedir. İşe alım, ücret politikaları ve atamalar konusunda çıkar gruplarının istekleri yerine getirmektedir.

  • Son 7 yıl içerisinde 1.2 milyar USD yatırım yapılarak çelik üretimin 3.5 milyon ton/yıl, ürün çeşitliliğininse katma değerli ürünlere (orta ve yüksek alaşımlı çeliklere) göre planlanarak yatırım yapılmıştır. Ancak gelinen noktada üretim 2.4 milyon seviyesinde bulunmaktadır. Özellikle çelikhane, haddehaneler ve kalite bölümlerinde katma değeri orta ve yüksek ürünlerin geliştirilmesi ve seri üretimini sağlayacak nitelik ve sayıda teknik personel ve buna yönelik bir çalışma da bulunmamaktadır.

  • Diğer entegre demir çelik fabrikaları, sınırlı miktarda katma değeri yüksek ürün üretmesine rağmen % 22- 25 civarında EBITTA ile çalışırken, Kardemir özellikle 2015 sonrası, piyasaların iyi olmasına rağmen % 15 EBITTA ile çalışmaktadır, bu fark tamamen satış ve satınalma politikası ile ilgilidir.

  • Dünyada emsali görülmeyecek ölçekte müşterinin istek ve beklentilerine göre kalite kontrol politikaları uygulanmaktadır. Ürün satıldıktan sonra hakim ortakların sahasında 1. Sınıf 2.sınıfa veya 2.sınıf hurdaya dönüştürülerek manüplasyonlar yapılmaktadır. Bu uygulama benzer tesislerde kalite, satış ve üretim birimleri uzmanlarının ortak kararı ile alınıp, tepe yöneticinin onayı ile genellikle geri alınmaktadır.


Ülkemizde ve Dünyada özellikle Çin ve Rusya'nın aşırı baskısı nedeniyle son on yılda, çok değişken ve sıkıntılı dönem yaşamaktadır, benzer şekilde Kardemir'inde 2010-2014 yılları arasında çelik sektörü de sıkıntılı bir dönem olmasına rağmen, aralarında Demir Yolu Tekeri üretimi de olmak üzere 1.7 milyar TL'lik yatırım yaparken yaklaşık 900 milyon TL nin üzerinde Net Kar oluşturulmuştur (ilgili yıllara ait mali tablolardan detaylar görülebilir).

Yönetim Personel Atamaları ve Kadrolaşma;

Şubat 2015 de atana Genel Müdür ve ikisi (Mali İşler ve İnsan Kaynakları Genel Md. Yar) yeni ihdas edilmiş, 4 adet yeni genel müdür yardımcısı, 1 Şubat 2015 tarihinde Kardemir'de göreve başlamıştır. Başladıktan sonra ikinci gün, daha önce yerel siyasette çalışan 3 adet yönetici, yönetim kurulunun yönetimden izin almadan siyasi faaliyete katılanların "iş disiplinini ve barışını bozduğunu belirterek "iş akitlerinin bitirileceği ikazına rağmen tekrar yerel siyasette görevden alınan 3 kişiyi tekrar eski görevlerine daha sonrada daha üst kritik görevlere getirilmişlerdir.

Hiçbir inceleme araştırma yapmadan hızlı biçimde teknik ve yönetim kadrosunda yeni kadro ihdasına, mevcutlar üzerinde baskı, yıldırma ve dışlama çalışmalarına İnsan Kaynakları Genel Md. Yardımcısı Hakan Onur vasıtası ile başlanmış ve aralıksız devam etmiştir. Bilgi işlem, Koruma Güvenlik, Yönetim Sistemleri, ARGE kısım ve işlemleri Hakan Onur'a bağlanmış ve seri operasyonlar yapılmıştır. 15 Temmuz 2017 Hain darbe Harekatından sonra, 16 Temmuz saat 00:59 da tüm teknik ve idari personele "İşimize gücümüze bakalım, vardiyamıza gidelim" diye Hakan Onur tarafından mesaj atılmıştır. Yapılan ikaz ve uyarılar sonucu 21 Temmuz 2016 tarihindeki yönetim kurulu Toplantısında Hakan Onur' istifası istendiği, Genel Müdürün direnmesi ve kendinin de gideceğini belirtmesi sonucu, istifa dilekçesinin alındığı ve izine çıkarıldığı, izin süresince bunun unutulacağı Genel Müdür tarafından çevresine söylediği belirtilmektedir.

