31 Mart 2019 Mahalli İdareler Seçimleri için ilk startı AK Parti verdi. Belediye Başkan adaylığı için, Aday adaylığı başvurular önümüzdeki hafta başı olan 5 Kasım Pazartesi başlıyor. 12 Kasım Pazartesi bitecek olan başvuruların süresi şimdilik yedi gün ile sınırlandırıldı.

Karabük merkez ve ilçelerinden de AK Parti'den aday adaylığı başvuru yapmalarına kesin gözüyle bakılan isimler yavaş yavaş kamuoyuna çıkarak, kendilerini gösteriyor.

KARABÜK MERKEZ

2009 Yılından bu yana Milliyetçi Hareket Partili Rafet Vergili tarafından temsil edilen ve yönetilen Karabük Belediye Başkanlığı ile ilgili Vergili üçüncü dönem aday olacağı yönünde yeşil ışığı yaktı.

AK Parti iki dönemden sonra saflarına katmak için bu seçimlerde daha azimli olacağı beklenilen Karabük Belediye Başkan Adaylığı ile ilgili şu isimler geçiyor.

Karabük Üniversitesi Eski Rektörü ve 26. Dönem AK Parti Karabük Milletvekili Prof. Dr. Burhanettin Uysal, 23. ve 24. Dönem AK Parti Karabük Milletvekili, Kalkınma Bakan ve Çevre Şehircilik Bakan Eski Yardımcısı, AK Parti Dış ilişkiler Başkan yardımcısı Mehmet Ceylan, AK Parti Eski İl Başkanlarından Timurçin Saylar ile Ömer Ayar, 25. Dönem AK Parti Karabük 2. Sıra Milletvekili Adayı, Karabük TSO eski Başkanı Sedat Namal, AK Parti Merkez İlçe Eski Başkanlarından Seyfettin Dikmen ve Kemal Karadeniz, İl Genel Meclis Eski Başkanı, AK Parti İl Genel Meclis Üyesi Hasan Yıldırım ve Daha önceki bazı yerel ve genel seçimlerde aday adayı olan Muzaffer Atılkan gibi isimlerin aday adaylığı sürecinde başvuru yapması beklenirken, başvuru yapacak olan aday adayı sayısının daha da artacağı bilinmekte.

SAFRANBOLU

Safranbolu Belediyesi yaklaşık bir buçuk yıldır kayyımla yönetiliyor. 2104 yerel seçimlerinde AK Parti’den Belediye Başkanı seçilen Necdet Aksoy, bazı usulsüzlük iddialarından dolayı İçişleri Bakanlığı tarafından 22 Haziran 2017 tarihinde görevinden uzaklaştırılmıştı.

31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti Safranbolu’da tekrar iddialı olmak için titiz bir çalışma sergiliyor.

Aday adaylığına başvuru yapması beklenilen en önde iki isim, İlçe Başkanı Ali Kaya ile Safranbolu’nun Eski Belediye Başkanı Nihat Cebeci. Bu isimlerin yanı sıra, eski ilçe başkanlarından Ahmet Güneş daha süreç başlamadan aday adaylığını açıklamıştı. Ünlü işadamı LC Waikiki ortaklarından şefik Dizdar’da aday olacağını ilan etmişti. Eski İl Genel Meclis Başkanlarından Hüsnü Özcan’ın ve AK Parti üyeliğinden ihraç edilmesine rağmen Safranbolu Belediye Başkan Aday Adayı olmayı düşünen şu anki İl Genel Meclis Başkanı Ahmet Sözen’in aday adaylığı sürecine girmesi bekleniyor. Safranbolu’da yine dikkatleri çeken önemli isimlerden biri de İl Özel İdare Genel Sekreter Yardımcısı Bahattin Eroğlu.

