Cumhuriyet Halk Partisi Karabük Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy, Karabük İl Başkanlığı binasında bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına İl Başkanı Abdullah Çakır, Merkez İlçe Başkanı Mustafa Erten, Safranbolu ilçe Başkanı Bahtiyar Acar, Karabük Belediye Başkan Adayı Mehmet Durum, Yenice Belediye Başkan Adayı Sabri Cebecik, Safranbolu Belediye Başkan Adayı Elif Köse, bazı ilçe başkanları, ilçe adayları, parti yöneticileri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Basın Toplantısında İl Başkanı Çakır’ın açılış konuşmasından sonra bir konuşma yapan Milletvekili Dr. Hüseyin Avni Aksoy sözlerine şöyle başladı;

“Karabük Milletvekili olarak 6 aylık milletvekiliyiz, ilk kez bir basın toplantısı yapıyoruz. TBMM’den seslenmeyi gerekli gördüm. TBMM’nin belli kuralları var, öyle hemen söz alınmıyor. Şahsımız adına nelerden konuşacağımızı önden planlayarak, tahmin ediyorum hem Karabük’ün hem de ülke gündemine ışık tutacak bir konuşma yaptık. Biz vatandaşın dertlerini önce dinlemek, meclisteki çalışma sistemini gözlemlemek istedik. Yani ne olduğunu anladım mecliste ve de gelen şikayetleri dinledim, derledim toparladım.

Sizler ki vatandaşın ayağına değen taştan sorumlusunuz. Gece aç uyuyan bir bebek varsa bu topraklarda, vebali bizlerin boynunadır. Bunu meclisten bütün Türkiye’ye seslendik.

Yaşam hakları sosyal devlet tarafında ayrımcılık yapılmaksızın karşılanmak zorundadır. Buradan asgari ücretin 2200 lira olması gerektiğini söyledik. Ufak bir matematiksel hesapla 2020 lira yaptılar. Bende dün üç tane işçiye sordum. Benim memleketimdeki gariban vatandaş, 2020 ve 2200’ü aynı zannediyor. Rakam oyunu. O 180 lirayı hesap edemiyor vatandaşımızın çoğu. Bizim söylediğimiz 2200 lira, vergiden de muaf olması lazım. Bunu derken asgari geçim indiriminden de faydalanarak 2500 lira gibi eline geçecek bir para vardı. Asgari ücrette böyle bir akıllılık yaptılar. Asgari ücretin 2020 olması biraz da muhalefetin başarısını gösteriyor, biraz olduğundan fazla yükseldi yoksa mecliste 1870 liralardan bahsediliyordu. 

Atanamayan 400 bin öğretmenimiz, 470 bin sağlık personelimiz var bu ülkede şu anda. Bunlardan bahsettim. 3600 ek göstergeyi ikinci 600 günlük programda, resmi olmasa da kayıtlarda böyle bir şey var. Öğretmenlere verilecek ek ders ücretinin yükseltileceğini söylüyorlardı. Bende bunları duydum ve sağlık personeli ile emniyet mensuplarına da verilmesi gerektiğini dile getirdim. Taşerondaki işçileri aldılar ama karayollarının işçilerini almamışlardı. Çok talep geldi, meclis kürsüsünden dillendirdim. Yine emeklilikte yaşa takılanlar var. Bu emeklilikte yaşa takılanları yanlış tercüme ediyorlar. Bu kanun 1999’da çıktı. 1995’ten itibaren öncekilere bir takvim hazırlanacaktı. Ama bu adamlara şöyle demişlerdi memuriyete başlarken: “Siz 25 sene çalışınca emekli olursunuz.” Hayatları oyunun içinde devam ederken kurallar değişti. Kazanılmış hak anayasaya göre yenilenmez, o haklarını vermeleri lazımdı. O yüzden emeklilikte yaşa takılanlara yasal düzenleme yapılıp hakları verilmelidir. Zaten 1999’da başlayanlar 2019’da 20 yıllık, 1995’teki 24 yıllık oldu. Bunlara da sistematik bir çözüm getirseler rahatlayacaklar. Hepsi de emekli olmaz, emekliliği hak ederler ve memuriyete devam ederler. Yani Cumhurbaşkanının dediği kadar bir maliyet çıkmaz.

Karabük’te hava kirliliğinden bahsettim. Hakikaten biz dumanlı kentin çocuklarıyız. Hava kirliliği için de hem Sayın Valimiz, ki görüştüm kendisiyle, o da büyük bir gayretle çalışıyor. Mecliste sağ olsun bizi ziyarete geldiler, çok memnun olduk, Karabük’ün dertlerini bir muhalefet milletvekili olarak dillendirdik.

