Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “1. Uluslararası Veri Bilimi ve Mühendisliği Sempozyumu” açılış oturumu gerçekleştirildi.

Veri bilimi ve mühendisliği alanındaki en son gelişmelerin ve araştırmaların paylaşıldığı sempozyumda akademisyenler ve uzmanlar bir araya gelerek bilimsel veri yönetimi, veri bilimi, veri madenciliği, iş analitiği, veri keşfi, big data, tahmine dayalı analiz gibi konular ele alınıyor.

İki gün sürecek sempozyumda Amerika Birleşik Devletleri, Polonya, Ukrayna, Hollanda, Suudi Arabistan, Ürdün, Özbekistan, Portekiz, Almanya, İngiltere olmak üzere çeşitli ülkelerden katılan 120’ye yakın katılımcı konuyla ilgili bildiri ve çalışmalarını sunuyor.

Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonu’nda düzenlenen kongrenin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, SFTGST Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Güngör, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Filiz Ersöz, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Programın açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar ise veri biliminin önemine işaret ederek “Bu konunun teoride kalmaması gerekir. Geleceğimize, sanayimize aktarmamız gerekir.” dedi. Prof. Dr. Yaşar, sempozyuma katılanlara teşekkür ederek başarılar diledi.

Açış konuşmasını yapan Sempozyum Başkanı Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü ve Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Ersöz ise sempozyumun veri bilimi ve mühendisliği alanında çalışan akademisyen ve araştırmacılara yönelik olduğunu belirterek konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“Amacımız bu teknolojinin getirdiği her türlü analitik reçinelerle yapay zeka, robotik sistemler, simülasyon, veri madenciliği ve veri analitiği gibi konularda teknolojiyi kullanmamız. Çalışmalarımızın, problemlerimizin, işletme problemlerinin artık bir teknoloji kullanmadan yapamıyor olmamız artık bu alanda bir akademik çalışmaları teknolojik tabanlı yapmaya doğru yol almamızdan kaynaklanıyor. Bundan dolayı da veri mühendisliği dediğimiz aslında data analitik bunun içinde matematikçiler istatistikçiler, mühendisler, işletmeciler her türlü sayısal rakamla uğraşan ve teknoloji tabanlı çalışan kişilerin problem çözen akademisyenleriyle bir sempozyum düzenlemek istedik.”

Programda konuşan Fenerbahçe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmi Gürsakal da veri biliminin çok önemli bir alan olduğunu ve verinin hızla arttığını belirterek şunları söyledi:

“En büyük paralar hem firmalar açısından hem çalışanlar açısından günümüzde Amerika’da bu alanda kazanılıyor. Veri biliminde veri ürününden söz edilir. Bu veri ürünü lafına biz daha henüz alışamadık. Veri ürünü şu; bunu en iyi yapan Amazon ve Netflix. Amazon ve Netflix, sürekli veriyi sizden topluyor ve bunu sizin bir sonraki adımda ne isteyebileceğinizi, hangi filmi seyretmek isteyeceğinizi veya neyi satın almak isteyeceğinizi tahminde bulunarak size devamlı önerilerde bulunuyor.”

“Veriyi elinde tutan geleceği de elinde tutar”

Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Öztürk konuşmasında verinin 21. yüzyılın en değerli hazinesi olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

“Eski zamanlarda toprağa sahip olmak en büyük mücadeleydi. 20. yüzyıla geldiğimizde ise makinenin ve fabrikaların toprağın yerine geçtiğini makine ve fabrikanın daha değerli olduğunu ve burada politika daha fazla fabrikaya sahip olarak zenginleşme yönüne gidiliyordu fakat 21. yüzyıla geldiğimiz zaman makinenin ve fabrikanın yerine geçtiği bir şey görüyoruz. O da veri. Çünkü veri bugün 21. yüzyılın en değerlisi ve politikalarda daha çok veriye sahip olmak ve veriyi kontrol etme mücadelesi yapılıyor. Veriyi elinde tutan geleceği de elinde tutar.”

Açılış törenin ardından sempozyum Prof. Dr. Fuat Sezgin Safranbolu Bilim ve Sanat Akademisi’nde gerçekleştirilen diğer oturumlarla devam etti. Sempozyum 03 Mayıs’ta son bulacak.
Editör: Haber Merkezi