Belediyelerin hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin giderilmesi için aralarında Karabük'ün de bulunduğu 51 il "Bütünşehir" statüsüne geçirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2017'de parti kurmaylarına verdiği talimat üzerine çalışmalar son aşamasına geldi. Bütünşehirle ilgili tüm detaylar ise Perşembe günü açıklanacak.


30 büyükşehrin dışında kalan 51 ilin, bütünşehir kapsamına alınmasını içeren çalışmalar son aşamaya geldi. 51 il için büyük bir öneme sahip olan yeni düzenlemede kritik değişikliler yer alacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017’nin başında mevcut mevzuattan kaynaklı, il belediyeleri ile merkez ilçe belediyeleri arasında hizmet sunumunda yaşanan sıkıntıların giderilmesi için çalışma yapılması talimatını vermişti. Erdoğan, gerekirse büyükşehir olmak için gerekli nüfus kriterinin düşürülerek, büyükşehir sayısının artırılabileceğine dikkat çekmişti. Bu yolla hizmet sunumunda yaşanan koordinasyon probleminin ortadan kaldırılabileceği dile getirilmişti. 

Yapılan çalışmalar neticesinde aralarında Karabük'ün de yer aldığı 51 il bütünşehir kapsamına alınacak ve mülki sınırlarına geçecek. Yani o il belediyesinin sınırları mülki il sınırları ile aynı olacak. İlin belediye başkanı mülki sınırın tamamından sorumlu olacak.

Bütünşehir sistemi devreye girdiğinde tüm belde belediyeleri kapanacak ve tamamı merkeze bağlanacak. Aynı zamanda köylere de son verilecek ve tüm köyler mahalle olacak. Örneğin bir bölgenin ismi güzel köy ise buranın ismi artık güzel mahallesi olacak. Bütünşehir belediyelerinde istihdam edilmekte olan personeller ilgili bakanlıklara, büyükşehir belediyelerine, her hangi bağlı kuruluşlara ya da ilçe belediyelerine devredilecek.