Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı olağanüstü kongre eşiğine geldi.

Geçtiğimiz Mayıs ayında 7. olağan kongresini yapan Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı'na Nurettin Tümen tekrar seçilerek, güven tazelemişti. Tümen'in başkanlık koltuğuna yeniden oturduğu kongrenin üzerinden henüz az bir süre geçmesine rağmen, Karabük Esnaf Odaları Birliği'nde olağanüstü kongreye gidilmesi için bazı oda başkanları ve yöneticilerinin noterden ihtarname çektikleri ifade ediliyor. Karabük il genelinde faaliyet gösteren odaların bağlı bulunduğu Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı'nın neden olağanüstü kongreye gidilmesinin istendiği ile ilgili de ilginç iddialar söz konusu.

Uzun yıllardır Karabük Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı görevinde bulunan Nurettin Tümen’in, yine uzun yıllardır Karabük Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı S. Ahmet Karabacak’ın MHP Milletvekili adaylığı sürecinde seçimlerde desteklemediği, AK Parti lehine çalıştığından dolayı böyle bir sürecin başlatıldığı iddiaları konuşuluyor.

Karabük Şoförler Odası Başkanlığı'ndan istifa eden ve 24 Haziran seçimlerinde MHP’den 1. sıra Karabük Milletvekili adayı olan S. Ahmet Karabacak için çalışma yapmadığı, AK Parti’ye çalıştığı, hatta AK Parti Adayı Cumhur Ünal ile bir yürüyüşe katıldığı suçlamasıyla karşılaşan Nurettin Tümen’i olağanüstü kongreye getirerek, birlik başkanlığının elinden alınmak istendiği yönündeki iddialar birçok kişi tarafından konuşuluyor.

OLAĞANÜSTÜ KONGRE YAPILACAK MI?

Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları kanunun ilgili maddesine göre “Genel kurul üyelerinin dörtte birinin noterce tasdik edilmiş imzası ile düzenlenecek tutanak ve gündemle, noter kanalı ile yapılacak başvuru üzerine, alınacak kararla yönetim kurulu tarafından genel kurul üyelerinin olağanüstü kongreye çağrılacağı” ifade ediliyor.

Karabük Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliğine bağlı il genelinde faaliyet gösteren Esnaf ve Sanatkarlar Meslek odalarının başkan ve yöneticileri, yine Karabük Esnaf Odaları Birliğinin kongre delegeleri sayılıyor. Karabük İl Genelinde Esnaf Odaları Birlik Başkanlığının 120 civarında kongre delegesi mevcut ve yine yaklaşık 30 delegenin imzası kongre çağrısı için yeterli oluyor.

30 delegenin imzası ile geçtiğimiz günlerde Karabük Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı'na olağanüstü kongreye gidilmesi için noterden ihtarname gönderildiği de gelen bilgiler arasında.

Buna göre başkanla birlikte 5 yöneticiden oluşan Esnaf Odaları Birlik yönetimi ya olağanüstü kongre kararı alacak ya da delegelerin çağrısını kabul etmeyerek, olağanüstü kongre talebini geri çevirecek. Eğer birlik yönetimi, kongre kararını ret ederse kongreye gidilmesini isteyen talep sahipleri Ticaret Bakanlığı'na başvuru yapabilecek. Bakanlık kongre kararını yerinde bulmasın halinde ise olağanüstü kongreye gidilme zorunluluğu oluşuyor.

AK PARTİ, KONUYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR

24 Haziran seçimlerinde AK Parti lehine çalıştığı suçlaması ile karşı karşıya kalan ve daha yeni yapılan kongrenin üzerinden iki ay geçmeden olağanüstü kongre ile başkanlık koltuğundan edilmek istenilen Nurettin Tümen’e destek verdiklerini ve konuyu yakından takip ettiklerini ifade eden AK Parti Karabük İl Başkanı Av. İsmail Altınöz ile AK Parti Milletvekilleri Cumhur Ünal ve Niyazi Güneş şimdilik sessizliklerini koruyorlar.

İl Başkanı Altınöz’ün yakın çevresine “Partimize seçimlerde destek verdi diye şahsi hırsları için koltuğundan etmeye çalışılanlar, Esnaf Odaları Birlik Başkanı Nurettin Tümen’i kimse sahipsiz sanmasın. Birliğin olağanüstü kongreye getirilmesi sürecinin arkasında genel seçimlerde yeterli oy alamayıp, milletvekili olamayan MHP adayı Sayın Ahmet Karabacak’ın olduğunu çok iyi biliyoruz. Olağanüstü kongreye gitmek için gerekçe olarak Birlik Başkanı Sayın Tümen için ‘Birliği iyi yönetemediği, esnaf odaları arasında eşit davranmadığı, odaların hak ve menfaatleri için yeterli çalışma yapmadığı’ gibi suçlamalar yapılıyor. En az 4-5 seçim geçiren ve her seçimde de başarısını koruyan, uzun yıllardır istikrarlı ve başarılı bir şekilde Birlik Başkanlığını yürüten Sayın Tümen daha bir buçuk ay önce yine aynı delegelerin oyu ile seçildi. Bir buçuk ay gibi çok kısa bir sürede ne oldu da böyle suçlamalar ile muhatap ediliyor. Madem bu suçlamalar vardı da nasıl oldu iki aydan az bir süre önce seçim kazandı. Hiç kimse kusura bakmasın, seçim kaybetmenin hırsı olarak Sayın Nurettin Tümen’i de kimseye yedirmeyiz.” diye konuşuyor.

NURETTİN TÜMEN SESSİZLİĞİNİ KORUYOR

Uzun yıllar Karabük Esnaf Odaları Birlik Başkanlığı görevini yürüten Nurettin Tümen’in en büyük destekçileri Karabük Şoförler Odası Eski Başkanı Ahmet Karabacak ile Karabük Servisçiler Odası Başkanı Hüseyin Kılıç olarak biliniyordu. Karabacak ile ters düştüğü görüntüsü kamuoyunda oluşurken, Kılıç’ın ise Tümen’in yine yanında yer aldığı belirtiliyor.

Birlik Başkanlığında olağanüstü kongre tartışmaları her geçen gün daha da yükselirken, Nurettin Tümen ise henüz bir açıklama yapmış değil.

KARABACAK BİRLİK BAŞKAN ADAYI OLAMIYOR

Karabük Şoförler Odası Başkanlığından istifa ederek MHP’den Milletvekili adayı olan fakat seçimi kazanamayan S. Ahmet Karabacak’ın tüm bu süreci perde arkasından yürüttüğü her ne kadar iddia edilse de kendisi usulen 24 Haziran seçimlerine katılmak için istifa etmiş olması sebebiyle Karabük Esnaf Odaları Birlik Başkanlığına aday olamıyor.

Karabacak’ın Birlik Başkanlığı için Mustafa Tekelioğlu’nu veya yerine Şoförler Odası Başkanı olan Cemal Topçu’yu desteklediği de belirtiliyor.

Editör: Haber Merkezi