1.5 yıldır tüm atamalar Hakan Onur tarafından yönetilmekte olup, ana kriterin Hakan Onur'a sadik olunması, ağırlıklı Ülkücü MHP’li maskesi altında Paralel yapı eğilimli ve MHP ye muhalif olanların seçildiği yapılan kısa araştırmada ve iş sonuçlarından rahatlıkla anlaşılacaktır. Benzer yaklaşım ve tarz 2016 sonunda gelen Genel Müdür tarafından artırılarak devam etmektedir.

KARDEMİR Aleyhine Büyük Zarar Veren Usulsüz İcraatlardan Örnekler;

2010-2014 yılları arasındaki göstergelerle görüldüğü gibi 2015 yılı ilk 3 ayının göstergeleri arasında dramatik kötüleşmekte olup aynı durum 2015 ve 2016 yıllarında devam etmiştir. Bunun ana nedeni iki dönem arasındaki Tepe Yönetimi değişimidir. Çünkü hâkim ortaklar 2010-2014 yılları arasında satış fiyatı belirlemelerine çok az müdahil olabilmiştir. Bu yüzden 2010-2014 dönemdeki Genel Müdür üzerinde baskı oluşturarak istifa etmesi sağlanmıştır.

Ağırlıklı olarak, hâkim ortakların çıkarlarını takip eden, Kardemir'de bir önceki yönetim ile kıyaslandığında astronomik transfer ücreti ve maaş ödenen, bunu da gizleyerek ücretleri İstanbul'da Kozyatağı’nda bir bankaya yatırılan, denetime açık evraklarda verilen astronomik ücretler Genel Yönetim Giderleri altında kamufle edilen, yeni Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcıları (Tablo:3), 5 ay içinde, hâkim ortaklar ve Yerel yönetim taleplerine uygun davranmayan Haddehaneler Yatırımlar Müdürü Sn. Erhan Son verdi, Başmühendis Emrullah Çayırlı baskı ile istifaya ettirilmişler, Satın Alma Müdürü Sn.Ayşe Türeyen, iç ve Dış alım şeflerinin ise işten atmışlardır.

Konu ile ilgili haber ve bilgiler yerel basında "www.karabuknethaber'de yayınlanmıştır..

Benzer şekilde 2016 son çeyreğinde atanan Genel Müdür tarafından artarak devam etmiştir.

Hiçbir objektif başarı ve kariyer ölçüsüne dayanmadan sırf yerel yönetimin ve hakim ortakların isteklerini sağlamak üzere; Kalite, Bilgi İşlem, Merkez bakım Müdürleri değiştirilmiş, Kardemir'in ve benzer tesislerin tarihinde ilk defa ana üretim ve yardımcı ünitelerin yönetimini yürüten işletmeler Genel Müdür Yardımcılığı Lav edilmiştir.

Buna karşın sırf hâkim ortaklara istediği zamanda, istediği fiyat ve miktarda ürün vermenin dışında yaptığı bir iş bulunmayan satış müdürlüğü “Satış Koordinatörlüğüne” adı altında Genel Müdür Yardımcılığına eşdeğer kadro ihdas edilmiştir. Satış Koordinatörlüğüne sadece Satış müdürlüğü ve sonradan indas edilen, hemen hemen hiçbir alt kadrosu bulunmayan Pazarlama Müdürlüğü bağlanmış, Kritik olan Satış Müdürlüğüne atama yapılmamış ve yeni ihdas edilen Müdür Yardımcılığı ile devam edilmiştir.

