analizsablan002



Çelik İş Sendikası Genel Başkanı Sayın Ali Cengiz Gül;


Karabük Net Haber’i ve şahsımı Kardemir işçisi iyi tanır. Ne mutludur ki bize, 2009 yılında Kardemir işçisinin banka promosyon parası ile tanışmasına vesile olanlardanız.


Eğrisiyle, doğrusuyla Kardemir işçisinin ve Kardemir’in sürekli yanında da olanlardanız.


Sayın Genel Başkan;


Kardemir işçisi onurludur, inançlıdır. Yakın geçmişte yaşanan sendikal yetki mücadelesinin işçi üzerindeki olumsuz izlerini silme görevin en büyüğü size düşmektedir.


Bu işçi, 2010 yılının Haziran ayında boşuna Türk Metal Sendikası’na geçmedi. 3 Gün içinde toplam 2 Bin 600 küsur sendikalı işçiden, 2 Bin 100 küsur işçi 40 yıllık sendikasını terk ederek, Türk Metal’e üye olduysa, bunda kendi hatalarınızın payının büyük olduğunu unutmayın.


2002 Yılından bu yana Kardemir içinde yetkili olan ve şu an senin genel başkanlığını yaptığın Çelik İş Sendikası’nın eski yöneticileri, sendikacılık görevlerini unutmuş, işçinin hak ve menfaatlerini korumayı bırakmış ve adeta işveren pozisyonuna geçmişlerdi. Her toplu sözleşme sonucu bir hayal kırıklığı ile sonuçlanmıştı. 2000 yılındaki TİS’de alınan %42 zam, işçinin temsilcisi olan kendi sendikası tarafından gasp edilmişti.


Tüm bu yaşananlara karşı sesini çıkarmaya kalkan işçiler ise ya sürüldüler, ya da eziyet gördüler. İşte tüm bu olumsuzluklar ve hataların birikimi işçiyi yeni arayışlara sürükledi. Buradan uzun uzun geçmişte yapılan yanlışları anlatmanın bir anlamı yok.


Sayın Gül;


Gerek Türk Metal Sendikası’na, gerekse Çelik İş Sendikası’na üye olan işçiler sadece ve sadece inandıkları ekmek davalarına sahip çıkmak için mücadele verdiler.


Çelikçi, Metalci diye işçi arasında ayrım yapılmasına izin verme. Kardemir’de çalışan hiçbir işçinin mağdur olmasına, eziyet çekmesine ve haksız yere işinden olmasına müsaade etme.


2010 Yılından bu yana yaşanan sendikal yetki mücadelesinin kazananı ne A, ne de B sendikası olmuştur. Tek kazanan varsa o da Kardemir işçisidir. 40 Yıllık sendikasının bozulan yapısını değiştirmiştir.


Kardemir’de işçi arasında oluşan kopukluğu, bölünmüşlüğü ortadan kaldıramazsan sıkıntısını yine sen çekersin. “Önceden sendikasını terk etmişti” diye, geri dönen işçileri hakir görürsen, horlarsan ve alt kurullarının da bunları yapmasına izin verirsen, kısacası iş barışını ve işyerleri huzurunu sağlayamazsan, senin de huzurun olmaz.


Sayın Ali Cengiz Gül;


Kardemir’de yetkili olan bir sendikanın genel başkanı olarak, seni zor ve meşakkatli günler bekliyor. Önünde bir Toplu İş Sözleşmesi var. Unutma bu işçi hala 2000 yılında kazandığı ve hani senin de söylediğin gibi anasının ak sütü gibi helal olan %42’lik bir kaybı var. Global çelik sektöründe en düşük işçi ücretleri alan üyelere sahipsin. Bu işçilerin hak ve çıkarlarını koru.


Korkma…


Kardemir Yönetimi ile aram bozulur diye tedirgin olma. Geçmiş sendika yöneticileri gibi, bir top için veya yakınlarını işe sokmak için işverenin kölesi de olma.


Hele hele, işinden olan 307 işçiyi de içinde bulunduğu mağduriyetten bir nebzede olsun kurtarma çalışmasına girersen, işte o zaman Valessa Metin Türker gibi sendikal tarihe ismini yazdırmanın ilk adımlarını atarsın.


Tüm bunları yaparsan, senin en büyük destekçin oluruz. Doğrunda yanında, yanlışında karşında olacağımızı belirtiriz.
Ergün BAŞKAYA
Karabük Net Haber


Editör: Haber Merkezi