Trafik sorunumuzun çözülmesi lazım. Çevreyolumuz yok, bütün illerde var. Çevreyolu projemiz varmış.

Hastanelerimizde problemler var. Siz ayrıntılarını çok iyi biliyorsunuz. Bunları da en yetkili yerde, TBMM kürsüsünde, söyledim.  İnşallah olumlu olarak çözülecektir. Hekimlerin döner sermayeleri son derece düşük, o yüzden hekimler istifa ediyor ve özel hastanelere geçiyorlar. Bu yüzden eşdeğer ücretlerini ödeyerek hekimlerimizi devlet hastanelerinde tutmamız lazım.

Safranbolu’dan bahsettim. Safranbolu’da turizm var ama biliyoruz ki hala biraz amatörce. Çoğu kez transit geçilen bir turizm. Halbuki bizim Safranbolu’yu başa alarak, Yenice’yi ve Eskipazar’ın Hadrianapolis Antik Kentini de dahil ederek bir turistik gezi düzenleyip en azında 2 gece turistleri ağırlayabilirsek Karabük ekonomisi de artı yazar.

Eskipazar ve Eflani’de devlet hastaneleri var. Ben bizzat gittim, gezdim. Çokta iyi çalışıyor denilmez. Buralarda hakikaten uzman doktor yok. Yataklı kurum ama şu anda sağlık ocağı gibi işliyor öyle diyelim.

Yenice’ye gelince, biliyorsunuz Şeker Kanyonu Hidroelektrik Santrali daha önceki iktidarlar döneminde ihale edilmiş, yapılmış, yargı aşamasında olduğunu öğrendim. Yani meclis kürsüsünde bu kadarını söylemedim ama en azından Şeker Kanyonu’na HES yapılmasının mantığını ben anlayamıyorum dedim. Birde dikili ağaç sorunu var. Biliyorsunuz Yenice, Karabük’ün en ormanlık yeri. Ormandan köylülerin kovulması konusunu dile getirdim.

Eskipazar Organize Sanayi Bölgesi sadece Eskipazar’ın değil, Karabük’ün ekonomisine de büyük katkısı olacak yer. O yüzden ivedilikle açılmalıdır şeklinde söyledim.

Etrafımızdaki her yerde istihdam teşviki var biliyorsunuz ama Karabük’te yok ve burada da istihdam teşviki gerekir. Üretime dayalı ve işçi çalıştıracak bir teşvik olsa beki bir fabrika falan gelecek. Kardemir’e kardeş istiyoruz dedim. 3 Nisan 1937’de Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla temeli atılıp 80 yıldır bizi doyuran Kardemir’i muhafaza ederek ve geliştirerek, yanına yeni bir fabrika açmamız lazım. Bütün bütçe görüşmelerine hafta sonu-saat ayırt etmeksizin katıldık, dikkatlice dinledim. Gerek iktidar, gerek muhalefet milletvekilleri devamlı bir cari açık var diyor.  İkincisi bizim bütçemiz 959 milyar lira. Bunun 117 milyar lirası faiz ödemesine gidiyor. Beni rahatsız eden üç sözcük var: cari açık, faiz ödemeleri, terör. Bu üç sözcükten bu ülke kaç sene sonra kurtulacak?  Bir 17 seneye daha ihtiyaç varsa halimiz duman.

Bu yüzden elimizden geleni yapacağız. Barış içinde olmalıyız. Aynı bayrağın, aynı vatanın insanlarıyız. Etrafımız ateş çemberi. Herkes sorumluluğunun farkında olacak. İnşallah sık aralıklarla olmaz ama probleminiz olduğunda biz dinleriz. Hepinize tekrardan teşekkür ederim.

Şimdi yerel seçim geliyor. Birkaç sözümüz olacak. Biz çıktığımızda CHP çıkmaz deniliyordu. Sandıklar hep boştur. Şimdi yine sandıklar boştur. Biz çıktık, inşallah Mehmet Bey’de çıkacak. Safranbolu’da üyelerimiz Elif Hanım’ı tercih ettiler. CHP’ye yakışır bir şekilde adayımız belirlendi. Yenice’de Sabri Cebecik, Ovacık’ta Hidayet Bey  Yortan’da İsmail Bey aday oldular. Seçime daha üç ay var. Bu seçim biraz erken start aldı gibi. İnşallah arkadaşlarımızın hep yanındayız ve bir başarıya hep beraber tekrar imza atacağımızı ben düşünüyorum. Bu önümüzdeki üç ay bizim için önemli, hem yerel seçim hem de çalışmalarımız için. Mecliste dile getirmemi istediğiniz sorunlarınızı dinleyeceğim. Önemli olan birincisi ülkemiz, ikincisi Karabük. Başarılı olacağımız inancındayım. Sorumluluklarımızı biliyoruz.”