YENİCE

Karabük’ün AK Parti cenahında en karışık ilçesi olan Yenice’de, AK Parti’nin kurucu ilçe başkanlığını yaptığı ve iki dönemdir de Belediye Başkanı seçilen Zeki Çaylı’nın, partisinden ihraç edilmesi ile Yenice’de adaylık için bir çok kişinin iştahı kabardı.

Zeki Çaylı’nın güçlü ihtimal MHP’den aday olması beklenirken, AK Parti, bünyesinden ihraç ettiği Çaylı’dan Yenice Belediyesini almak için en güçlü ismi aday olarak belirlemeye çalışıyor.

Yenice’de AK Parti’den önümüzdeki hafta aday adaylığına başvurmasına kesin gözü ile bakılan bazı isimler şöyle;

AK Parti Yenice Belediye Meclis Üyesi Erdal Yirmibeş, İş-Kur Karabük İl Müdürü Coşkun Güven, Ankara Büyük Şehir Belediyesinde uzun yıllar üst düzey görev yapan Nail Ayan, Karabük İl Özel İdare Genel sekreter Yardımcısı İsmail Kökçü, Genç İşadamı Şekip Sertaş Karakaş ve İlçe Başkanı Yılmaz Kırık gibi isimler yer alırken, bu isimlerin yanı sıra en az 8-10 kişinin daha AK Parti’den Yenice Belediye Başkan adaylığı için başvuru yapması bekleniyor.

ESKİPAZAR

Karabük’ün Eskipazar İlçesinde AK Partili Belediye Başkanı Dursun Baş’ın sağlık sorunlarını neden göstererek Belediye Başkanlığından istifa etmesinin ardından, 20 Haziran 2017 tarihinde Eskipazar Belediye Meclisinin kendi arasında yaptığı seçim ile Mustafa Yarkan Belediye Başkanlığı görevine gelmişti.

Her ne kadar Mustafa Yarkan’ın yetersiz görüldüğü iddiaları kamuoyuna enjekte edilse de en güçlü adayların başında geliyor. Eskipazar’da adaylık sürecine girmesi beklenilen diğer isimler ise şöyle;

AK Parti Eskipazar İl Genel Meclis Üyesi Kamil Ünal, İlçe Başkanı İsmail Palaz, Ankara İller Bankasında uzun süredir görev yapan Rıfat Gürlük ve yine Ankara Keçiören Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Serdar Dursun.

Eskipazar’da uzun yıllar Belediye Başkanlığı yapan Erol Serin’in ise İYİ Parti’den adaylığına da kesin gözüyle bakılıyor.

EFLANİ

Karabük’ün şirin ilçelerinden biri olan Eflani’de ise AK Parti’nin mevcut Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul ile yine yola devam etmesi bekleniyor.

2004 Yılında Refah Partisi’nden Eflani Belediye Başkanı seçilen Ertuğrul, 2009 ve 2014 yıllarındaki yerel seçimlerde de AK parti'den aday gösterilmiş ve koltuğunu korumuştu. Eflani Belediye Başkanı İbrahim Ertuğrul’a alternatif bir başka ismin adaylık sürecine girmesinin zayıf bir ihtimal olduğu gözlemlenirken, Ertuğrul’un dördüncü dönemine de kesin gözü ile bakılıyor.

OVACIK

Karabük’ün en küçük ilçesi olan Ovacık’ta AK Parti’nin mevcut Belediye Başkanı Zafer Küpler ile devam edip etmeyeceği belli değil.

Ovacık’ta Karabük’ün siyaset büyüğü ve devlet adamı olan 2002 yılından bu yana Devlet Bakanlığı, Başbakan Yardımcılığı, Adalet Bakanlığı, TBMM 23. Dönem Başkanlığı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcılığı görevlerini yapmış olan Sayın Mehmet Ali Şahin’in tek belirleyici kişi olacağı bilinmekte. Şahin’in, Ovacık Belediye Başkan adayı olarak belirleyeceği ismin önümüzdeki günlerde netleşeceği ifade ediliyor.