Bugün İhlas Haber Ajansı'nın yaptığı habere göre Karabüklü iş adamı İbrahim Öztürk'ün Eskipazar Kemikli mevkinde işletmeciliğini yaptığı mesire ve piknik alanına Karabük Özel İdare'nin 3 adet konteyner sattığı ve bu konteynerler karşılığında iş adamının 2 bin 550 TL para ödediği belirtilmişti.

Satılan konteynerlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe edilen konteynerler olduğu söz konusu haberde belirtilmiş ve Öztürk İHA'ya "Bu konteynerlere 2 bin 550 TL para ödedim. Sonra üzerinde 'Bakanlık tarafından hibe edilmiştir.' yazısını görünce çok şaşırdım." açıklamasını yapmıştı.

Karabük Valisi Fuat Gürel bu haber karşısında gazetecilere bir açıklama yaparak, haberin yalan olduğunu, söz konusu iş adamının doğruyu söylemediğini, böyle bir ödemenin kesinlikle söz konusu olmadığını belirtmişti.

İçeriği yalan çıkan haberle ilgili bir açıklama da Karabük İl Özel İdare Genel Sekreterliği'nden geldi.

Genel Sekreterlik yaptığı açıklamada iş adamı İbrahim Öztürk'ün "2 bin 550 TL ödedim." dediği açıklamayı yalanlayarak, hesaplarına kesinlikle böyle bir paranın yatırılmadığını belirterek,  kurumu karalamaya yönelik haber ve açıklama olarak değerlendirdi.

Karabük İl Özel İdare'den yapılan açıklama şu şekilde;

"Karabük’te bazı yerel basın organlarında, kurumumuz ile ilgili Hibe çöp konteynerlerini para karşılığı sattılar haberi hakkında açıklama yapılması ihtiyacı duyulmuştur.

Kurumumuz, sorumluluk sahasındaki köylere götürülecek hizmetlerin yerine getirilmesinden ve mevzuatın emrettiği diğer işleri yürütmekle sorumlu bir yerel yönetim kurumudur. Bu kapsamda, köylerdeki katı atıklar, kurumumuz tarafından görevlendirilen araçlarla toplanmakta ve transfer edilmektedir. Bu maksatla kullanılan kamyonlar ve çöp konteynerleri İl Özel İdaresi kaynaklarıyla satın alınmakta, bazen de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hibe edilmektedir.

Özel işletmelerin çöp toplama güzergahlarındaki katı atıklarının transferi ile ilgili talep olduğu zaman, İl Genel Meclisinin almış olduğu karar gereği belirlenen tarife üzerinden ücreti mukabilinde yerine getirilmektedir. Ayrıca çöp konteynerlerini kendilerinin temin etmeleri gerekmektedir. Kurumumuzdan çöp konteyneri talebi olduğu takdirde, bahsi geçen İl Genel Meclis Kararı gereği belirlenen tarife üzerinden, İl Özel İdaresi envanterinde çöp konteyneri mevcutsa ücreti mukabilinde işletmelere satılabilmektedir.

Haberde bahsi geçen, Özmetal Dç. Nak. İnş. Taah. San. Ve tic. Ltd. Şti’nin işletmiş olduğu mesire alanı için kurumumuza vermiş olduğu dilekçesinde “ücreti karşılığında çöp konteyneri ve çöp toplama talebi” neticesinde; Özmetal Dç Nak. İnş. Taah. San. Ve tic. Ltd. Şti firma yetkilisi ile kurumumuz arasında 23.06.2020 tarihinde bedeli karşılığı çöp toplama protokolü imzalanmış olup; bu kapsamda 3 adet çöp konteyneri ve bedeli olan 2 bin 550 TL’lik bildirim makbuzu kesilerek, konteynerlerle beraber şahsa teslim edilmiştir. Şahsa makbuz karşılığı bedelin bankaya yatırılması gerektiği bildirilmiştir.

İlgili firma, incelemelerimiz sonucunda, protokolde belirtilen çöp konteynerlerinin bedelini kurumumuz hesaplarına yatırmadığı tespit edilmiştir.

Bu süreçte, Özmetal Dç Nak. İnş. Taah. San. Ve tic. Ltd. Şti firmasına teslim edilen konteynerlerin sehven, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından İl Özel İdaresine hibe edilen ve İl Özel İdaresi sahasında köylere dağıtılmak üzere bekletilen konteynerler olduğu anlaşıldığından İdaremiz tarafından geri alınmıştır. Çöp konteynerleri karşılığı kurumumuz hesaplarına bedel yatırılmadığı için kurumumuzun yükümlülüğü kalmamış olup, firma yetkilisine ise nerelerden çöp konteyneri tedarik edebileceği izah edilmiştir.

Ancak yukarıda bahsi geçen firma yetkilisi konuyu saptırarak kurumumuzu karalamaya çalışmaktadır.

Kurumumuz vatandaşlarımıza birçok alanda hizmet vermektedir. Bu hizmetleri yerine getirirken vatandaşlarımızın memnuniyetini ön planda tutmakta ve kendisine emanet edilen kaynakları ise hassas bir şekilde kullanmaktadır.

Konu ile ilgili Kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, kurum, kuruluş ve kişilerin zan altında kalmaması ve hiçbir spekülasyona meydan verilmemesi açısından bu açıklamanın yapılması gerekli görülmüştür."

 

Editör: Haber Merkezi