2015 yılın gönderilen Haddehaneler Yatırımlar yöneticileri Haddehaneler yatırım montaj işleri ihalesine giren Karabük Belediye Başkanının şirketini teknik olarak yeterli bulmadıklarından istifaya zorlanmış, istifayı takiben tekrarlanan değerlendirme ile Belediye Başkanının şirketine verilmiştir.

Konu yatırım büyük bir kısmı Avrupa'dan ithal edilen katma değeri yüksek kangal ve Çubuk üretimi yapacak olup, Montaj ekibini sayı ve kalite olarak yetersizliğinden tam olarak devreye alınması en az 1 yıl gecikmiştir.

Usulsüz Yapılan Bazı ihaleler;

  1. Kükürt giderme tesisi ihalesiz olarak Genel Müdürün Yakın arkadaşının Şirketine,

  2. b. Toz Toplama Sistem montaji usulsüz olarak Belediye başkanının Şirketine,

  3. C. Suni olarak çıkarılan bilgi sistemleri koruma işleri usulsüz olarak Ticari işler Genel Müdür Yardımcısının kardeşinin Şirketine yaptırılmıştır.

  4. d. 2016 ve 2017 yıllarında baskı ile ve ihaleleri yapan, belediye meclis üyesi olan Satın Alma Müdürü tarafından yine Belediye Başkanının şirketine verilmeye devam edilmiştir.

  5. Belediye Başkanının şirketinin Kardemir'den aldığı tüm ihaleler tamamen şaibeli olup araştırma ve soruşturmaya muhtaçtır.


Aynı nedenlerle Kardemir çıkarlarına hakim ortak değil Belediye Başkanının çıkarları doğrultusundaki sözlü talimatlara uymayan , teknik ve idari yönetici ve çalışanlara psikolojik baskı, yıldırma ve bıktırma uygulayarak kendinden olmayanları ya çalışamaz hale getiriliyor ya da istifaya zorlamaktadırlar.

2015 yılı başından itibaren baskı, dışlama, geçmiş yönetimi ve Merkezi yönetimi kötüleyerek, kendi güdümlerinde ve PARALEL kadrolaşma güçlendirerek devam etmektedir. Ayrıca Karabük'teki kamu kurumları ile işbirliği yapıyor görüntüsü altında hem kurumları hakkında bilgi toplamaya hem de Kardemir’de yapılanları perdelemeye çalışılmıştır. Diğer yandan yeni yönetimin başarısızlıkları; Kardemir'e özel koruma sağlamadığı gerekçesi ile Merkezi Hükümete yüklenmeye çalışılmakta olup, bu amaçla kamuoyu oluşturularak Sn. Uğur Yılmaz tarafından Ankara'ya yürünmesi gerektiği seslendirilmiştir.

Kardemir Üst Yönetimi ve Yönetim kurulu 15 Temmuz 2016 darbesi hiç olmamış gibi davranmış, personel konusunda hiçbir işlem yapmamış aksine Paralel Yapının 15 temmuz 2016 dan sonra kendilerini MHP ve sosyal Demokrat kisvesi altında ( Satın Alma Müdürü, Kalite Müdürü, insan Kaynakları Müdürü, Demir imalat Başmüdürü ve Satış Koordinatörü gibi) kamufle edenleri hep kendilerine yakın tutmuş ve terfi ettirilerek Kardemir'de söylendiği üzere adeta Beşli bir paralel çete oluşturulmuştur.

