Karabük Üniversitesi LÖSEV Topluluğu tarafından düzenlenen “LÖSEV Farkındalık Günü” isimli etkinlikte Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Öztürk, çocuklarda sık görülen kanser tipi akut lösemiye dikkat çekti. Öztürk, “Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’u akut lösemilerdir.” dedi.

15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda gerçekleşen “LÖSEV Farkındalık Günü” isimli etkinlikte konuşmacı olarak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Öztürk ile Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV) Halkla İlişkiler Yönetmeni Can Öney yer aldı.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Mehmet Öztürk etkinlikte yaptığı konuşmada, kanserin günümüzde yaygın bir hastalık olduğuna dikkat çekerek “Kanser, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde üreyerek işgal etmesi, anormal hücrelerin kontrolsüz olarak çoğalması ve yayılması olarak tanımlanır. Sık görülmesi ve öldürücülüğünün yüksek olması nedeniyle önemli bir halk sağlığı sorunudur.” dedi.

Öztürk, ülkemizde her yıl 150 bin kişinin kansere yakalandığını ve her yıl 1200 civarında yeni vaka ile karşılaşıldığını da söyledi.

Konuşmasında akut lösemiye de dikkat çeken Uzm. Dr. Öztürk, “Kan hücrelerinin yapıldığı kemik iliğinin kanser hücreleri tarafından istila edilmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. En sık çocuklarda görülür. Çocukluk çağı kanserlerinin yüzde 30’u akut lösemilerdir.” diye konuştu.

Etkinliğin bir diğer konuşmacısı LÖSEV Halkla İlişkiler Yönetmeni Can Öney ise LÖSEV’in yaptığı çalışmalardan söz ederek gönüllüğe önem veren bir vakıf olduklarının altını çizdi. Öney, LÖSEV’in okul, hastane ve sosyal hizmetler olmak üzere farklı kurumlarla ailelere yardımlarda bulunduğunu belirterek “Vakıf olarak şu anda 26 binden fazla aileye yardım ediyoruz ve bazı illerde bulunan hastane ve okullarda ücretsiz yardım yapıyoruz. Ayrıca ailelere ücretsiz olarak hizmet veren evlerimiz var. Sadece çocuk hastalara değil büyüklere de tedavi sürecinde yardım ediyoruz. ” dedi.

Löseminin tedavisinin uzun süren bir hastalık olduğunu hatırlatan Öney, çocukların eğitim hayatlarının aksamaması amacıyla onlara özel okul kurduklarını ifade ederek bu sayede lösemi hastası çocukların eğitimlerinin sekteye uğramadan devam ettiğini söyledi.

Editör: Haber Merkezi