Mimarisi, şehir hayatı ve kültürünü yansıtması dolayısıyla "Osmanlı'nın parmak izi" olarak da adlandırılan UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki tarihi evleriyle ünlü Safranbolu bayram tatilinde ziyaretçilerin uğrak noktası oldu.



"Dünyada en iyi korunan ilk 20 kent" arasında gösterilen, "açık hava müzesi" konumundaki Safranbolu, kültürel mirasıyla bayram tatili için gelen misafirlerini adeta tarih yolculuğuna çıkardı.

18. ve 19. yüzyıl ile 20. yüzyıl başlarında inşa edilen, genellikle üç katlı, 6-8 odalı, ihtiyaçlara uygun tasarlanmış, estetik biçimde şekillendirilmiş konakların öne çıktığı 60 bin nüfuslu Safranbolu ilçesi, bayramda yabancıların da aralarında olduğu konaklamalı turistlerin yanı sıra başta İstanbul, Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Sakarya, Düzce, Bolu ve Zonguldak gibi illerden gelen günübirlikçi ziyaretçilerle yaklaşık 60 bin kişiye ev sahipliği yaptı.

Ziyaretçilerin Ağzı Safranbolu Lokumuyla Tatlandı


Bölgeye özgü, farklı lezzet ve dokusuyla talep gören, Türk kent kültürünün bugüne kadar bozulmadan gelen en önemli yapı taşlarından tarihi konakların tasvir edildiği değişik ambalajlarda "mucize bitki" safran başta olmak üzere damla sakızlı, fındıklı, güllü, çifte kavrulmuş, çikolatalı, sade ve fıstıklı gibi çeşitleriyle üretilen Safranbolu lokumu, esnaf tarafından misafirlere ikram edildi.

Karabük Valisi Fuat Gürel, 4 günlük bayram tatili süresince günübirlikçilerle birlikte yaklaşık 60 bin turiste ev sahipliği yaptıklarını söyledi.

Konukları Osmanlı örf ve adetleriyle, Türk misafirperverliğinin sıcaklığıyla ağırladıklarını dile getiren Gürel, şöyle dedi:

"3 bin yıllık geçmişe sahip ilçemiz, ülkemizin önemli kültür miraslarından birisi. Safranbolu, ülkemizde bütünüyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan tek yer. Bu nedenle yoğun ilgi görüyor. Özellikle İstanbul, Ankara, Eskişehir, Bursa, Kastamonu, Zonguldak, Kocaeli, Sakarya ve Bolu gibi illerden bayramlarda yoğun talep görüyoruz. İlçenin otantik havasında bayramda 'zamanda yolculuk' yapmak isteyenler yine tercihini Safranbolu'dan yana kullandı."

Gürel, ilçede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerinin uygulandığını vurgulayarak, sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda her türlü önlemin alındığını kaydetti.

Otel, pansiyon ile yeme-içme yerlerinin sürekli denetlendiğini aktaran Gürel, "Rehberlerimiz misafirlerimize hem gezi ve bilgi hizmeti verdi hem de koronavirüse karşı kurallara uymalarını sağladı. Pandemi dönemini atlattığımızda daha çok misafiri ağırlayacağız. Kurallara uyarak normalleşme sürecinin ardından eski günlere kavuşulacaktır." ifadelerini kullandı.