1954 YILINDA LİSE EĞİTİMİNE BAŞLAYAN KARABÜK DEMİR ÇELİK LİSESİNİN KAPATILARAK, YERİNE 2. İMAM HATİP LİSESİ AÇILMASI PLANLANIYOR


 

KARABÜK İMAM HATİP LİSESİ KÜÇÜK OLDUĞU İDDİASIYLA, DEMİR ÇELİK LİSESİ İLE 75. YIL ANADOLU LİSESİNE MÜFETTİŞLER GÖNDERİLDİ


 

dc-lisesi

Karabük İmam Hatip Lisesi Binasının yeterli gelmediği gerekçesi ile Demir Çelik Lisesi ve75. Yıl Anadolu Lisesi’nde müfettişler inceleme yaparak rapor tuttu.

Karabük İmam Hatip Lisesi öğrenci sayısının fazla olduğu nedeniyle, İl Müdürlüğü Demir Çelik Lisesi ile 75. Yıl Anadolu Lisesine birer müfettiş göndererek, iki okuldan birini kapatmaya hazırlandığı bilgisi eğitim camiasında büyük yankı uyandırdı.

2. İMAM HATİP LİSESİ AÇILACAK
Karabük Merkeze 2. İmam Hatip Lisesi açmaya hazırlanan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 60 yıllık bir geçmiş tarihe sahip olan Demir Çelik Lisesi’ni veya Karabük’ün en başarılı Anadolu Lisesi olan 75. Yıl Anadolu Lisesini, İmam Hatip Lisesi yapmayı planlıyor.

Karabük İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğine ait olan 100. Yıl Mahallesindeki bina atıl bir vaziyette dururken, okul kapatarak, başka bir okul açmayı marifet bilen zihniyete eğitim camiasından tepkiler oluşmaya başladı.

KARABÜK DEMİR ÇELİK LİSESİ
1940 Yılında özel ilkokul olarak eğitime başlayan, 1954 Yılında Karabük Demir Çelik Lisesi olarak eğitim, öğretim hizmetine başlayan ve “Eğitim Çınarı” olarak adlandırılan Demir Çelik Lisesi’nin kapatılarak, yerine 2. İmam Hatip Lisesi açılma planlarına eğitim camiasında başlayan tepkiler, binlerce Demir Çelik Lisesi mezunlarının da eylemlere dönüşmesi beklenilen tepkiler başladı.

Tam 60 Yıldır Demir Çelik Lisesi olarak eğitim, öğretim veren ve binlerce mezunu olan Karabük Demir Çelik Lisesi’nin kapatılmasına kesinlikle müsaade edilmeyeceği ve büyük tepkiler oluşacağı ifade ediliyor.

75. YIL ANADOLU LİSESİ
1989 yılında eğitim-öğretime başlayan ve 1998 yılında kendi binasına taşınan Karabük 75. Yıl Anadolu Lisesi, her yıl üniversite sınavlarında gösterdiği başarıları ile gündeme gelmiştir. Halen 500’e yakın öğrencisi olan 75. Yıl Anadolu Lisesi’nin kapatılarak dağıtılmasına da tepkiler giderek büyümeye başladı.

2. İMAM HATİP LİSESİ İÇİN BAŞKA LİSE KAPATILMASI ŞART MI?
1974 Yılında 24 Derslik olarak yapılan Karabük İmam Hatip Lisesi, idarecilerin zamanla birçok derslikleri kapatarak, başka amaçlı kullanılmasıyla, derslik sayısı azalmıştır. Halen daha çok sayıda eski sınıfların başka amaçlı kullanıldığı, Karabük Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde, bu mekanların tekrar dersliklere dönüştürülmesi ile mekan sıkıntısının büyük ölçüde ortadan kalkacağı ifade edilmekte.

Öğrenci sayısının artması halinde, mülkiyeti Karabük İmam-Hatip Lisesi Yaptırma ve Yaşatma Derneğine ait olan 100. Yıl Mahallesindeki atıl vaziyette bulunan binanın ek olarak açılabileceği de bir gerçek olarak ortaya konulmakta.

KARABÜK DEMİR ÇELİK LİSESİ’NİN TARİHÇESİ
Demir Çelik İşletmelerince 1940 yılında özel, ilkokul olarak yapılmış, 1942’de özel ortaokul açılarak ilkokul ve ortaokul olarak eğitim öğretime devam etmiştir.


1950-1951 Ders yılında ilkokul ayrılarak başka bir yere (şimdiki Demir Çelik İlköğretim Okulu’na) taşındı. 1953-1954 Eğitim-Öğretim yılında Özel Lise açılmış, 1967-1968 Ders yılına kadar Ortaokul-Lise birlikte eğitim öğretime devam etmiştir.


1954-1955 Eğitim- Öğretim yılında 1.000 TL karşılığında Mili Eğitim Bakanlığına devredilmiştir. 1967-1968 Ders yılında ortaokuldan ayrılarak müstakil lise olarak eğitim-öğretimi günümüze kadar sürdürmeye devam etmektedir.


1973-1974 Ders yılında okul idaresi, Demir Çelik İşletmeleri işbirliği ile okulun dış sıvası, elektrik tesisatı, kalorifer ve sıhhi tesisatları büyük onarımdan geçmiştir. 1975-1976 Ders yılında da okulun ön bahçesine Atatürk Anıtı yapılmıştır. 1976-1977 Ders yılına geçildiğinde okul, artan öğrenci kapasitesi karşısında yetersiz kalmış, Demir Çelik İşletmeleri Okul Koruma Derneği, Okul İdaresi işbirliği ile ek bina temeli 22 Ekim 1976 tarihinde atılarak 02 Ekim 1978 tarihinde hizmete girmiştir. 1998 yılında da ihtiyacı karşılamayan binaya ek derslik ilavesine çalışılmaktadır.


Üniversite Giriş sınavlarındaki başarısı yıllardır Türkiye ortalamasının üzerinde olan okul, 1993 ÖSYS’de sayısal alanda Türkiye’de 7. sıraya yerleşmiştir.


Demir Çelik Lisesi mezunlarının çoğunluğu Demir Çelik İşletmelerinde Teknokrat, Bürokrat ve Yönetici olarak görev yapmaktadır. Demir Çelik Lisesi mezunları politika, bürokrasi, iş hayatı, bilimsel çalışma alanları ve diğer alanlarda başarılı hizmetler vermektedirler.


Karabük’ün en köklü okulu olan Demir Çelik Lisesi’nin başarısı, okuyan öğrencilerin azmine, velilerin desteğine, öğretmenlerin gayretine, özellikle öğrencilerinin öğrencileri ile aynı okulda üç kuşak eğitimcinin hizmet vermelerine bağlıdır.


Editör: Haber Merkezi