65 YAŞ ÜSTÜ İNSANLARIN BELEDİYE HALK OTOBÜSLERİNE ÜCRETSİZ BİNME YASASI ÇIKTIKTAN SONRA,  HALK OTOBÜSÜ İŞLETMELERİ İLE 65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞ ARASINDA SORUNLAR OLMAYA BAŞLADI


 

KARABÜK BELEDİYE BAŞKANI RAFET VERGİLİ “YASAYI BEN ÇIKARMADIM. YAPABİLECEĞİM PEK FAZLA BİR ŞEY YOK”


 

HALK OTOBÜSÜ İŞLETMELERİ “GÜNLÜK YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİNİN YARISINI ÜCRETSİZ TAŞIMAK ZORUNDA KALIYORUZ VE ZARAR EDİYORUZ. BÖYLE GİDERSE KONTAK KAPATMAK ZORUNDA KALIRIZ”


 

65 YAŞ ÜSTÜ VATANDAŞ “HÜKÜMET YASA İLE BİZE BÖYLE BİR HAK TANIMIŞ VE BİZ BU HAKKIMIZI NEDEN KULLANMAYALIM.”


 

otobusler

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre 65 yaş üstü vatandaşların şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz yararlanma genelgesi geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girmişti;

Bakanlık genelgesinde, “Türk vatandaşı 65 yaş ve üzeri kişiler, demiryolları ve denizyollarının şehir içi hatları ile belediyelere, belediyeler tarafından kurulan şirketlere, birlik, müessese ve işletmelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehir içi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz, demiryolları ve denizyollarının şehirlerarası hatlarından ise % 50 indirimli yararlanacak.” Denilmekte.

Bakanlık genelgesine uymak zorunda kalan Karabük Belediyesi Halk Otobüsü İşletmecileri ise daha ilk günlerde taşıdıkları yolcu sayısının %60’ını geçen bir oranını ücretsiz taşımaya başladıklarını belirtmeye başladılar.

HALK OTOBÜSÜ İŞLETMECİLERİ İSYANDA

Karabük Belediyesine hat kira ücreti ödeyerek, şehir içi toplu taşımacılık yapan Halk Otobüsü İşletmecileri genelgenin uygulanmasıyla, daha ilk günlerde büyük bir ticari sıkıntıya gireceklerini belirterek, çare aramaya başladılar.

Taşıdıkları günlük toplam yolcu sayısının %60’ını geçen oranını artık ücretsiz taşımaya başladıklarını, bu nedenle de ciddi ticari zararlara uğradıklarını söyleyen halk otobüsü işletmecileri sorunlarını şu şekilde aktardılar;

“Günlük yolcu sayımızın yarıdan fazlasını ücretsiz taşımaya başladık. Karabük zaten bir emekli kenti. Ticari amaçla yaptığımız bu işten daha ilk günlerde ciddi zararlar etmeye başladık. Belediye Başkanımız yapacağının pek bir şey olmadığını belirtiyor. Her gün zarar ediyoruz. Dayanacak gücümüz yok. Ya bir çare bulunmalı, yada en kısa sürede kontak kapatmak zorunda kalırız.”  

BELEDİYE BAŞKANI VERGİLİ “BU KARAR BENİM DEĞİL”

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili ile bir görüşme yapan halk otobüsü işletmecilerine “Bu karar benim değil. Hükümet böyle bir uygulama başlattı. Hükümetin başlattığı uygulama karşısında mağdur olanlar, hükümete sorunlarını aktarmalıdır. Benim yapabileceğim pek bir şey yok.” şeklinde görüş beyan ettiği ifade edildi.

HALK OTOBÜSLERİ ARTIK PARA TALEP EDİYOR

Şehir içi toplu taşımacılık yapan halk otobüsü işletmecileri sorunlarına bir çare bulunamayınca, çareyi 65 yaş ve üzeri kişilerden tekrar ücret talep etmekte buldu.

Yasa yürürlükte olmasına rağmen birçok illerde uygulanmadığının altını çizen halk otobüsü işletmecileri tekrar 65 yaş ve üstü yolculardan ücret almaya başladı.

EMEKLİLER CEMİYETİ “MECBUR TAŞIYACAKSINIZ”

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Karabük Şube Başkanı Celal Bulut ise yaptığı bir basın açıklamasında, yasanın iptal olmadığını belirterek şunları söyledi;

“65 yaş üzeri insanlar Devlet Demir Yollarından, Hava Yollarından yüzde 50 indirimli, Belediye Otobüslerinden ve Belediyenin anlaşma yaptığı Halk Otobüslerinden ücretsiz olarak yararlanır demektedir.

Karabük’teki insanlarımız yaklaşık bu kanundan 1,5 aydır istifade ediyordu ve Karabük’teki Halk Otobüslerinde Nüfus Cüzdanlarını gösterdikleri zaman bundan ücretsiz olarak yararlanıyorlardı. Ama 1 Mayıs’tan bu tarafa Halk Otobüsleri 65 yaş üzeri insanlarımızdan tekrar para istediler ve bu kanun iptal oldu şeklinde beyanda bulunuyorlar. Bu kanun iptal olmamıştır. Bu yasa yürürlüktedir.

Bu konuyla ilgili Şoförler Odası Başkanı ile Belediye Başkanıyla, Milletvekilleriyle ve Valimizle konuştuk. Karabük’te nahoş olaylar olacak, yani insanların bir aydır para vermeden bindiği otobüsten şimdi para alıyorlar. Burada da insanlar buna tepki gösteriyorlar ve bunun için bir dizi temaslarımız oldu. Ben kanunun yayınladığı Resmi Gazeteyi herkese gösterdim ve bu Resmi Gazeteye göre 65 yaş üzeri emeklilerimiz, 65 yaş üzeri insanlarımız bundan yararlanacaklardır.

Şimdi burada Belediye Başkanımız bize şikâyete geldikleri an biz cezai müeyyide uyguluyoruz ve benim bu cezalardan başka bir yaptırımım yok diyor. Şoförler Odası Başkanı ile konuştum diyor ki yasaya göre elbette ki bundan yararlanacaklar. Ankara’ya Milletvekillerine telefon ettim, Milletvekilleri Valiye telefon etmişler, Sayın Valimizle gittim görüştüm, oraya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürünü çağırdı. Çünkü bu kanunu onlar çıkardı, onların teklifiydi bu teklif. Bindirmeyenlere bu Müdürlükte cezai müeyyide uyguluyor.”

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

Çıkan yasa ile 65 yaş ve üstü kişiler ücret vermemekte kendilerini doğal olarak haklı buluyorlar ve haklılar da.

Fakat halk otobüsü işletmecileri de taşınan yolcu sayısının yarıdan fazlasını ücretsiz taşıdıklarını, bu nedenle de büyük zararlar ettiklerini belirterek, bir çözüm bulunmasını istiyorlar.

Halk otobüsü işletmecileri de böylelikle kendilerine göre haklılığını ortaya koymaktalar.

Ya halk otobüsü işletmecilerinin bu sorununa Karabük Belediyesi ve Valilik bir çözüm üretmeliler, ya da halk otobüsü işletmecileri önümüzdeki günlerde verdikleri bu hizmeti ilk etapta aksatır, daha sonra ise durdurmak zorunda kalabilirler.

 

Editör: Haber Merkezi