Geçtiğimiz Günlerde Karabüklü bir vatandaşın Ankara’da Kamu Denetçileri Kurumuna ’65 yaş üstü Ücretsiz şehir içi seyahat hakkı’ uygulanmadığını belirterek şikayette bulunmuştu.

Kamu denetçileri Kurumu da 65 yaş üstü vatandaşların Karabük’te ücretsiz şehir içi seyahati uygulanması ile ilgili tavsiye kararı almıştı.

Karabük Özel Halk Otobüsleri Derneği çatısı altında merkezde hizmet veren ve 29 halk otobüsü 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz değil de indirimli olarak faydalandırıyor.

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞTAN ÜCRET ALINIRSA CEZASI 130 TL

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığından Halk otobüs işletmelerine otobüs başı aylık 800 TL 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat etmesi için hakkediş verilmesine rağmen, halk otobüsleri bu parayı kabul etmiyor ve ücretsiz uygulamayı yapmıyor.

Şikayet olursa da, şikayet başına tanesi 2.60 TL olan 50 bilet olmak üzere, 130 TL ceza ödeyen halk otobüs işletmeleri, Karabük’te emekli sayısının ülke oranına göre çok yüksek olduğunu belirterek, zarar ettiklerini öne sürüyorlar.

65 YAŞ ÜSTÜNÜ ÜCRETSİZ TAŞIRLARSA OTOBÜS BAŞINA AYLIK 800 TL VERİLECEK

Kamu Denetçileri Kurumunun aldığı kararı Karabük Belediyesi yetkilileri, Karabük Özel Halk Otobüsü İşletmeleri Derneğine tebliğ ettiklerini belirtiyor ve 65 yaş üstü vatandaşların ücretsiz seyahat etmesini kabul ederlerse, bakanlıktan gönderilen otobüs başına 800 TL hakkedişleri de ödenecektir beyanında bulunuyorlar.

TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ "ÜCRET ALINIRSA ŞİKAYET EDİN"

Konuyla ilgili bir açıklamada Türkiye Emekliler Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut’tan geldi. Bulut 65 yaş üstü vatandaşlarımızın ücretsiz seyahat hakkını kullanmalarını belirtilerek, eğer ücret talep edilirse şikayet etmelerini istedi.

Bulut açıklamasında “Karabük’te uzun süredir gündemde olan 65 yaş üstü ücretsiz seyahat hakkı uygulanmamakta idi. Kamu Denetçileri Kurumunun (Ombudsmanlık) verdiği karar gereği 65 yaş üstünün bu hakkı kullanması gerektiğini ilgili kurumlara yazı yazarak bilgilendirmiştir.

65 Yaş üstünden ücret talep edilmemesi, talep edenlerin Sosyal Politikalar ve Aile Müdürlüğüne bildirilmesi gereğini beyan etmiştir. 65 yaş üstü vatandaşlarımız Halk Otobüslerine bindiklerinde eğer ücret talep edilirse ilgili yerler olan Sosyal Politikalar ve Aile Müdürlüğüne ya da Valiliğe müracaat edebilirler.” ifadelerini kullandı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü ise kendilerine ulaşan her şikayeti değerlendirdiklerini ve gerekli yasal uygulamayı yaptıklarını belirtiyorlar.

Müdürlük yetkilileri, 65 yaş üstü vatandaşların halk otobüslerinde ücretsiz seyahat haklarını mutlaka kullanmalarını ve ücret ödememelerini de ifade ediyorlar.