KARDEMİR A.Ş BÜNYESİNDE İŞ YAPAN BAZI MÜTEAHİT FİRMALARIN ÇALIŞANLARIN SİGORTA PRİMİNİ AZ YATIRDIĞI YÖNÜNDE İDDİALAR VAR


 

SGK İL MÜFETTİŞLERİ BU İDDİAYI ARAŞTIRMALIDIR


 

sgk-iddia


 

Kardemir A.Ş bünyesinde iş yapan onlarca müteahhit firmaların arasından bazılarının sigorta primi kaçırdığı yönündeki iddialar son günlerde kamuoyunda konuşulmaya başlandı.

Kardemir Genel Müdürü Fadıl Demirel’in uygulamaları sonucu, çoğu Zonguldak, Ereğli kökenli olan işletmedeki müteahhit firmalardan bazıları son günlerde ilginç bir iddia altında bulunuyor.

Özellikle müteahhit çalışanlarının dile getirdiği iddialara göre, bu firmalarda çalışan işçiler, asgari ücret olan 770 TL ile 3 Bin TL arasında maaş alıyorlar. Asgari ücretin üstünde maaş alan işçilerin banka maaş hesabına asgari ücret olan 773 TL yatırıldığı, maaşının geri kalan kısmının ise elden teslim edildiği iddia ediliyor.

Bünyesinde asgari ücretin üstünde çalıştırdıkları işçileri, sanki asgari ücretle çalışıyormuş gibi göstererek, asgari ücret kadar sigorta priminin yatırıldığı yönündeki iddiaların, Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri tarafından araştırılması gerektiğini vurgulayan konuya yakın kaynaklar “Kardemir’de onlarca müteahhit firma var ve bu firmalarda çalışan yüzlerce işçi mevcut. Bu işçilerin çok ufak bir kısmı asgari ücretle çalışıyor. Fakat her nedense tam tersine, her kesi asgari ücretle çalıştırıyorlar gibi gösteriyorlar. Çift maaş bordrosu hazırlıyorlar.” Şeklinde beyanlarda bulunuyorlar.

Kardemir A.Ş Yetkililerinin, bünyesinde iş verdiği müteahhit firmalarının devleti dolandırma gibi bir yolsuzluk yapıp, yapmadıklarında sorumluluğunun ne olduğu bilinmezken, bu iddiaların araştırılması ve devletin zarara uğratılmaması isteniliyor.