BİR KİLO ARPA TOHUMUNDAN, ALTI KİLO YEŞİL YEM ELDE EDİLİYOR
YRD.DOÇ. DR. MUHAMMET KARAŞAHİN “BİR KİLO TOHUMDAN 10 KİLO YEM ELDE ETMEK İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

20130225AW000857_03Karabük Üniversitesi (KBÜ) Eskipazar Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Başkanı Yrd.Doç. Dr. Muhammet Karaşahin, hidroponik yeşil yem üretiminde bir kilo arpa tohumundan 6 günde 6 kilo yem elde ettiklerini söyledi.

Karaşahin, hidroponik yeşil yem sisteminde kuru madde oranı ve verim artışına yönelik araştırma yaptıklarını ve bir kilo tohumdan 6 kilo yerine 10 kilo ürün almak için çalıştıklarını anlattı.

Ülkemize yeni giren bir sistem olduğunu belirten Karaşahin, şöyle konuştu: "10 yılı aşkındır Avustralya üzerinde çalışma yapılan sistem ülkemizde yeni yeni yerleşmeye başlıyor. Bu sistemin özelliği kapalı ve iklimlendirme ortamında yani topraksız bir ortamda sadece sulama yapılarak bir kilo arpa tohumundan 6 gün sonra 6 katı 25 santimetre uzunluğunda yeşil yem elde ediliyor. 6 kiloluk tepsilerden 36 kilo ürün elde ediyoruz. 365 gün kendi yemimizi kendimiz üretiyoruz. Bizim yaptığımız sistemde ışık şiddeti, rengini tohum yoğunluğunu sulama miktarını, sulama aralığı gibi parametreleri değiştirerek ve ortama karbonmonoksit vererek bir kilo tohumdan 6 kilo ürün değil de 10 kilo yeni nasıl elde ederiz ve kuru madde oranını nasıl artırabiliriz diye araştırma yapıyoruz. Bu yıl özellikle samanda ciddi bir fiyat artışı var ve tonunun 600- 700 lira arasında olduğundan bahsediliyor. Biz ise burada bir kilo tohumdan 6 kilo yem elde ediyoruz ve samanın dörtte bir fiyatında. Bu hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizin yem fiyatlarını aşağıya çekerek ciddi bir tasarruf sağlayacak sistemdir.”

Meslek yüksekokulunun bodrum katına kurdukları bir odada çalışmaları yaptıklarını ifade eden Yrd.Doç. Dr. Muhammet Karaşahin, hidroponik yeşil yemin saanen keçilerinde süt verimi ve canlı ağırlık artışı üzerine etkilerinin arttığını da anlatarak, “Samanla bu ürünü kıyasladığımızda enerji ve protein değerleri yüksek. Ham protein yüzde 16 oranında. Bu ürünle beslenen hayvanlarda canlı ağırlık artışı sağlandı. Süt ve döl tutma oranında ciddi artış sağlanıyor” dedi.