Bir gazetecinin ‘Sağlık sorunundan bahsettiniz. Bu sağlık sorunlarıyla ilgili Sağlık Bakanlığıyla bir görüşme yaptınız mı?’ sorusuna cevaben, Aksoy şunları söyledi;

“Biliyorsunuz bakanlar TBMM’ye bütçe için geldiler sadece. Yeni sistemde randevu alıp görüşmek gerekiyor. Bunun için biz gerekli girişimleri en azından doktor milletvekili arkadaşlarla beraber irtibat kurduk. Bakan ne zaman randevu verirse biz görüşeceğiz. Diğer milletvekillerinin görüşme yaptığını biliyorum. Bizde talep ettik, görüşeceğiz.”

Bir gazetecinin ‘Sayın Vekilim. 2002 yılından bu yana AK Parti iktidar ve hemen hemen tüm yurtta olduğu gibi Karabük’te de özellikle kamu kurumlarında da yönetici atamaları özellikle iktidara yakın sendikalarla birlikte belirleniyor. İktidarın belirlediği kişiler oluyor. Milletvekilliği döneminizde yöneticilerin liyakate göre atanmasında mücadele verecek misiniz?’ sorusuna cevaben;

“Bu güzel bir soru. CHP’nin de genel görüşü bu zaten. Kıdem ve liyakate göre atamalar yapılırsa problemler çözülür. Ben olayın farkındayım. Bu konuda gerek uyarı vazifemizi yapıyoruz. Zaman dilimi içerisinde çoğu düzelecek, gerçekten hak eden hak ettiği yerde olacak. Bundan emin olabilirsiniz.” Dedi.

'Sayın Vekilim, demin İl Başkanımızın da söylediği gibi yerel seçimler öncesinde adayların yapmış olduğu projeler vardı. Şimdi bütçe çok büyük bir etki. Özellikle kavşak projesi için konuşuyorum. Bu bütçe görüşmelerinde gündeme geldi mi?' sorusuna cevap olarak;

“Her bakanlığın bütçesi için bir komisyon kuruluyor. O komisyonda üye olman gerekiyor, ben dilekçe komisyonu üyesiyim. Komisyonda konuşulanlar meclise aynen yansımıyor. Ulaştırma Bakanlığının bütçesine bakmak lazım.” Dedi.

'31 Mart yerel seçimleriyle ilgili İyi Parti şu anda Karabük il genelinde, ilçelerinde hiçbir adayını açıklamadı. Karabük il genelinde, ilçelerde herhangi bir ittifak söz konu mu? Bu konu ile ilgili herhangi bir ön bilginiz var mı?’ sorusuna ilk olarak İl Başkanı Abdullah Çakır bir açıklama getirdi.

CHP İl Başkanı Abdullah Çakır “Bu sadece İyi Parti ve CHP arasında değil, İktidar Partisi ve MHP arasında da 24 Haziran’dan gelen ittifaklar bazı illerde devam ediyor. Ben açıklıkla size şunu söyleyebilirim. Bizimde Karabük’te ilçelerimizde belli yerlerde İyi Partili arkadaşlarla ittifak konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. Bizim de adaylıklarını açıkladığımız yerler var, açıklamadığımız yerler var. Daha önceden de sayı başkanımın ve parti yöneticilerimin dediği gibi biz CHP olarak 31 Mart’ta sosyal demokratik belediyecilik anlayışımızla ittifakı herkesle yapacağız.  Bunu net bir şekilde söyleyebilirim. Herkese elimizi uzatacağız. Bunun adına da ‘Halk İttifakı’ diyebilirsiniz, bizim ittifakımız sınırlı kalmayacak.” Dedi.

Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy ise “Bu işi genelde örgütler düzenliyordu. Şu anda henüz böyle bir durum yok. Türkiye’de siyaset değişiyor. 50+1 çıtasını koydular. Demek ki çıtaya uzak olanların bir araya gelmesi şart. Bu işin özeti budur. Herkes çoğunluğun yanına gidecek.” Dedi.