Satış ve Yatırımlar;

Ayrıca 2016 yılı şubat ayında 290 $ lar olan ana ürün kütük fiyatı artışa başlamış olmasına rağmen 4-5 aylık kapasite 290-320 $ Aralığında ağırlıklı olarak satılmıştır. Yaklaşık 1 ay içinde fiyat 400 $ 2 ay içinde ise 445 $ (Tablo:6-7-8) çıkmış olmasına rağmen Kardemir bundan bir fayda sağlayamamıştır. Bu işlemler, hâkim ortakların hukuki bir temeli olmamasına rağmen, genel kurul kararı ile, ki kararı kendileri alıyor, öncelikli alımı gerekçe gösterilerek halen devam etmektedir. Serbest piyasada, üstelikte tamamı halka açık olan bir şirkette, genellikle bir günde, özellikle kütük satışları 2-3 aylık kapasite satılıyor ve ürün satışı kapatılıyor. Bu durum belki ülke çapında rekabeti önemli ölçüde etkilememekte, ancak bölgede ki diğer çelik üreticilerini ciddi oranda etkilediğini açılan davalardan ve yapılacak araştırmalardan kolaylıkla anlaşılacaktır.

Yönetim Hataları ve KARDEMİR e Verilen Zararlar;

Yeni kurulmakta olan süreç yönetimi, performans değerlendirme ve hedeflerle yönetimlerden ya vaz geçildi ya da içleri boşaltıldı. Kardemir'de performansa ve hedeflere dayalı yönetim ve değerlendirme olmadığından özellikle kapsam dışı çalışanlar geleceklerini, yükselmelerini, bölgeciliğe, genel veya yerel siyasete ya da yönetim kurulu, tepe yönetim gibi organizasyon dışı desteklere bağladıklarından, devletten gelen alışkanlıkların terk edilmemesinden dolayı özellikle mühendisler proseslere girememişlerdir. Bu nedenden, üretim ve destek birimlerinde işler usta ve formenlerin eline kalmıştır. Prosesin ayrıntılarına girmek isteyen mühendisler ya dışlanmış ya da istenmeyen adam ilan edilmişlerdir. Bu yüzden özellikle yüksek fırınlar ve enerji tesisleri sürekli arıza ile boğuşur hale gelmiştir.

Kalite birimi işletmeye ve proseslere girememiş rutin rapor yazar hale gelmiştir. Bundan dolayı süreç -ürün iyileştirme, ürün geliştirme, maliyet azaltma gibi rekabeti artıracak güçlendirecek çalışmalar ya yapılamamakta ya da ray profilde olduğu gibi kısmı kalarak genelin içinde kaybolmaktadır. Yukarıda bahsedilen sıkıntıları gidermek amacıyla 2013 yılında başlatılan performans değerlendirme ve hedeflere dayalı yönetim sistemi 2015 yılı başından itibaren tamamen terk edilmiştir. Sık sık ya kişiye dayalı ya da keyfi organizasyonlar yapılmaktadır.

Örneğin: Merkez Bakım ve Yapım müdürlüğüne bağlı Refrakter Başmühendisliği ki çok büyük oranda Çelikhaneye hizmet vermekte olmasına rağmen direk işletmeler Genel Müdür Yardımcılığına bağlanmıştır.

Benzer şekilde, sırf dış istekleri karşılamaya yönelik olarak Enerji Yöneticiliği ihdas edilip bir enerji müdürlüğüne, bir Genel Müdürlüğe bağlayarak etkinliği ve yetkinliği olmayan birinin atamasının yapılması.

Daha önce Endüstri Mühendisliği Müdürlüğüne bağlı olan Yönetim Sistemleri Başmühendisliği, kısmen Endüstri Mühendisliği ve kısmen Kalite Metalurji ve Lab. Müdürlüğünün içi boşaltılarak İnsan Kaynakları Genel Müdür Yardımcılığına bağlı Sistem Geliştirme Başmühendisliği Kurulmuş; enerji, verimlilik, toplam kalite, ArGe, KARÖS ve belgelendirme işlemleri bu birime bağlanmıştır. Ayrıca işletmelerdeki bakım yönetimi, verimlilik, sistem geliştirme gibi çalışmalar fiilen direk Hakan Onur tarafından müdahale edilerek kadük hale getirilmiştir.

