Haber spikeri Burak Törün, Karabük Üniversitesinde düzenlenen “Kişisel Gelişim” adlı konferansta etkili iletişim ve beden dilinin önemini anlattı. Beden dilinin yemeğe atılan baharat gibi iletişimi tamamlayan en doğru faktör olduğunu dile getiren Törün, “Beden dili ve imaj etkili iletişimin yüzde 60’ını oluşturur. Ses tonu yüzde 30’u, bilgi ise yüzde 10’unu oluşturur.” dedi.

Karabük Üniversitesi Artı Kariyer Kulübü tarafından Kişisel Gelişim Konferansı düzenlendi. Tıp Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe haber spikeri, iletişim koçu, TEDx konuşmacısı Burak Törün konuşmacı olarak katıldı. Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği konferansta Burak Törün, “Etkili İletişim ve Beden Dili” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

“Kendinizin CEO’su olun”

İnsanlarla iyi bir iletişim kurmanın önemli olduğu belirten Törün, “İletişim, duygu ve düşüncelerin her  yolla karşı tarafa aktarılmasıdır. Duygu ve düşüncelerimizi en güzel şekilde aktarmak içinde bizim sevgiye ihtiyacımız var. İletişim seninle başlar.

Kişi önce kendisiyle iletişim kurmalıdır. Eğer bir insan kendisiyle iletişim kurmuyorsa dışarıya dönük iletişim kuramaz. Kendinizin CEO’su olun. Bir insan kendisini ve başkalarını sevmiyorsa iyi bir iletişimci olamaz.” diye konuştu.

“Gülmeyen dükkan açmasın”

İletişim ve iletişimi etkili kılan unsurlardan söz eden Törün, Gani Müjde’nin “Gülmeyen dükkan açmasın” sözüyle iletişimde gülmenin önemli faktörlerin başında olduğunu dile getirdi. Ayrıca hiç gülmemenin bir ciddilik değil hastalık olduğunu belirten Törün, “Bir iletişimi etkileyen şey gülümsemektir. Her kim ki iyi kahkaha atıyorsa o kişi ciddi kişidir.” dedi.

“Haber spikeri olduğunuzda insanlar size güveniyor”

Haber spikerinin insanlar üzerinde oluşturduğu etkiye dikkat çeken Törün, “Haber spikeri denilince akla takım elbise ve döpiyes geliyor. Evde de bizi takım elbisesiyle düşünenlerin sayısı çok da az değil. Haber spikerinin ciddi bir duruşu vardır.

Bir haber spikerinin diyafram sesi, güçlü duruşu, beden dili ve imaj gibi konuları bilmesi gerekir. Biz haber spikerleri bu kurallara olabildiğince dikkat ediyoruz. Haber spikeri olduğunuzda insanlar size güveniyor. Otorite kabul ediliyorsunuz. Haber ve habercilik ciddi bir iştir.” şeklinde konuştu.

“Beden dili yemeğe atılan baharat gibidir”

Etkili iletişimde beden dili ve imajın büyük rol oynadığını savunan Törün, beden dilinin yemeğe atılan baharat ve iletişimi tamamlayan en doğru faktör olduğunu dile getirdi. Törün şunları söyledi: “Beden dilinizi kullandığınız zaman oldukça etkili olabilirsiniz. Profesyonel hayatta beden dilini öğrenin.

Etkili iletişimde bir formül vardır. Beden dili ve imaj, yüzde 60’ını oluşturur. Ses tonu yüzde 30’u, bilgi ise yüzde 10’unu oluşturur. Sadece bilgi olağanüstü hayat yaşamamıza yetmiyor. İş görüşmelerinde dış görünüş ve ses tonu çok önemli.

İş görüşmelerine giderken mutlaka dış görünüşünüze dikkat edin ve kendinize özen gösterin. Ayrıca bir iş görüşmesinde etkili ve düzgün bir ses tonuyla yaptığınız konuşmalar karşınızdaki kişiyi etkileyebilir. Etkili dinlemede lafı kulak değil göz dinler.”

Konferans sonunda Törün öğrencilerle birlikte diyafram çalışması için çeşitli ses denemeleri de yaptı. Daha sonra Burak Törün öğrencilerle birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Haber Merkezi