batti-cikti-sel-nedeni



SEL OLDUĞUNDA BATTI-ÇIKTININ POMPALARI ÇALIŞMAMIŞ


KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ


“ ELEKTRİK ŞİRKETİNİN HATASI, TRAFO’DA FAZLAR TERS BAĞLANINCA POMPALAR TERS ÇALIŞMIŞ VE SU TAHLİYESİ YAPILMAMIŞ”


“ ELEKTRİK ŞİRKETİNE DAVA AÇIYORUZ” 


“ EĞER BEN ARAZİDE SAHADA OLMASAYDIM SORUNLARI GÖREMEZDİK” 


“ BENİM BELEDİYE BAŞKANLIĞIM DİĞER BAŞKANLARDAN ÇOK DAHA FARKLIDIR”


 


Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, Cumartesi akşamı yaşanan su baskını sonrası açıklamalarda bulunarak, Battı-Çıktı’da yaşanan sıkıntının Enerjisa’nın trafo değiştirmesi sırasında faz kablolarını ters bağlaması ile pompaların ters çalışmasından kaynaklandığını açıkladı.

Cumartesi akşamı kenttin çok kısa sürede yüksek miktarda yağış aldığını belirten Başkan Vergili şu açıklamayı yaptı;

“Sıkıntılı bir iki saat süren bir problem yaşandı. Benim Belediye Başkanlığım diğer belediye başkanlarından çok daha farklı. Ulusal medyada çıkan görüntüler ise, bazı gazetecilerimizin farklı bir şekilde yorumlayarak ulusal medyaya geçmesinden kaynaklandı.

Aynı hadiseleri yaşamış olduğumuz zaman, herhangi bir belediye başkanı bu yağış anından caddede sokakta göremezsiniz. Benim özelliğim bu problemlerin nerden geldiği ve ileride nasıl çözeriz diye tetkik etmek için arazide olmam. Rüzgâr, fırtına, sel veya yağmur anından ben bizzat kendim araziye çıkarak noksanları tespit ederim. O anda da arazideydim. Son yapmış olduğumuz olan kanaldan cevizlidereden gelen suyun tahliyesi rahat bir şekilde yapılıyor mu diye baktım, Valilik önündeki suyun tahliyesine baktım. En son battı çıktının içerisine girerek suyun çekip çekmediğine baktım. Bunları kontrol ederken, ulusal medyada bazı yayınlar yapıldı. Bunlar hiç önemli değil. Biz bir sonraki afet durumunda neler yapabileceğimizin programını yaptık. Ben battı çıktıda olduğum zaman tahliye borularına su gidiyor mu diye baktırdım ve suyun gitmediğini tespit ettik. Projede iki pompa olmasına rağmen biz üç pompa koyduk. Ama su pompalardan gitmiyordu. Pompalar çalışmayınca tahliye kanalında tıkanma olduğunu sandık. Sabah yeniden incelemeye aldığımızda pompaların ters çalıştığını gördük. Böyle bir şeyin olması mümkün değildi. Afet denen şey her türlü tersliklerin olmasıyla ortaya çıkan zararlardır zaten.”

“DAVA AÇACAĞIZ”
Battı Çıktının içindeki pompaların neden ters döndüğünü araştırdıklarını da belirten Başkan Vergili açıklamalarına şöyle devam etti;

“Bu bölgede Enerjisa trafo değişimi yapmış. 380 volt enerji üç faz kabloludur. Bunlardan birinin kablosu ters bağlandığından, bizim motorlarımız ters dönmüş. Bunu tespit ettik. Eğer Enerjisa bize bu bölgede trafo değişimi yaptığını söyleseydi, biz buna hemen bakardık. Çünkü benim bizzat kendimin bildiği konular. Eğer biz bunu tespit etmeseydik, pompalar hala çalışıyor sanardık ve bundan sonraki yağışlarda da aynı sıkıntıyı yaşamaya devam ederdik. Bunun yanında battı çıktının hemen başından yeni bir kanal açılmasına ve su drenajı yapılmasına karar verdik. Çok hızlı bir şekilde su drenajını açacağız. 200 evler ve Yenişehir bölgesinden gelen suyu da bu kanaldan tahliye etmeyi düşünüyoruz. Bir daha battı çıktı bu tip sorunları yaşamaz. Ben bu sahada olmasaydım bu sorunları tespit edemezdik ve geciktirirdik. Bunları en kısa süre içinde çözerek bu problemleri gidermiş olacağız. İstasyon caddesindeki yeni kanal asıl görevini yaptı ve su taşkını fazla olmadı ama suyun yayıldığını gördük. Oradaki ızgara boyut büyütülecek ve bir daha istasyonda bu sorun yaşanmayacak. Yeşil mahalle çok kritik bir yerdi ve oraya yaptığımız kanallarla su baskını sıkıntısı yaşamadık. Önümüzdeki günlerde bu sıkıntıları daha az yaşayacağız.

batti-cikti-sel-nedeni-1Benim bu çalışma sistemini Karabük’teki basın mensupları çok iyi bilmesi halinde ulusal medyada Türkiye gündemine gelmiş olduk. Bu hoş tarafı haber sayesinde bizi belki o gün 5 milyon kişi izlemiştir. Karabük’ten ziyade beni ön plana çıkarması beni mutlu etti. Bu haber başkan yerinde tetkik yaparken, battı çıktıda mahsur kaldı diyebilirlerdi. Aynı gün Sincan’da yaşanan olayda başkanın sokakta olacağına caddeye çıkacağına inanmıyorum. Yağmur başladığında ve bitene kadar ben caddedeydim. Vatandaş nerede ne sorun yaşadıysa ben de bizzat yaşadım. Bu benim için iyi bir deneyim ve tecrübeydi. Diğer belediye başkanları ve AK Partili mensuplarına seslenmiş olayım; onların belediye başkanları bu tür afet durumunda sokağa çıkmış mı? Benim görevim, Karabük’ün tüm eksikliklerini bu dönemimde tamamlayarak görevimi nihayete ulaştırmaktır. Bunda Türkiye’de en başarılı belediye olarak yapacağımıza inanıyoruz. Enerjisa’yla ilgili dosyaları tamamlanıp dava açacağız. Eğer pompalar çalışmış olsaydı bu sorun hiç yaşanmamıştı”

Sosyal medyadan yanıt verdiği yazıya da cevap veren Başkan Vergili, “Medya mensupları arkadaşların yazdığı yazıları gördükten sonra böyle bir yazı yazmaya karar verdim ve yanlış yazdığımı düşünmüyorum. Ulusal medyaya aktarım şekli iki türlü olabilirdi. Birinci şekli ‘Başkan yaptığı battı çıktı da, battı çıkamadı’ diğeri ‘Başkan sahada çalışırken afete maruz kaldı’ diyebilirdi. İkisinin halk nezdinde yorumu farklı olur. ‘Allah’ın sopası yok’ gibi propagandalarda çok hoş değil. Dediklerimin arkasındayım” açıklamasında bulundu.

Editör: Haber Merkezi