KORE CUMHURİYETİ SAVUNMA ATAŞESİ'NDEN DUYGULANDIRAN ZİYARET

KENDİSİNİ ZİYARETE BEKLEYEN KORE GAZİSİNİN MEZARINI ZİYARET EDEN KURMAY ALBAY JOOSENOG HAN:

“3 YIL BOYUNCA RESMİNİ CEBİMDE TAŞIDIM. AMA ZİYARETE GELMEK NASİP OLMADI”

ATEŞE

Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği Savunma Ataşesi Kurmay Albay Joosenog Han, eşi Jeonga Park ile daha önce kendisini ziyarete bekleyen ancak 2014 yılında 87 yaşında vefat eden Kore gazisi Necati Dalgıç’ın mezarını ziyaret ederek gözyaşlarına boğuldu.

Savunma Ataşesi Kurmay Albay Joosenog Han, Türkiye’deki görev süresi dolduğundan daha önce ziyaret edemediği Kore gazisi Dalgıç’ın mezarını ziyaret ederek, artık gönül rahatlığı ile Kore’ye döneceğini söyledi.

"1 AY BOYUNCA BENİ BEKLEMİŞ"

Kurmay Albay Han ve eşi ilk olarak Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karabük Şube Başkanı Sebahattin Çorbacı ve Kore gazilerini ziyaret etti. Ziyarette Kore gazisi Dalgıç’ın oğlu Serhat Dalgıç’ı gören Albay Han, cüzdanından Kore gazisi Necati Dalgıç’ın fotoğrafını çıkararak, her zaman masasında durduğunu anlatarak, “Gazi hakkında Kore’de gazetelere köşe yazısı dahi yazdım. Karabük’e geleceğimizi söylediğimizde 1 ay boyunca her gün Gaziler Derneği'ne giderek bizleri beklemiş. Biz gelmeden 2-3 gün önce vefat etmiş” dedi.

GÖZYAŞLARINI TUTAMADI

Albay Han, Türkiye’ye geldiğinde Kore gazileri hakkında bilgiye sahip olmadığını kaydederek, “Buraya geldiğimde, şubeye uğradığımda Kore gazisinin oğlu yanıma gelerek ‘Babam sizi çok bekledi. 1 ay boyunca sizi bekledi ama 2 gün önce vefat etti' demişti. Ölmeden önce fotoğrafımı Kore Ataşesine verin demiş ve oğlu bu fotoğrafını bana verdi ve ben 3 yıl boyunca her gün bu fotoğrafa bakarak masamın üzerinde duruyordu” diyerek gözyaşlarını tutamadı.

Albay Han, 3 yıl boyunca Türkiye’nin birçok il ve ilçelerini hatta köylerindeki gazileri elinden geldiğince ziyaret etmeye çalıştığını da kaydederek, “Bazen 3 saat, 7 saat araba sürerek köylerde bir kişi de olsa Kore gazisini ziyaret etmek beni mutlu ettiği kadar onları da mutlu etti. Bunun sebebi Necati amca. Onun için Kore’ye dönmeden önce mezarını ziyaret edeceğim” diye konuştu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karabük Şube Başkanı Sebahaatin Çorbacı da, "Kore gazilerimizin mezarları ziyaret edilebiliyorlarsa ne mutlu Türk askerine ve Kore gazisine" diyerek duygularını dile getirdi.

26e15efa-33f3-4742-8475-df421264f26dSavunma Ataşesi Albay Han, üzerinde 5 ay boyunca çalışarak tasarladığı Kore savaşındaki Türk askeri heykelini Kore gazilerine takdim ettikten sonra Safranbolu ilçesinde bulunan Kore gazisi Necati Dalgıç’ın mezarına geçti.

Burada Kore gazileri ile birlikte saygı duruşunda bulunarak dua eden Savunma Ataşesi Kurmay Albay Joosenog Han, burada Dalgıç’ın eşi Rezan Dalgıç’a Türk askeri heykeli ve çeşitli hediyeler takdim etti. Bu sırada duygu dolu anlar yaşanırken, Kore gazisi Dalgıç’ın damadı eski Karabükspor Başkanı Nevzat Şahin, Albay Han’a sarılarak, “Müslüman siz misiniz, biz miyiz belli değil” diyerek gözyaşlarına boğuldu.

Kendisinin artık gönül rahatlığı ile Kore’ye döneceğini söyleyen Han, Rezzan Dalgıç’ın elini öperek kentten ayrıldı.
Editör: Haber Merkezi