ramsey-sendika



 

DÜNYACA ÜNLÜ RAMSEY MARKASININ KARABÜK’TEKİ FABRİKASINDA ÇALIŞAN İŞÇİLER SENDİKALI OLMANIN MÜCADELESİNİ VERİYORLAR


 

ÖZ İPLİK İŞ SENDİKASI “RAMSEY, TÜM DÜNYA’DA BİR İŞÇİ DÜŞMANI OLARAK ANILACAKTIR”


 

SENDİKALI OLAN 400 TEKSTİL İŞÇİSİNDEN 9’U İŞTEN ÇIKARILDI


 



Dünyaca Ünlü Ramsey Üretim Fabrikalarında sendikalı olmaya karar veren tekstil işçileri, işverenin karşı çıkması sonucu eylemlere başladı.

Hak-İş Konfederasyonuna bağlı Öz İplik- İş Sendikası’na üye olan Bin 650 Ramsey çalışanından 400 işçi sendikalı olmanın mücadelesini veriyorlar.

Öz İpli İş Sendikası da Ramsey Çalışanlarına destek vermek için bu gün Karabük’e geldiler.

Karabük-Kastamonu yolu üzerinde, Karıt köyü mevkiinde bulunan Ramsey Fabrikası önünde Öz İplik İş Sendikası yetkilileri ile işten çıkarılan 9 işçi eylem yaptı.

Polisin Fabrika önündeki kaldırımda eylem yapılmasına müsaade etmeyince, yolun karşısında eylem ve basın açıklaması yapan Sendikacılara ve işçilere bir ara fabrika içinde mola veren iki yüze yakın işçi de ıslık ve sloganlar ile destek verdiler.

Öz İplik İş Sendikası Genel Teşkilatlanma Sekreteri Kemal Sönmez, fabrika önünde bir basın açıklaması yaptı.

Sönmez, basın açıklamasında Dünyaca ünlü Ramsey’in yasaları hiçe saydığını ve çalışanlarının Anayasal bir hakkı olan sendikalı olmalarına engel olduğunu öne sürdü.

Sendikalı olan 400 Ramsey çalışanından, 9’unun işten atıldığını ifade eden Kemal Sönmez sert bir içeriği olan basın açıklamasında şu görüş ve düşüncelere yer verdi;

 
“Bugün burada Ramsey işçilerinin uğradığı haksızlığı haykırmak için, Ramsey işçisinin yıllardır maruz kaldığı insanlık dışı uygulamalara işaret etmek için toplandık.

Artık tüm bunlara yeter diyerek, sendikamız çatısı altında örgütlenmek isteyen arkadaşlarımızın, fabrikada yöneticiler tarafından yapılan baskılarını, Ramsey işçisinin yıllardır asgari ücrete talim ettiğini kamuoyuna duyurmak için toplandık.

RAMSEY gibi 20 ülkeye satış yapan Dünya devi bir marka yetkililerinin; Bu emek karşıtı duruş ve tutarsız söylemleriyle karşı karşıya kalmak gerçekten üzücü.

Küçük bir atölye iken, dev bir marka haline gelen, bünyesinde binlerce işçi çalıştıran bir firmanın işçiler üzerinde kurduğu baskı mekanizması şaşırtıcıdır.

Çalışanların, çalışma hayatında karşılaştıkları zorluklar bir yana, tüm bu zorluklarla beraber birde sendikasız çalışma söz konusu olunca, deyim yerindeyse işçilerin “karın tokluğuna” emek verdiklerine yakinen şahit oluyoruz.

Buradaki işçiler, insan onuruna yakışır bir ücret ve şartlara sahip olmak istiyorlar.

ramsey-sendika-1Ramsey’de çalışan işçi kardeşlerimiz geçtiğimiz Temmuz ayında, işyerlerinde yaşadıkları sıkıntıları giderebilmek için sendikamıza üye olmak istediklerini belirtmişlerdir.

Temmuz ayından bu yana 1650 çalışandan 400’ün üzerinde işçi sendikamıza üye olmuştur. Ancak sendikal örgütlenme sürecinden haberdar olan işveren ve yetkilileri tarafından, fabrikada ivedilikle sendikasızlaştırma operasyonu başlatılmıştır.

