KARABÜK TSO BAŞKANI SEDAT NAMAL “KARABÜK’ÜN GELECEĞİ İÇİN ALTERNATİF PROJEMİZ İSMETPAŞA BÖLGESİ”


 

namal-japonya-1

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sedat Namal, BAKKA tarafından düzenlenen Japonya teknik gezisini değerlendirdi.

KTSO Başkanı Namal, geçtiğimiz hafta Zonguldak Valisi Ali Kaban başkanlığında Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ile Japonya’nın Tokyo ve Kitakyushu bölgelerinde ziyaretlerde bulunduklarını ve kendileri açısında verimli bir ziyaret olduğunu söyledi.

Tokyo’daki ziyaretlerin bürokratik olduğunu ancak Kitakyushu bölgesinin Karabük ve Zonguldak’la çok benzerlik gösteren bir yer olduğunu belirten Namal, “Kitakyushu bölgesi demir çelik sektöründe 100 yılı aşkın sektörel manada fabrikaları olan bir yer. Burayla Belediye başkanı ile mutabakat zabtı imzaladık. 970 bin nüfuslu bir işçi kenti. Karabük adına buradaki kazanımımız orada bir fikir gelişti; biz Safranbolu lokumunun kitabını yazdıracağız. Aynı zamanda Türkiye’deki büyük çelik şirketleri ile KARDEMİR ve ERDEMİR’le görüşmeleri yaparak Japon yatırımcıları buraya çekeceğiz. Japonya’da faiz oranlarının azlığı ve sermayenin fazlalığından dolayı yatırım yapacak ülkeler arıyorlar. Bunlarda genelde Japon devleri teknolojik manada alındığı için sadece demir çelik sektörü ile ilgili Karabük ve Ereğli ile Filyos limanı ve nasip olursa İsmetpaşa Endüstri ve Serbest bölgelerinde bu tip yatırımcıları ağırlamayı düşünüyoruz. Bizim çok büyük avantajımızda Çankırı’da Japonların lastik fabrikasını kurması ve bu bölgeye yakın olması bizim için artı referans oldu. Önümüzdeki 10 günlük bir süreçten sonrada Güney Kore’de bir ziyaretimiz olacak. TOBB’u temsilen bir programımız dahilinde bir anlaşma yapacağız. Onu da inşallah Karabük’e temelini atacağımız bir anlaşma olacak. Bunla ilgili ileride gerekli açıklamaları yapacağız” dedi.

KARABÜK OSB’DEKİ GELİŞMELER
Gazetecilerin Karabük OSB alanı ile ilgili sorularını da cevaplandıran Namal, “ OSB’de Belediye Başkanımız Rafet Vergili’nin kendi imkanları ile yaptığı bir trafo merkezi vardı. Orada kayma nedeniyle başka bir yere aktardık ve yeniledik. OSB Müdüründen aldığım bilgiye göre 4 yere tahsis yapmıştık ve üç tanesi hafriyat çalışması başladı. Eski TSO Başkanımız Pehlivan bey yatırımını bitirdi ve faaliyete geçecek onun tapu devrini yapacağız. Erhaller D.Ç’ye yeni bir yer tahsisi vardı onunda çalışmalarını bitirdik. OSB Karabük’Ün 20-30 yılını düşünmek zorunda kaldığımızdan çevresel olaylardan dolayı şikayet etmekteyiz. KARDEMİR ile ile Yeni Mahalle’deki haddehaneler şehir içinde kalacak. Zamanla OSB’de şehir içinde kalacak. Aynı yakınmaların olmaması için Filyos liman projesi ve İsmetpaşa bölgesindeki Endüstri ve Serbest bölgeyi biran önce faaliyete geçirmemiz lazım. Karabük’ün geleceğini bu şekilde kurtarmamız lazım. Ben özeleştiri olarak yapıyorum; bir şirket 3-4 bin kişi istihdam yapacağım ve 500 dönüm yer istese yerimiz yok. Karabük noktasıa yer yok değil, çözüm noktasında bu adımları atmamız lazım. Karabük’te KARDEMİR’dan başka marka firması yok. Demir çelik sektörünün yanı sıra isim yapmış Ramsey ve LC Waikiki var. Bu sayıları artırmamız lazım ve bunun içinde temelde yatırım yapmak lazım” dedi.

“KARABÜK’ÜN GELECEĞİ İÇİN ALTERNATİF PROJEMİZ İSMETPAŞA BÖLGESİ”
Haddehanelerin şehir dışına çıkarılması noktasında ise Başkan Sedat Namal şunları söyledi:

20141027AW227816_05“ Şehir içindeki haddehaneleri parasını verip dışarı çıkarmaya kalksak çıkacak haddehane sayısı çok az. Bunu yeni teknoloji ile yapmak lazım. Bugün Yeşil mahallede 200 ton kapasiteli bir haddehaneyi OSB’ye getiriyorsan ve onun kapasitesi artmıyorsa o yatırımın bir anlamı yok. O başka bir macera olur. Bizim derdimiz o olmamalı. Haddehaneler şehir dışından çıkıyorsa, kapasitesini artıracak şekilde olmalı. Bugün 500 tonun altındaki yerlerin para kazanmadığı ortada. Haddecilerimizin isimleri büyük ama istihdam noktasında Karabük’te eskiden haddehanelerde 3-4 bin kişi çalışıyordu. Şimdi bu sayı bin 500’ü bile bulmuyor. Onlarında eleman sıkıntıları var. Ara eleman yetiştirme sıkıntıları var. Bunu da çözmek için OSB alanına okul temelini atacağız. Karabük’ün geleceği, bizim Filyos limanına açılma projemizi destekleyeceğiz, KARDEMİR noktasında teknolojik manadaki yatırımlar yarın işsizliğe sebep olacak. Teknolojinin girdiği her yerde istihdam olayı azalacak. Bizim Filyos limanı ile beraber alternatif bir proje geliştirmemiz lazım. Bu projede Eskipazar bölgesindeki projedir. Bunu mutlaka yapmamız becermemiz lazım. İşsizlik oranı yüzde 11-12’lerde. Şimdi Üniversitelerde akademisyen yetiştirmesi destekleniyor ama binlerce üniversite öğrencisi işsiz. Bunları ince eleyip sık dokumamız lazım. Yeri hazırlamamız lazım ve firmalara sunmamız lazım. Bunu hem biz, hem siyaset konuşuyor. TSO olarak biz bir yere kadar bu işi getiririz. Bizim önceliğimizde bu iş yürüyor ama bir yerden sonra siyaset getirecek. Biz zamanı gelince yatırımcıyı buluruz ama Eskipazar bölgesini biran önce projelendirmemiz lazım” dedi.

Editör: Haber Merkezi