Orman zararlılarıyla yapılan mücadele kapsamında doğaya, orman için faydalı böcekler bırakılmaya başlandı.



Ormanlarımızın en büyük düşmanlarından biri olan zararlı böcek ve hastalıkların tahribatı, dumansız yangın olarak adlandırılmakta olup, ormanlarımıza yangından fazla zarar vermektedir.






Bölge Müdürlüğümüz bu kapsamda özellikle çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye çok önem vermekte ve her yıl biyolojik mücadele çalışmalarını artırmaktadır. Biyolojik Mücadele çalışmalara bir yenisi daha eklenerek doğaya faydalı böcekler salınmaya devam edildi.


Zonguldak Orman Bölge Müdürü Ahmet Sırrı Beşel yapmış olduğu açıklamada: ”Biyolojik mücadele kapsamında Ormana zarar veren Göknar kabuk Böceği ve Çam kabuk Böceği zararlısına karşı onun parçalayıcısı olan predatör böcekleri laboratuarda üretip doğaya bırakıyoruz.









Bölge Müdürlüğümüze bağlı Karabük Orman İşletme Müdürlüğümüzdeki laboratuarda ürettiğimiz Thanasimus formicarius isimli faydalı böcekleri ormana bırakıyoruz.








Ayrıca Gökçebey Orman Fidanlığımızda ise yeni laboratuvar çalışmaları hızla devam etmekte olup yıl sonuna kadar faaliyete girmesi planlanmaktadır.


Unutulmamalıdır ki, Orman yangınları kalp krizi gibi anlık zarar verirken, böcek zararları ise kanser gibi yıllarca mücadele yapmayı gerektirir. Böceklerle mücadele oldukça masraflı ve zahmetlidir. Bölge Müdürlüğü olarak artık kimyasal mücadele dediğimiz zehirli ilaçlarla mücadele yapmıyoruz.


Çevreye zararsız olan biyoteknik ve biyolojik mücadeleye daha çok önem veriyoruz. Bu kapsamda her yıl biyolojik mücadele çalışmalarını artırmakta, böceklerle mücadele çeşitli yöntemler uygulamaktayız.





Orman ve Su İşleri Bakanı Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu ve Orman Genel Müdürlüğümüzün talimat ve emirleri doğrultusunda hazırlanan program çerçevesinde Karabük İşletme Müdürlüklerinde tesis edilen laboratuvarda, Thanasimus formicarius üretimi çalışmalarına 1 Marttan itibaren doğadan erginleri toplayarak başlamış olup, 5.000 adet böcek üretim programımıza karşılık bu güne kadar 7.500 adet yumurta alınarak bu yumurtalardan 7.300 adet larva üretimi gerçekleştirilmiştir.





Üretilen bu larvalar Göknar Kabuk Böceği ve Çam Kabuk Böceklerinin yoğun olduğu arazilere salınmaktadır. Salınan bu böcekler, ormanlarımıza zarar veren böceklerle mücadelemizde bizim en büyük yardımcılarımızdır.





2017 yılı sonuna kadar yumurtan çıkıp gelişme tüpüne alınan ve bakımları devam eden Larvalar ile birlikte toplam 10.500 -11.000 adet böcek üretilip doğaya bırakılacaktır.” dedi.