İşletmeler Genel Müdür Yardımcılığı Kardemir'de ve benzer tesislerde ilk defa hiçbir gerekçe göstermeden iptal edilmiştir. Endüstri Mühendisliği Müdürlüğü ve Etüt Proje Müdürlüğü bir iptal ediliyor, boş bırakılıyor, bir bakıyorsun bir ölçü ve kritere uymayan yetersiz ve yetkin olmayan biri atanıyor. Satış ve satın alma yönetici pozisyonları zamana ve adama göre ya boş bırakılıyor ya da diğerlerine benzer olarak adama pozisyon oluşturuluyor.

Sonuç ve Öneriler

1- Satış ve satınalma işlemlerinin açık, şeffaf, ulusal ve bölgesel rekabet şartlarına uygunluğunun sağlanması. Bölgedeki çelik üreticilerinin dönüşümüne de katkı sağlayacak, Kardemir'in sürdürülebilir, rekabetçi yapısını güçlendirecek yarı mamul olan katma değere orta ve yüksek Kütük Ürünlerin üretiminin gerçekleştirilmesi.

2- Rekabet gücünü ve karlılığı sürdürülebilir yapmak için mutlaka; ürünü, kullanım alanlarını bilen motivasyonlu pazarlama ekibi, ürünü bilen mühendis kökenli elemanlar ile de desteklenerek, pazar ve müşteri taleplerinin doğru sağlıklı biçimde kardemir'e ileten, ürünleri kullanıcılara doğru ve hızlı olarak sunarak rekabetçi yapının sağlanmasına ciddi katkı sağlanacaktır.

3- Yukarıda detaylı açıklanan Ray, Profil, Kalın Yuvarlak, Platina, Kaliteli Çubuk ve Kangal, Demiryolu Tekerleği gibi katma değeri yüksek ürünlerin sürdürülebilir ve rekabet edebilir şekilde maksimum üretim yapılması.

4- Son yıllarda olduğu gibi siyasi ve bölgesel çıkar gruplarının talepleri yerine, Kardemir vizyon, misyonuna uygun ve uyumlu, performansa ve hedeflere dayalı objektif yönetime geçilip, organizasyon dışı etkileri engelleyecek personel politikalarının belirlenmesi ve uygulanması, hem iş barışını hem de verimliliği artırarak rekabetçi yapının oluşumuna ciddi katkı sağlayacaktır.

Son 3 yılda aşkın süredir, Teknik ve İdari kısımlarda çoğu kez gereksiz, yetersiz ve yapılanmaya gidilmiş olup, özellikle 15 Temmuz 2016 darbe süreci hiç olmamış gibi davranılmış, açık ve gizli FETÖ yapılanması ile ilgili hiçbir şey yapılmamıştır.

5- Ray, Profil, Kalın Yuvarlak, Platina, Kaliteli Çubuk ve Kangal , Demiryolu Tekerleği gibi katma değeri yüksek ürünlerin sürdürülebilir ve rekabet edebilir şekilde maksimum üretim yapılması ile şirkete, bölgeye ve ülkeye daha fazla katkı sağlayan ,sürdürülebilir ve rekabetçi yapı oluşacaktır.

Fiyatların aşırı dalgalanması, karlılığın olmaması yada çok sınırlı olması, katma değerli ürün olmaması nedeniyle ticari kütük, inşaat çeliği, orta ve hafif profil üretiminin minimize edilmesi.

6- Tekerlek ve Sertleştirilmiş uzun ömürlü ray, kalın yuvarlak gibi yatırımların hızlı biçimde mümkün olan en yüksek ilave değer katıp pazara sunarak, nakit girişinin sağlanması, raylı sistemler sektörün güçlenmesine ve cari açığın azaltılmasına, dışa bağımlılığın azaltılmasına katkı sağlanması ile KARDEMİR'i mevcut girdaptan bir kaç yıl içinde çıkarak daha güvenli ve sürdürülebilirlik imkânı sağlanabilir.

Bilgilerinize arz ederim. Saygılarımla, Ocak 2018

İbrahim TOZLU

Haddehaneler ve Tekerlek Fabrikası Başmüdürü

 

İŞTE RAPORUN ORJİNALİ;



 
Editör: Haber Merkezi