Ve nitekim sendikamıza üye olan 9 işçi işten atılmıştır. Ayrıca daha acısı da şudur ki;  Murat Gölyeri, İsmail Coşkun, Ramazan Özmen, Adem Demirci, Onur Yıldırım, Uğur Erik, İsa Burgaz, Mehmet Kasapbaşı ve Hüseyin Türkyılmaz, Bu işçi arkadaşlarımız “sendikalı” oldukları için işten atıldılar. Bu arkadaşlarımızın suçu neymiş “ yasaların kendilerine tanıdığı hakları” kullanmakmış. Dün bu çalışan arkadaşlarımıza kalite ödülü verilirken, performans ödülü verilirken, bugün sendikaya üye oldular diye işten atıldılar. Şimdi ise İşsizler!

Okullar açıldı ve bu işçi kardeşlerimizin çocukları okula boynu bükük gidiyorlar.

Ramsey’de yıllardır çalışan işçiler,  işverenden sürekli “ÇALIŞ, DAHA ÇOK ÇALIŞ talimatı aldı.

Ramsey işvereni biz çalışanlardan, emek istedi, üretim istedi, verimlilik istedi, kalite istedi, alın terimizi istedi, fazla çalışmamızı istedi ama karşılığında bize ne verdi, bize sormadılar bile ne istiyorsunuz diye.

Şimdi işten atılan işçiler diyor ki;

‘Ramsey işvereni; Bizi işten attın, biz huzurlu değiliz, artık sende huzurlu olmayacaksın, şimdi bize suçlu muamelesi yapılıyor. Biz yıllardır size üretim verdik, kalite verdik, sizi dünya markası yaptık. Artık hakkımızı istiyoruz, insanca yaşamak istiyoruz, çocuklarımız okula başı dik gitsin istiyoruz, aybaşında aldığımız ücretle kimseye boyun büküp “abi önümüzdeki ay borcumu versem olmaz mı” demek istemiyoruz.’ Düştüğümüz “kredi kartı borç bataklığından” kurtulmak istiyoruz. Üretim yaptığımız markalara buradan seslenmek istiyoruz; Ramsey işyerinde hukuksuzluk var. Bu işyerinde örgütlenme özgürlüğü yok.

Ramsey işvereni; Davranış kurallarını, uluslararası işçi haklarını, anayasanın 51. maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğünü ihlal ediyor.

Karabük’te çalışan tüm tekstil çalışanları, örgütlenin. Sizleri sendikamıza davet ediyoruz. Artık asgari ücret ve altında ücretle çalışmak zorunda değilsiniz.

Ramsey  işvereni; İşçileri işten atmakla bu hareketi durduracağını sanıyorsan yanılıyorsun, Ramsey işçisi karar verdi, artık sendika çatısı altında inadına birleşecekler. Ramsey’deki işçi arkadaşlarımız sendikamıza üye olmaya devam ediyorlar. Bizler yasal zeminde mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizi yasalar önünde mahkûm ettireceğiz.

ramsey-sendika-2Öz İplik-İş Sendikası olarak, Hak-İş ve bağlı sendikalar olarak işten atılan işçilerimize sahip çıkacağız. Türkiye genelinde 400 bini aşan Hak-İş üyesi işçi arkadaşımız, 81 vilayette Ramsey’in sendika düşmanı olduğunu haykıracak.

Bir işçi hareketi olan sendikamız Öz İplik-İş, Türkiye’nin sayılı sendikaları arasında her gün üye sayısını artıran, haksızlığa dur diyen, baskılardan korkmayan, yılmayan, üyesinin her zaman yanında yer alan, 36 yıllık birikimi olan bir sendikadır.

Öz İplik-İş Sendikası;

Erdemli bir işçi hareketidir, ahlaklı bir işçi hareketidir, onurlu bir işçi hareketidir.

Öz İplik-İş Sendikası, 13 ildeki tüm üyeleriyle AVM’lerdeki Ramsey mağazaları önünde eylem yapacaktır.

Uğradığımız haksızlığı tüm Türkiye’ye ve üretim yaptığımız markalara duyuracağız.

Bugün burada sizin haksızlığınıza karşı duruyoruz. Biz dimdik ayaktayız, Ramsey yetkililerinden de korkmuyoruz. Bilesiniz ki; bundan sonra Ramsey’de sendikasız çalışma olmayacak.

Biz Öz İplik-İş Sendikası olarak; Ramsey işçisinin yanındayız. Ramsey işçilerinin bu haklı mücadelelerinde elimizden gelen desteği verdik, vereceğiz. Buradan yetkililere sesleniyoruz. Diyalog çağrımız hala geçerlidir, bunu istismar etmeyiniz.”