Kurumumuza bağlı sağlık tesisleri bünyesinde doğum hizmetlerinin güçlendirilmesi, anne adaylarının doğum eylemini sağlıklı ve güvenli şartlarda gerçekleştirmeleri, ebelerin doğumlarda daha etkin rol almaları ve normal doğumun yaygınlaştırılması amacıyla Kurumumuz ile Karabük Üniversitesi Rektörlüğü arasında 28.09.2017 tarihinde “ Ebeler İçin Güncel Yaklaşımlarla Doğuma Bakış Eğitimi” için protokol imzalanmıştır.

Protokol kapsamında hastanelerimizde çalışan ebelere 3 tur halinde Karabük Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesinde 5(beş ) gün teorik, Karabük Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 5 (beş ) gün uygulamalı olarak 1. Tur 06-17 Kasım, 2. Tur 20 Kasım-01 Aralık, 3.tur 04 Aralık-15 Aralık tarihlerinde eğitim verilecektir.

Türk Ebeler Derneği Başkanı KBÜ. Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç.Dr.Nazan KARAHAN ise “Doğuma güncel yaklaşımlar çerçevesinde verilecek olan bu eğitimde hedeflenen; ebelerin var olan iletişim ve el becerilerinin ve bilgi düzeylerinin daha da artması, ebelik hizmetlerinin güçlendirilmesi, normal doğumun desteklenmesi, sunulan hizmet kalitesinin artırılmasıdır.

Eğitim programının verimli bir şekilde gerçekleştirilmesi ve katılımcılara maksimum katkı sağlama noktasında ekip anlayışı içerisinde her türlü desteği sağlamaya hazırız. Eğitimlerin sağlıklı doğumlar, sağlıklı yeni doğanlar ve mutlu anneler olarak geri dönüşü olacağına inanıyorum. Ülkemizin kadınları doğumda prensesler gibi hizmet görmeyi hak ediyor, bizler sezaryene karşı değiliz, isteğe bağlı sezaryene karşıyız.”dedi.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Dr. Ahmet SARI, İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatının (OECD) ülkeleri arasında ülkemiz sezaryen oranları ile  birinci sırada, Karabük’ün ise sezaryen oranlarında Türkiye’de ikinci sırada olduğunu, Kbü. Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2016 Sezaryen oranının %53 iken, özel hastanemizde bu oran %80 i bulmaktadır. Bu oranı düşürmek için yoğun çaba sarf ediyoruz ancak 2017 yılının 9 aylık verilerine baktığımızda bu oranın düşmediğini aksine biraz daha yükseldiğini görüyoruz. Bu durum ülkemiz, ilimiz, anne adaylarımız ve gelecek nesillerimiz için oldukça büyük bir problemdir. Bebek için en iyi sağlık güvencesi olan doğal doğum, çocuklarımıza vereceğimiz en güzel armağandır.

Hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmayan bir anne, bebeğini tüm doğal hormonların etkisi altında doğurduğunda bebeği ile güçlü bir bağ kurabilmektedir. Bu noktada anne adayı kadınlarımızı cesaretlendirmeli, kurumlarımızda normal doğumu teşvik eden sistemik bir dönüşüm başlatmalıyız.

Eğitimlerin düzenlenmesinde emeği geçen,Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik POLAT, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. İsmail KARA, Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nazan KARAHAN ile ekibine, Hastane Başhekimlerine ve Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürlerimiz ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, eğitim alacak ebe arkadaşlarımız için farkındalık oluşturacak faydalı bir eğitim olacağı inancımı yineliyorum.” dedi.

Editör: Haber Merkezi