Safranbolu'da 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 107. yıl dönümü programı kapsamında Safranbolu Şehitlik Anıtında düzenlenen törenlerle şehitlerimiz anıldı.

Safranbolu Şehitlik Anıtında düzenlenen törene, Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz, Safranbolu Belediye Başkanı Elif Köse, 125. Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı Komutanı Albay Hasan Başkök, İlçe Emniyet Müdürü Bülent Yeşilyurt, İlçe Jandarma Komutanı Emrah Aydın, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş ile kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, siyasi partilerin temsilcileri, gaziler ve şehit aileleri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Kaymakam Türköz ve Başkan Köse tarafından Şehitlik Anıtına çelenk sunuldu.

Kaymakam Türköz burada günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından şehitlik hatıra defterini imzaladı.Tören sonrası ise Safranbolu mezarlığında bulunan şehitlerimiz için Kuran-ı Kerim tilaveti okundu ve şehitlerimizin mezarları ziyaret edildi. 

18 Mart etkinlikleri Safranbolu Fethi Toker Güzel Sanatlar vew tasarım Fakültesi konferans salonunda yapılan programla devam etti.

Safranbolu Kaymakamı Mehmet Türköz yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Bugün burada, üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız kutsal vatan topraklarımız için canlarını seve seve feda ederek, bir ulusun kaderini değiştiren, vatanımızı ve istikbalimizi eşsiz cesaretlerine borçlu olduğumuz aziz şehitlerimizin Şehitler Günü’nü idrak etmenin onurunu yaşamaktayız.

Çanakkale Zaferi: dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı, güç dengelerinin yeniden şekillendiği, Kurtuluş Savaşımızın ilk meşalesinin tutuşturulduğu, yüce Türk Ulusunun kahramanlık ve fedakârlığının en üst seviyeye ulaştığı bir saygınlık ve yeniden doğma mücadelesi olmuştur.

Türk Milleti, kendi şehitlerine gösterdiği özeni ve saygıyı, Çanakkale Savaşı’nda hayatını kaybeden bütün askerlere de göstererek, insanlığa örnek olmuştur.

Yaklaşık bin yıldır yurt edindiğimiz bu topraklara Türk’ün silinmez mührünü vuran ecdadımızın bize en büyük yadigârı vatanımız ve bu toprak için toprağa düşen şehitlerimizdir. 

On beş yaşından elli beş yaşına kadar eli silah tutan bütün erkekler askere alınıyor; askerî talim yapma fırsatı bile bulamadan kimisi Kafkas cephesinde Ruslar ve Ermenilerle, kimisi Sina çöllerinde İngiliz ve işbirlikçi Araplarla, kimisi de bütün güç ve kudretiyle Çanakkale’ye çöreklenen İngiliz ve Fransızların başını çektiği M. Akif’in “Kimi Hindû, kimi yamyam, kimi bilmem ne belâ” diye tarif ettiği itilaf kuvvetlerine karşı çarpışıyordu. 

20.yy tarihinin dönüm noktasıdır bu direniş. O güne kadar görülmüş en büyük deniz gücü olan İngiltere ve Fransa donanmasının iki amacı vardı: İlki; Batının gözünde Doğunun ilk kapısı olan Çanakkale Boğazına girmek ve İstanbul’a yerleşmek, ikincisi zor durumda olan müttefikleri Çarlık Rusyasına da yardım götürmekti.

Bugün, Türk tarihine altın sayfalarla yazılmış, bir milletin hürriyet ve bağımsızlık uğruna nasıl mücadele vermesi gerektiğini en güzel şekliyle dünyaya göstermiş olduğu gündür.

Milletimiz, bağımsızlık ve istiklali uğrunda eşi benzeri görülmemiş fedakârlıklar göstererek tarih boyunca şanlı zaferler kazanmıştır.  

Geçmişte “Çanakkale Geçilmez” diyen onurlu Büyük Türk Milleti, kendisine emanet bu güzel yurdu bırakan aziz şehitlerine, kahraman gazilerine ve onların bizlere emaneti olan ailelerine sahip çıkmış, geçmişte olduğu gibi bundan sonra da yanlarında olmaya devam edecektir.

Bu düşüncelerle, Çanakkale Zaferinin 107. yıl dönümünü kutluyor, 18 Mart Şehitler Gününde bu toprakları bize mukaddes bir vatan olarak emanet eden başta devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları olmak üzere, 

Vatanın bütünlüğü, milletimizin huzur ve güvenliği için hayatını feda etmekten çekinmeyen aziz şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, gazilerimize sağlık, mutluluk ve huzur dolu bir hayat diliyorum.”

Konuşmanın ardından 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi münasebeti ile düzenlenen yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Kaymakam Türköz, Başkan Köse ve Albay Başkök tarafından ödülleri verildi.

Daha sonra Safranbolu Şehit Murat Akdemir Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan gösterilerle program son buldu.
 

Editör: Haber Merkezi