Safranbolu, 2025 Cittaslow Ulusal Ağ Toplantısı’na ev sahipliği yaparak “yavaş şehir” anlayışının çağdaş kent vizyonlarıyla nasıl bütünleştiğini ortaya koydu. Türkiye genelinden Cittaslow üyesi belediye başkanları ve teknik ekipler, Safranbolu Belediyesi’nin öncülüğünde gerçekleşen toplantı sonrası kente dair örnek projeleri yerinde inceledi.
Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse’nin rehberliğinde düzenlenen teknik gezide; Tarihi Çarşı Belediye Binası’nda yer alan Suha Arın Sergisi, kültürel mirasın kalbi olan Tarihi Çarşı, Düğün Evi Müzesi olarak değerlendirilecek Müderrisler Evi, Arnavut kaldırımlarının yeniden gün yüzüne çıkarıldığı Manifaturacılar Çarşısı ve Han Arkası düzenlemeleri büyük ilgi gördü.
Safranbolu Belediyesi’nin kendi çiçek ve tarım ürünlerini ürettiği Yazıköy Uygulama ve Üretim Birimi, sürdürülebilir üretim modeliyle dikkat çekti. Kadın istihdamını önceleyen Emek Dikim Evi, modern hizmet anlayışını yansıtan Nazmiye Yeşilyurt Gündüz Çocuk Bakım Evi, Çağıl Güleç Özbey Hayır Çarşısı, sosyal yaşamı zenginleştiren Hıdırlık Tepesi, Barış ve Aslanlar Sosyal Tesisleri, kültürel ve entelektüel yaşamı destekleyen Leyla Dizdar Kültür Merkezi, kütüphane ve yeni hizmete giren Kültür Kafe gibi alanlar katılımcılar tarafından detaylıca incelendi.
Toplantıya katılan belediye başkanları; Finike Belediye Başkanı Mustafa Geyikçi, Yeşilova Belediye Başkanı Okan Kurd, Buldan Belediye Başkanı Mehmet Ali Orpak, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, Vize Belediye Başkanı Ercan Özalp ve Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, Safranbolu’nun Cittaslow ilkelerini özümseyerek geliştirdiği projeleri örnek göstererek, Başkan Elif Köse’nin vizyoner yaklaşımını ve kentteki ev sahipliğini takdirle karşıladıklarını ifade etti.
Gezi sonrası yapılan değerlendirmelerde, yerel değerlerin korunarak geleceğe taşınması konusunda Safranbolu’nun yol gösterici bir kent olduğu vurgulandı.