Üniversiteler önlisans programlarının önemli bir parçası haline gelen Diyaliz bölümü mezunları işsizlik ve atama sorunlarıyla karşı karşıya kalıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın geçmiş yıllarda Hemodiyaliz servislerinde yaşanan sağlık personeli sıkıntısından dolayı hemşire ünvanı olan kişilere Diyaliz Sertifikası alarak çalışma imkanı vermesiyle birlikte hastanelerde genel personel açığı da gün yüzüne çıktı. Teknikerler bu sebeple diyalizdeki hemşirelerin kliniklere çekilmesini ve diyaliz ünitelerine teknikerlerin yerleştirilmesini istiyor.

Yaklaşık 20 bin diyaliz mezunu sertifika alarak kadrolarını dolduran hemşireler sebebiyle atanamıyor. İki yılda aldıkları eğitimin, iki aylık sertifika eğitimi ve resertifikasyon ile aynı kefede tutulmasının ve hemşirelerin kendilerinin yerlerini doldurmasının haksızlık olduğunu düşünen diyaliz teknikerleri, “Devlet hastanelerinin yanı sıra özel diyaliz merkezlerinin de iş ilanlarında dahi ‘tecrübeli diyaliz hemşiresi, sertifikalı hemşire aranıyor’ ibareleri teknikerlerin önünü kapatıyor. Kaldı ki sertifikasız diğer personellerin bile diyaliz ünitelerinde görev alması bizleri tamamen umutsuzluğa sürüklüyor.” diyor.

Mezunların yeterli sayıya ulaştığını söyleyen ve Sağlık Bakanlığı’nın Diyaliz Teknikerleri atama sayısını artırmasını talep eden teknikerler, “Sertifika alımlarının durdurulmasını, işin asıl sahipleri olan bizlerin Kamu Hastanelerinde görev almak üzere yeterli atama kontenjanının açılmasını umut ediyoruz.” dedi.