Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR A.Ş.), 2021 yılı faaliyetlerinin görüşüldüğü olağan genel kurul toplantısı için kente gelen ve aynı zamanda KARDEMİR Yönetim Kurulu Başkanı da olan Enerji Bakan Yardımcısı Dr. Alparslan Bayraktar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bayraktar, “KARDEMİR olarak geçen yılı hem finansal hem de diğer alanlar açısından başarılı bir şekilde geçirdiklerini ifade eden Bayraktar, "2021 yılında bütün dünyada ve Türk çelik sektörünün başarılı olduğu bir yıl vardı. Ortaya konan performansın bir kısmının bu sektörde yaşanan olumlu havaya ve şartlara bağlayabilirsiniz. Yine 2019-2010 yıllarında sektör çok kötü değildi dünya genelinde ama finansal sonuçlarımız maalesef bugünün çok gerisindeydi. Dolayısı ile bu ikisini bir araya getirmekte doğru olur diye düşünüyorum. KARDEMİR'de yeni yönetim kurulu olarak anlayışımız bütün paydaşlarla birlik ve uyum içerisinde bir çalışma yürütmek. Ben inanıyorum ki bu başarılı sonuçlara en önemli katkı da budur. Biz bu şehirle, işçilerimizle, bütün paydaşlarımızla birlik içerisinde birlik halinde hareket ettiğimizde bu başarılara inşallah bu senede devam ettirebileceğimizi ifade edebilirim." diye konuştu.

- "Daha yeşil, daha çevreci bir şirket haline dönüştüreceğiz"

Çevreyi çok önemsediklerini ve yeşil bir KARDEMİR hedefini gerçekleştirmek için çalıştıklarını, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un fabrikayı ziyaret ettiğini ve bakanlık ekibiyle de bir çalışma yürüttüklerini aktaran Bayraktar, şunları kaydetti;

"KARDEMİR'i hem fabrika alanında hem de yaptığımız enerji yatırımlarıyla daha yeşil, daha çevreci bir şirket haline dönüştüreceğiz. Bunun da tabi inşallah yansımasını daha temiz bir hava ile şehrimize Karabüklü hemşerilerimize daha güzel bir yaşam alanı sunmak sureti ile gerçekleştirmiş olacağız. Bu bizim boynumuzun borcu, hatta bütün önceliklerimizin de önünde bulunuyor."

- "Mazideki güzel şeyleri bugüne taşıyacağız"

KARDEMİR'in sosyal sorumluluk çalışmalarını anlatan ve yapılacak müze ile Yenişehir bölgesindeki çalışmalara değinen Bayraktar, şöyle devam etti;

"Önceliğimizi şirketin yönetimine, finansallığını, mali durumunu toparlamayla geçirdik. Bugün gördünüz sonuçlarımızı hamdolsun 2021 yılı bu anlamda çok iyi oldu. Şimdi artık sosyal sorumluluk tarafına, yani şehre vatandaşlarımıza, hemşerilerimize bunun geri dönüşü ile alakalı bir sürece giriyoruz. İnşallah bu sürecin hızlı bir şekilde temellerini, adımlarını atmak istiyoruz. Çok önemsiyorum bu şehrin 50 yıl öncesinden gelen halini. Şehir 2020'li yıllarda daha modern ama eskiyle uyumlu bir şekilde hayata geçirilebilir. Bu şehre çok büyük bir zenginlik katar diye düşünüyoruz. Mazideki güzel şeyleri bugüne taşıyacağız diye düşünüyorum."

- 200 kişilik yeni personel alımı

İstihdam ile alakalı önlerinde ciddi bir program olduğunu ve bu yıl 200 kişilik yeni personel alımı yapacaklarını belirten Bayraktar, "Ebetteki finansal sonuçlar iyi oldukça personel alıyoruz. Şirketin gidişatına göre, ihtiyaca göre bunlar alınıyor. Şirket büyüdükçe finansal ve mali sonuçları arttıkça bu sayıda inşallah daha da yukarı gidebilir. Gençlerimizin de çalışmak için mutlu olacağı, çalışmak için heveslendiği bir Karabük şirketi olarak var olmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

- "Belirsizlikler hakikaten zorlayıcı"

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaş nedeni ile ham madde bulmada sıkıntı yaşanıp yaşanmadığının sorulması üzerine Bayraktar, şu şekilde yanıt verdi:

"Bütün dünya pandemi den çıktı ama yeni bir belirsizlik dönemine girdi. Özellikle bu emtia fiyatlarında bütün dünyada yaşanan enerji fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar ve belirsizlikler hakikaten zorlayıcı. Ama biz tedarikle alakalı farklı kaynaklardan, farklı ülkelerden, farklı kıtalardan tedarik sağlayabiliyoruz. Şu an için böyle bir sıkıntımız yok ama ümit ediyorum bütün dünya için aslında bu sıkıntılar kısa bir zamanda daha hal yoluna girer."

- "Dünyada yaşanan temel problem tedarik zincirindeki kırılmalar, bozulmalar."

İhracat ile ilgili gelen bir soru karşısında da Bayraktar, "KARDEMİR'de ihracat hedefi, bizim önümüzdeki dönemde en önemli hususlarımızdan bir tanesi. Daha katma değerli ürün, özellikle yeni pazarlar, direk ihracat kabiliyetimizi geliştirmek için bir çaba içerisindeyiz. 'Geleceğin KARDEMİR'i nasıl olmalı?' derseniz bunu söyleyebiliriz. Tabi bunun lojistik imkanlarının da hazırlanması lazım. Ama şunu görüyoruz sadece Türk demir ve çelik sektörü için değil genel anlamda dünyada yaşanan temel problem tedarik zincirindeki kırılmalar, bozulmalar. Aslında dünyanın belirli üretim merkezlerine ihtiyacı daha yoğun bir şekilde ortaya çıkarttı. Bugün sadece çelik değil bütün sektörlerde, otomotiv de olsun, enerjide olsun netice itibari ile şuna ihtiyaç var dünyada, bir tane tedarikçi olduğu zaman bütün sistem bozulmaya uğruyor. Onun için Türkiye gibi sanayisi güçlü olan güçlü mühendisliği olan teknik eleman kabiliyeti yeksek olan ülkelerin daha öne çıkacağı bir döneme doğru inşallah gidiyoruz. Bunu fırsata çevirebiliriz diye düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Bayraktar, KARDEMİR'i direk ihracat yapabileceği bir dünyaya doğru hazırlamak istediklerini, Yeşil, karbon nötr bir KARDEMİR yaratacaklarını ve özellikle yabancı yatırımcıların yatırım yapmasının önemli olduğunu düşündüklerini sözlerine ekledi.

Editör: Haber Merkezi