CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı Soylu’ya Safranbolu ile ilgili Soru Önergesi verdi

Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya “Safranbolu” soru önergesi verdi.

Yerel Yönetimlerden Sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy’un görevden alınıp yerine kayyum atanması, Aksoy’un neden görevden alındığı ve 10 belediye meclis üyesi hakkında neden soruşturma açıldığını sordu.

Haziran 2017’de görevinden uzaklaştırılan ve bir gün sonra kayyum atanan Safranbolu Belediyesi TBMM gündemine taşındı.

İçişleri Bakanı Soylu’nun cevaplandırması istemiyle soru önergesi veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “AKP’li Safranbolu Belediye Başkanı görevden uzaklaştırılıyor, bir gün sonra yerine kayyum atanıyor, görevden alınan Belediye Başkanı neden görevden uzaklaştırılıyor? Terör örgütleriyle bağlantısı varsa, neden adli kontrol şartıyla serbest bırakılıyor? Yolsuzluk yaptıysa, kamuyu zarara uğrattıysa, altı aydır bu devletin yargısı ne yapıyor? Adam Safranbolu’da serbestçe dolaşıyor, ne belediye meclis üyelerinin, ne de Safranbolu halkının hiçbir şeyden haberi yok. Usanmadan milli irade masalları anlatan Hükümet, bölge halkının oylarıyla seçilen yerel yönetimin yetkilerini gasp ediyor. Demokrasi rafa kaldırılmış, KHK’ların gücüyle Belediye Meclis üyeleri işlevsizleştiriyor, itibarsızlaştırıyor. Ellerine geçirdikleri bulunmaz fırsatı istedikleri gibi kullanmaya devam ediyorlar.” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Torun’un İçişleri Bakanı Soylu’nun yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu önergesi şöyle:

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Karabük, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy 22 Haziran 2017 tarihinde Bakanlığınız tarafından hakkında soruşturma yürütülmesi nedeniyle görevinden uzaklaştırılmıştır. 21 Haziran 2017 tarihinde Safranbolu Kaymakamlığına atanan Fatih Ürkmezer, 22 Haziran 2017’de Belediye Başkanlığına da kayyum olarak atanmıştır. Bölgeden tarafıma iletilen bilgilere göre Belediye Başkanlığı görevine atandıktan sonra 3 ay süreyle Belediye Meclisini toplamadığı, Ekim-Kasım-Aralık aylarında Belediye Meclisi toplantısını yaptığı, Encümen toplantısını ve Ocak 2018 de yaptığı, Belediye Meclisi toplantısını da Belediye Meclis üyeleriyle değil, bürokratlarla yaptığı belirtilmiştir. Ocak 2018’de yapılan Belediye Meclis toplantısı da ilgili bürokratlarıyla gerçekleştirmiş, bu toplantıdan iki hafta sonra AKP’li ve MHP’li on Belediye Meclis Üyesi hakkında soruşturma izni çıkmıştır.

Görevinden uzaklaştırılan Belediye Başkanı Necdet Aksoy’un ise 14 Ağustos 2017 tarihinde savcılık talimatı ile gözaltına alındıktan sonra mahkemeye sevk edilmiş, sonrasında mahkeme tarafından adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır. Aradan 5 ay geçmiş olmasına görevinden alınma sebebi de, hakkında yürütülen soruşturma ve yargılama süreci hakkında ne Belediye Meclis Üyeleri ne de kamuoyuna hiçbir bilgi verilmemiştir. İlgili şahıs Safranbolu’da yaşamaya devam etmektedir. Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy’un görevden alınma sebebi nedir?

Boşalan Belediye Başkanlığı için Belediye Meclis üyeleri arasından neden bir Belediye Başkanı seçimi yapılmamış, kayyum atama yoluna gidilmiştir?

İlgili Belediye Başkanı terör veya terör örgütlerine yardım ve yataklık yaptığı nedeniyle mi görevinden uzaklaştırılmıştır?

Terör örgütlerine yardım ve yataklık yaptığı için görevinden alındı ise ilgili şahıs neden adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştır?

Yolsuzluk veya kamuyu zarara uğratma sebebi ile hakkında yürütülen bir soruşturma devam ediyor ise görevinden alındığı günden bu yana geçen 6 ay içerisinde Belediye Meclis Üyeleri ve kamuoyu neden bilgilendirilmemiştir?

Halkın oylarıyla seçilen ve halkın temsilcisi olan Belediye Meclis Üyelerinin Belediye Meclisi ve Encümen toplantısına çağrılmama sebepleri nedir?

On Belediye Meclis Üyesi hakkında çıkartılan soruşturma izninin gerekçesi nedir?

Kayyum olarak atanan Belediye Başkanı Anayasayı, kanunları, hukuku ve demokrasiyi rafa kaldırma cesaretini kimden almaktadır?

Belediye Meclis üyelerinin görev yapamaz duruma getirilmeleri ve itibarsızlaştırılması konusunda Bakanlığınızın bir açıklaması olacak mıdır?”
Editör: Haber Merkezi