ESKİPAZAR ORMAN İŞLETME MÜDÜRÜ CEVDET ÇİÇEK “ORMAN YANGINLARININ YÜZDE 98’İ İNSAN KAYNAKLI ÇIKIYOR. ATEŞSİZ PİKNİK YAPMANIN YOLLARINI ARASINLAR. PİKNİK YAPILAN YERDE İKİ GÜN SONRA YANGIN ÇIKABİLİYOR”


 

AW000659_07


Karabük’ün Eskipazar ilçesinde bilinmeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Yaklaşık 6-7 hektarlık alan yanarken, Eskipazar İlçe Orman İşletme Müdürü Cevdet Çiçek, orman yangınlarının yüzde 98’inin insan kaynaklığı çıktığını belirterek vatandaşları uyardı.

Eskipazar ilçesine bağlı Han köyünde henüz belirlenemeyen bir nedenden dolayı yangın çıktı. Köylülerin itfaiyeye haber vermesi üzerine olay yerine çok sayıda itfaiye sevk edildi. Karabük, Safranbolu, Çerkeş, Gerede ve Eskipazar Orman İşletme Müdürlüğü olmak üzere 8 ekip ve bir helikopterle yangına müdahale edildi. Saat 14.00’te başlayan yangın kısmen kontrol altına alınırken, ekiplerin söndürme çalışmaları aralıksız olarak devam ediyor.

Eskipazar İlçe Kaymakamı Abdullah Kadıoğlu da olay yerine gelerek çalışmaları yerinde inceledi. Kaymakam Kadıoğlu, “Yangın büyük ölçüde kontrol altına alındı. Helikopter de müdahale ediyor” dedi.

Eskipazar Orman İşletme Müdürü Cevdet Çiçek ise vatandaşları sıcak havalarda pikniklerde ateş yakmamaları konusunda uyararak, "Yangın 14.00 civarında çıkmış, vatandaşlar hemen bize haber verdi. Yaklaşık 6-7 hektar civarında bir orman tahrip oldu. Sebebi henüz bilinmiyor. Çevre illerden gelenler devam ediyor, burada Karabük Safranbolu, Çerkeş, Gerede, Kızılcahamam, Eskipazar İtfaiyesi olmak üzere 8 ekip müdahale ediyor. Ayrıca helikopter de müdahale ediyor. Yangın kısmen kontrol altında alındı. Yangınların yüzde 98’inin insan kaynaklı olduğu biliniyor, bu çok büyük bir rakam. Bunun da yüzde 70’i kendini kontrol altında tuttuğunu zanneden insanlardan çıkıyor. Piknik yapıyor, ateşin kontrol altında olduğunu zannediyor ama şunu unutuyorlar, ormanlarda yer altı damar ağlarıyla örülü, onlar çıra gibi nereden hava alırsa orada tekrar alevleniyor. Bir piknik yaptığınız yerde iki gün sonra yangın çıkabiliyor. Vatandaşlar ormana çıkıp piknik yaparak o güzel havayı solumak istiyorlarsa ateşsiz piknik yapmanın yollarını arasın.” diye konuştu.

Yangın uzun bir çalışmanın ardından kontrol altına alınarak, soğutma çalışmaları yapılmaya başlandı.

YANGINLA İLGİLİ FOTO GALERİ


 

Editör: Haber Merkezi